Κατά μασόνων: Ανατροπή της φραγμασωνικής πίστεως 1782
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κατά μασόνων: Ανατροπή της φραγμασωνικής πίστεως 1782

Αγάπιος Κολυβάς Παπαντωνάτος

19.17€
"Η κριτική του αποβλέπει στη διαφώτιση και προστασία των ορθοδόξων. Χαρακτηρίζει ασύμβατες τις ιδιότητες του ορθοδόξου χριστιανού και του μασόνου. Ο μασονισμός είναι αντιχριστανικός και πλήρης ανατροπή του χριστιανισμού". Το έργο αυτό είναι η πρώτη εκτενής εκλαϊκευτική αντιπαράθεση της ορθοδοξίας, στην ησυχαστική αυθεντικότητά της, με τον τεκτονισμό, που είναι ενσάρκωση της δυτικής αντιχριστανικότητας. Η γλώσσα του συγγραφέα είναι θεολογική. Ο Αγάπιος είχε καλή γνώση για τον μασονισμό. Δίνει την ταυτότητα των μασόνων και του ίδιου του τεκτονισμού. Αναφέρεται στις απατηλές μεθόδους των μασόνων. Δίνει την ορθή ερμηνεία για την οικοδομή του Ναού. Αναφέρεται στη μασονική μυστικότητα, που επιβεβαιώνεται από τις μυήσεις τους. Συσχετίζει τον μασονισμό με τη μαγεία. Διαψεύδει τη μασονική ηθική. Καταγγέλλει ως νόθες και πλαστές τις "αγαθοεργίες" των μασόνων και τους κατηγορεί για ανηθικότητα. Επιχειρεί "σύντομον της κακίας τους έλεγχον". Η κριτική του αποβλέπει στη διαφώτιση και προστασία των ορθοδόξων, παρά στη συνέτιση των τεκτόνων. Χαρακτηρίζει ασύμβατες τις ιδιότητες του ορθοδόξου χριστιανού και του μασόνου. Ο μασονισμός είναι πλήρης ανατροπή του χριστιανισμού. Κρίνει και χαρακτηρίζει τη μασονία ως θρησκεία. Ομιλεί για "την νεωτερικήν πλάνην (των μασόνων) ή μάλλον ειπείν αθεΐαν", που υποδηλώνει άρνηση του αληθινού Θεού, του Ιησού Χριστού. Είναι άπιστοι και τελείως άθεοι "ως μη χριστιανοί", αλλά κι "θεομάχοι". Θεός των μασόνων είναι ο Εωσφόρος (σατανολατρία). Προτείνει τους πρώην ορθοδόξους, που αποδέχθηκαν τον μασονισμό, στη μετάνοια και επιστροφή στην πίστη των Πατέρων τους. Η συμπερίληψη στη Μασονία όλων των θρησκευμάτων είναι μέθοδος εξαπάτησης και επεκτατισμού. Ταυτίζει τους μασόνους με τους εβραίους και υπογραμμίζει τη σχέση τους με του Ιππότες της Μάλτας και πρώην Ναΐτες. Αναζητεί τις ιστορικές αρχές της μασονίας, για να καταλήξει στο 1652-3. Σε κάθε περίπτωση το έργο αυτό αποτελεί και την πρώτη απόπειρα συγγραφής μίας συνοπτικής ιστορίας του τεκτονισμού στα ελληνικά.

Γεώργιος Δ. Μεταλληνός (Επιμέλεια)

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο (1958). Σπούδασε Θεολογία και κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά την απόλυση του από τον Στρατό (1965), διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας (Αθήνα). Κατά τα έτη 1969-1975 σπούδασε Θεολογία, Φιλολογία, Φιλοσοφία, Ιστορία και Κοινωνιολογία στην Δυτική Γερμανία (Bόννη και Κολωνία). Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του Κλήρου στην Γερμανία. Είναι διδάκτορας Θεολογίας στην Αθήνα και Φιλοσοφίας (Ιστορίας) στην Κολωνία. Σήμερα είναι καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει "Ιστορία και Πνευματικό Βίο της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τη Μεταβυζαντινή περίοδο". Υπηρετεί ως κληρικός στον πανεπιστημιακό Ναό "Άγιος Αντύπας" της Οδοντιατρικής Σχολής και αναπτύσσει δραστηριότητα μέσα στην νεολαία. Είναι μέλος πολλών Επιστημονικών Συλλόγων και εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος και της Κύπρου σε συνέδρια. Είναι γνωστός ομιλητής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χαράλαμπος Α. Μηνάογλου (Επιμέλεια)

Ο Χαράλαμπος Μηνάογλου είναι διδάκτωρ νεώτερης ιστορίας του Tμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Διετέλεσε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση και του Ι.Κ.Υ. Έχει εργαστεί στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Πρόγραμμα ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ) και στο Κέντρον Ερεύνης Ιστορίας Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Διδάσκει στο Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά. Έχει δημοσιεύσει τρία βιβλία και δεκάδες επιστημονικά άρθρα. Εχρημάτισε μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και ειδικότερα στον πνευματικό βίο των Ελλήνων, τους Έλληνες περιηγητές, την ελληνική ιστοριογραφία, τους Φαναριώτες και την εκκλησιαστική ιστορία.

Αγάπιος Κολυβάς Παπαντωνάτος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Τρίκαλα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
286
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.497 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση