Κατασκευάζοντας τη θρησκεία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κατασκευάζοντας τη θρησκεία

Το ζήτημα της αυτονομίας του θρησκευτικού φαινομένου και η πολιτική της νοσταλγίας

Russell T. McCutcheon

(. . .) Σε αυτό το βιβλίο εστίασα την ανάλυσή μου στην αντίληψη της θρησκείας ως ένα εντελώς μοναδικό δεδομένο, το οποίο δεν μπορεί να ερμηνευθεί, παρά μόνο να περιγραφεί και να εκτιμηθεί. Με βάση την έρευνα που διεξήγαγα αφότου πρωτοδημοσιεύθηκε αυτό το βιβλίο, συνειδητοποιώ τώρα ότι δεν αποτελεί παρά έναν ανάμεσα σε πολλούς αλληλοεξαρτώμενους ρητορικούς μηχανισμούς, οι οποίοι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Γιατί, παράλληλα με τη συχνά επαναλαμβανόμενη ρητορική της μοναδικότητας, βρίσκουμε επίσης σχετικούς όρους, όπως τα «ιερά κέντρα», η εμπειρία, η ιθαγένεια, η αυθεντία, το μυστήριο, η κρίση, το κακό και η αυθεντικότητα. Το βιβλίο που ακολουθεί, λοιπόν, είναι μια πρώτη προσπάθεια να καταγραφούν τα ποικίλα κείμενα - από εγχειρίδια μέχρι και εφημερίδες - στα οποία μία από αυτές τις ρητορικές τεχνικές χρησιμοποιείται στη μάχη ενάντια στο απρόβλεπτο των κοινωνικών αλλαγών και τη ρευστότητα των κοινωνικών ορίων. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Δημήτρης Ξυγαλατάς (Μεταφραστής)

Ο Δημήτρης Ξυγαλατάς είναι θρησκειολόγος και γνωσιακός ανθρωπολόγος. Είναι Διδάκτωρ Ανθρωπολογίας του Queen΄s University Belfast και μεταδιδακτορικός ερευνητής του Aarhus Universitet της Δανίας.

Παναγιώτης Παχής (Επιμέλεια)


Russell T. McCutcheon (Συγγραφέας)

Ο Russell T. McCutcheon είναι αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Θρησκευτικών Σπουδών του πανεπιστημίου της Alabama. Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά του στρέφονται προς την ιστορία της έρευνας για το μύθο και την τελετουργία, την ιστορία της δημόσιας μελέτης της θρησκείας, καθώς και τις πολιτικές προεκτάσεις της έννοιας "θρησκεία". Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά της Βορείου Αμερικής, της Νοτίου Αφρικής και της Ιαπωνίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
467
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.965 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση