Κατερίνα Ισμαΐλοβα: Η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κατερίνα Ισμαΐλοβα: Η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ

Θεατρική διασκευή της νουβέλας του Νικολάι Λέσκοφ και του λιμπρέτου της όπερας του Ντμίτρι Σοστακόβιτς από τη Μάρθα Φριντζήλα

Nikolai Semenovich Lescov

Dmitri Schostakovitch

9.59€ -10% 8.63€
Η "Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ" είναι ένα παραμύθι για ένα κορίτσι που έπληττε. Ένα παραμύθι βλάσφημο και προκλητικό για ένα κορίτσι που αναζητώντας την ευτυχία γίνεται θύμα ενός ισχυρού πάθους που την μετατρέπει σε θύτη και ξανά σε θύμα, μέχρις ότου την οδηγεί στην ταπείνωση και τον αφανισμό, ένα παραμύθι για την πορεία μιας γυναίκας από το πάθος στην εμμονή και από εκεί στο έγκλημα και την τιμωρία. Ζώντας σε μια νωθρή πόλη, βυθισμένη στην παραίτηση και τη συμβατικότητα, σε μια κοινωνία που την παρακολουθεί, την κρίνει και την καταπιέζει, η Κατερίνα Ισμαΐλοβα αποφασίζει να μη χάσει τη ζωή που της προσφέρει ο έρωτας. Ένα κορίτσι είκοσι τεσσάρων ετών γίνεται γυναίκα, επενδύει τα πάντα στον εραστή της, που τη βγάζει από την ανία μιας πληκτικής καθημερινότητας, παίρνει στα χέρια τη ζωή της κι αναλαμβάνει να βγάλει από τη μέση όποιον την τη στερεί. Η καταπιεστική σκιά της αιώνιας τιμωρίας δε φαίνεται να τη σκιάζει: ο πεθερός κι ο άντρας της πεθαίνουν με την επιθυμία της εξομολόγησης που τους στερεί, το νέο αγόρι διαβάζει τους βίους των αγίων κι η Κατερίνα προετοιμάζει τον πνιγμό του. Στον μεσημεριανό της ύπνο μόνο, πρόσκαιρα βγαίνουν οι ενοχές σαν εφιάλτες, που γρήγορα όμως πνίγονται στα φιλιά του αγαπημένου της. [...] Προτιμά να κάνει έρωτα κι ο έρωτάς της, που την τυφλώνει και την οδηγεί στην καταστροφή, ξορκίζει κι εξαγνίζει τις πράξεις της. Η Κατερίνα σκοτώνει παραμένοντας αγνή κι αυτοκτονεί ψελλίζοντας προσευχές. [...] (από το κείμενο της σκηνοθέτιδας, Μάρθας Φριντζήλα: "Μια ανάγνωση")
Nikolai Semenovich Lescov

Nikolai Semenovich Lescov (Συγγραφέας)

Ο Νικολάι Σεμένοβιτς Λέσκοφ (1831-1895) γεννήθηκε στη δυτική Ρωσία από σχετικά φτωχή οικογένεια. Στα δεκαπέντε του άρχισε να εργάζεται στο στρατολογικό γραφείο του Κιέβου, και σε αυτό το διάστημα διάβαζε πολύ, αποκτώντας εκτεταμένες γνώσεις για πολλά θέματα, με κυριότερο την ορθόδοξη θεολογία. Στο Κιέβο γνώρισε και παντρεύτηκε την Όλγα Βασίλιεβνα Σμιρνόβα, κόρη εμπόρου. Απέκτησαν δύο παιδιά, αλλά αργότερα η Όλγα κλείστηκε σε ψυχιατρική κλινική. Το 1857, ο Λέσκοφ και η οικογένειά του μετακόμισαν στη βορειοανατολική Ρωσία, όπου άρχισε να εργάζεται στην εταιρεία ενός βρετανού θείου του, ταξιδεύοντας σε όλη τη χώρα. Μετά από τρία χρόνια όμως, η εταιρεία ναυάγησε και ο Λέσκοφ άρχισε μια νέα καριέρα ως δημοσιογράφος, πρώτα στο Κιέβο και αργότερα στην Αγία Πετρούπολη, όπου και εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο "Ο Μόσχος" (1863). Το 1864, δύο χρόνια μετά το χωρισμό του από την Όλγα, ο Λέσκοβ γνώρισε την Κατερίνα Μπούμπνοβα, με την οποία απέκτησε ένα τρίτο παιδί, τον Αντρέι. Τον επόμενο χρόνο έγραψε το πιο γνωστό έργο του, τη "Μαίρη Μάκβεθ του Μτσενσκ" , το οποίο ενέπνευσε μια όπερα του Σοστάκοβιτς (1934). Υπήρξε παραγωγικότατος συγγραφέας, αλλά συχνά τα έργα του δεν είχαν απήχηση. Το 1875, απογοητευμένος από την αδιαφορία του λογοτεχνικού και πολιτικού κόσμου για τα έργα του, και έχοντας προβλήματα από τον ανεπίσημο γάμο του, έφυγε από τη Ρωσία για μια επίσκεψη στο Παρίσι. Εκεί βίωσε μια πνευματική κρίση που τον έστρεψε ενάντια στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Άρχισε να αναπτύσσει μια μορφή πνευματικού χριστιανισμού παρόμοια με του Τολστόι, τον οποίο θαύμαζε πολύ. Χώρισε από την Μπούμπνοβα σε μια προσπάθεια να διάγει άγαμο βίο. Οι κριτικές του κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας προκάλεσαν νέες διαμάχες και απορρίψεις. Προς το τέλος της ζωής του ο Λέσκοφ απογοητευόταν όλο και περισσότερο, τόσο από τη μεταχείριση που αντιμετώπιζε όσο και από το ηθικό επίπεδο του ρωσικού λαού. Περιέγραψε θαυμάσια τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στις μεγάλες ιδιοκτησίες της τσαρικής Ρωσίας, την κραιπάλη που χαρακτήριζε τη ζωή πολλών μελών της αριστοκρατίας και τις δεισιδαιμονίες του ρωσικού λαού. Γνωστά έργα του είναι: "Ο καλλιτέχνης κομμωτής", "Λιέβσα", "Η ληστεία", "Ο σκοπός", "Ο στοιχειωμένος προσκυνητής".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Dmitri Schostakovitch (Συγγραφέας)

Ρώσος συνθέτης του 20ου αιώνα, από τους σημαντικότερους συνθέτες της ΕΣΣΔ (1906-1975). Η μουσική του συνδυάζει νεο-κλασικά, νεο-ρομαντικά και σύγχρονα στοιχεία, επηρεασμένη από τους Προκόπιεφ, Στραβίνσκυ, Μάλερ και Ρίμσκυ-Κόρσακοφ. Γνωστότερα έργα του είναι οι 15 συμφωνίες και τα 15 κουαρτέτα εγχόρδων του. Συνέθεσε, επίσης, έργα για πιάνο, πρελούδια, φούγκες, δύο όπερες (ανάμεσα στις οποίες "Η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ", του 1934, προκάλεσε τη σύγκρουσή του με το σοβιετικό κράτος), έξι κοντσέρτα καθώς και μουσική για κινηματογραφικές ταινίες. Πέθανε τον Αύγουστο του 1975 στη Μόσχα από καρκίνο του πνεύμονα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κοραλία Σωτηριάδου (Επιμέλεια)

Η Κοραλία Σωτηριάδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος, στη συνέχεια όμως ασχολήθηκε με την επιμέλεια εκδόσεων. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ως υπεύθυνη του τομέα εκδόσεων. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη μετάφραση θεατρικών έργων και λιμπρέτων. Σύζυγος του σκηνοθέτη Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και μητέρα του ηθοποιού Μίλτου Σωτηριάδη, αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, για το οποίο έχει μεταφράσει τα έργα: "Βρομιά" του Ρ. Σνάιντερ, "Παίζοντας με τη φωτιά" του Α. Στρίντμπεργκ, "Τολμηρές πολαρόιντ" του Μ. Ρέιβενχιλ, "Υπολοχαγός του Ίνισμορ" του Μάρτιν Μακ Ντόνα (με τον Δ. Κιούση), "Βόυτσεκ" του Γκ. Μπύχνερ, κ.ά. Επίσης, είναι υπεύθυνη για τις εκδόσεις του θιάσου.

Ορφέας Εμιρζάς (Φωτογράφος)


Κίκα Γεωργίου (Μεταφραστής)


Μάρθα Φριντζήλα (Μεταφραστής)

Η Μάρθα Φριντζήλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελευσίνα. Σπούδασε μουσική και θέατρο. Από το 1993 δουλεύει ως επαγγελματίας ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο και σε δημόσια και ιδιωτικά θέατρα, σε παραστάσεις αρχαίου, σύγχρονου δράματος και μουσικού θεάτρου. Εργάζεται ως σκηνοθέτης θεάτρου από το 1996. Είναι μέλος του χώρου τέχνης "Κρατήρας". Παράλληλα με τις θεατρικές ασχολίες της εργάζεται επίσης ως τραγουδίστρια και έχει λάβει μέρος στη δισκογραφία και σε συναυλίες, σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα της: www.marthaf.eu.

Μάρθα Φριντζήλα (Διασκευαστής)

Η Μάρθα Φριντζήλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελευσίνα. Σπούδασε μουσική και θέατρο. Από το 1993 δουλεύει ως επαγγελματίας ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο και σε δημόσια και ιδιωτικά θέατρα, σε παραστάσεις αρχαίου, σύγχρονου δράματος και μουσικού θεάτρου. Εργάζεται ως σκηνοθέτης θεάτρου από το 1996. Είναι μέλος του χώρου τέχνης "Κρατήρας". Παράλληλα με τις θεατρικές ασχολίες της εργάζεται επίσης ως τραγουδίστρια και έχει λάβει μέρος στη δισκογραφία και σε συναυλίες, σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα της: www.marthaf.eu.

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
69
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.199 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση