Κάτω από την ίδια στέγη
zoom in
14.50€ -32% 9.86€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9786185004538

 • Κατηγορίες:

  Δοκίμια

 • Έτος κυκλοφορίας

  2017

 • Εκδότης

  Κίχλη

Συνδυάζοντας την ταξιδιογραφία, την τεχνική του δοκιμίου, το ερευνητικό ρεπορτάζ και προσωπικές του εμπειρίες, ο Αναστάσης Βιστωνίτης συγκεντρώνει «κάτω από την ίδια στέγη» κείμενα που έχουν γραφτεί με διάφορες αφορμές.

       Το βιβλίο αποτελείται από πέντε ενότητες. Η πρώτη (Οι εποχές της στάχτης) αναφέρεται σε σκοτεινές πλευρές του 20ού αιώνα: στην αποκρυφιστική εκδοχή του ναζισμού, τον σοβιετικό πολιτισμικό ολοκληρωτισμό, τον πόλεμο των ιδεών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και την τυραννία του χρήματος. Η δεύτερη (Η κατοικία και η εξορία) περιγράφει το υπαρξιακό και το κοινωνικό τραύμα, αλλά και τη γοητεία που ασκούν η πόλη, η εστία και οι αναμνήσεις. Στην τρίτη (Τόποι, πόλεις, άνθρωποι) περιγράφονται τα ταξίδια του συγγραφέα σε πόλεις-σταθμούς: Παρίσι, Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Βιέννη, Λονδίνο, αλλά και σε κέντρα του πολιτισμού και της Ιστορίας: Μπουένος Άιρες, Πόλη του Μεξικού, Πεκίνο και Τσυ Φου. Στην τέταρτη ενότητα παρακολουθούμε κάποιες «διαδρομές του καφέ», δηλαδή τα περάσματα του συγγραφέα από ιστορικά καφενεία της Ευρώπης, καθώς και μια αναδρομή σε αναμνήσεις της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας. Στην τελευταία ενότητα, ένας «κόσμος αλλού» αναδύεται από τη σεληνιακή γοητεία, το φως του καλοκαιριού, τα Χριστούγεννα, τη μυθολογία του αυτοκινήτου, τα τοπία της ουτοπίας και την έλευση της άνοιξης.

       Κείμενα με πλήθος αναφορές στην Ιστορία, τη μυθολογία και τη λογοτεχνία, όπου η γνώση και η εμπειρία συγχωνεύονται για να εκφράσουν την προσωπική ματιά του συγγραφέα πάνω στον κόσμο και τα πράγματα.

* * *

Ο Αναστάσης Βιστωνίτης γεννήθηκε στὴν Κομοτηνὴ τὸ 1952. Παρουσιάστηκε στὰ Γράμματα τὸ 1970 καὶ ἀπὸ τότε ἐξέδωσε δέκα ποιητικὲς συλλογές, πέντε πεζογραφικὰ βιβλία, τέσσερις τόμους δοκιμίων κι ἕνα βιβλίο μεταφράσεων τοῦ Κινέζου ποιητῆ τῆς δυναστείας τῶν Τάνγκ, Λὶ Χό. Ἔχει δημοσιεύσει πλῆθος ἄρθρα, δοκίμια, ταξιδιωτικὰ κείμενα καὶ κριτικὰ σημειώματα στὶς ἐφημερίδες Ἡ Καθημερινὴ καὶ Ἡ Αὐγὴ καὶ στὰ περιοδικὰ Ἀντί, Ἡ Λέξη, Γράμματα καὶ Τέχνες, Χάρτης, Τὸ Δέντρο, Ἐντευκτήριο, Νέα Πορεία, Poetix, Πλανόδιον κ.ἄ. Εἶναι συντάκτης τοῦ Βήματος ἀπὸ τὸ 1991. Ὑπῆρξε μέλος τῆς ἐπιτελικῆς ὁμάδας ποὺ συνέταξε τὸν φάκελο ὑποψηφιότητας τῆς Ἀθήνας γιὰ τοὺς Ὀλυμπιακοὺς Ἀγῶνες τοῦ 2004 (ἐπιμελητὴς καὶ συντάκτης) καὶ γιὰ ἕναν χρόνο ἐργάστηκε στὴν Ὀργανωτικὴ Ἐπιτροπὴ Ἀθήνα 2004. Εἶναι μέλος τῆς Ἑταιρείας Συγγραφέων. Ἀπὸ τὸ 1996 ὣς τὸ 2001 ὑπῆρξε μέλος τοῦ Δ.Σ. τῆς Ὁμοσπονδίας Εὐρωπαίων Συγγραφέων (European Writers’ Congress) καὶ ἀπὸ τὸ 2003 ὣς τὸ 2008 ἀντιπρόεδρός της. Ποιήματα, δοκίμια καὶ πεζογραφήματά του ἔχουν μεταφραστεῖ σὲ εἴκοσι γλῶσσες. Πέντε ποιητικὰ βιβλία του ἐκδόθηκαν στὰ ἀγγλικά, τὰ γερμανικά, τὰ σλαβομακεδονικά, τὰ σλοβενικὰ καὶ τὰ ἑβραϊκά, κι ἕνα πεζογραφικὸ στὰ σερβικά.

Αναστάσης Βιστωνίτης

Αναστάσης Βιστωνίτης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1952. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες αλλά από πολύ νέος ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, τη δημοσιογραφία και τις Γραφικές Τέχνες. Από το 1972 ως σήμερα εξέδωσε οχτώ ποιητικές συλλογές, ένα βιβλίο αφηγημάτων, έναν τόμο δοκιμίων και δύο ταξιδιωτικά βιβλία. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρα, δοκίμια και κριτικά σημειώματα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Το Βήμα από το 1991. Από το 1983 ως το 1988 διέμενε στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης και στη συνέχεια αρχισυντάκτης της καθημερινής ελληνοαμερικανικής εφημερίδας Πρωινή στη Νέα Υόρκη. Το 1996 ήταν επιμελητής (General Editor) του Φακέλου Υποψηφιότητας (Gandidature File) με τον οποίο η Αθήνα κέρδισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, συμπόσια, φεστιβάλ και ποιητικές αναγνώσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Από το 1996 ως τον Μάιο του 2001 υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Συγγραφέων (European Writers΄ Congress). Ποιήματα και πεζογραφήματά του μεταφράστηκαν σε δεκατρείς γλώσσες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
488
Διαστάσεις:
20x12.5
Βάρος:
0.647 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση