Κατά Φιλίππου Α΄. Ολυνθιακοί Α΄, Β΄, Γ΄.
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κατά Φιλίππου Α΄. Ολυνθιακοί Α΄, Β΄, Γ΄.

Δημοσθένης

19.08€ -27% 13.93€

Στον τόμο αυτόν, τον 35ο στη σειρά "Αρχαίοι Συγγραφείς" των εκδόσεων "Ζήτρος", παρουσιάζονται τέσσερις λόγοι του μεγαλύτερου Έλληνα ρήτορα της αρχαιότητας, του Δημοσθένη. Ο πρώτος Φιλιππικός θίγει το Βορειοελλαδικό πρόβλημα, το Μακεδονικό ζήτημα. Ένα πρόβλημα που θα απασχολεί τον Δημοσθένη σε όλη την πολιτική του σταδιοδρομία από το 352 π.Χ. και πέρα. Ο λόγος αυτός είναι ένα πολιτικό μανιφέστο, αλλά και ένα λογοτεχνικό έργο υψηλής τέχνης, όπου αναδεικνύεται ο ρήτορας προγραμματικά με όλο του το πάθος, τη διεισδυτικότητα και τη δύναμη της σκέψης του.

Οι τρεις Ολυνθιακοί συνεχίζουν την πολιτική του Δημοσθένη στο Βορειοελλαδικό πρόβλημα, και συγκεκριμένα αναφέρονται στον κίνδυνο που διατρέχει η Όλυνθος εκ μέρους του Φιλίππου. Στον Α΄ Ολυνθιακό ο Δημοσθένης αναλαμβάνει να υποστηρίξει το αίτημα των Ολυνθίων για βοήθεια και μέμφεται τους Αθηναίους για την αδιαφορία και αδράνεια τους. Στον Β΄ Ολυνθιακό επαναλαμβάνει τη βασική ιδέα του Α΄ Ολυνθιακού: ο πόλεμος στην Όλυνθο είναι μια ανέλπιστη ευκαιρία (καιρός) για τους Αθηναίους που πρέπει να την αδράξουν. Παρουσιάζει τα αδύνατα σημεία του Φιλίππου και όλα τα μειονεκτήματα της Μακεδονικής οργάνωσης, προτείνει άμεση αποστολή της βοήθειας, την υπόσχεση της οποίας πέτυχε να αποσπάσει στον Α΄ Ολυνθιακό και τέλος μέμφεται και πάλι τους συμπολίτες του για την αδράνειά τους και τους καλεί να αλλάξουν συμπεριφορά. Ο Γ΄ Ολυνθιακός, αντίθετα προς τους δύο πρώτους κυριαρχείται από πνεύμα απαισιοδοξίας για τη δυνατότητα αναστροφής της κατάστασης, πράγμα που ερμηνεύεται από το μικρό μέγεθος της βοήθειας που είχε αποσταλεί στην Όλυνθο. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους και πιο χαρακτηριστικούς δημόσιους λόγους του Δημοσθένη. Προτείνει την αναθεώρηση των νόμων για τα "θεωρικά", καλεί σε δράση, άμεση υλοποίηση λόγων και ψηφισμάτων, στυλιτεύει τον εφησυχασμό και την ανεύθυνη στάση των συμπολιτών του, και κάνει σύγκριση της Αθήνας του 4ου αιώνα με την Αθήνα του 5ου.

Δημήτριος Δ. Λυπουρλής

Δημήτριος Δ. Λυπουρλής (Υπεύθυνος Σειράς)

Ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. Τις βασικές φιλολογικές του σπουδές τις έκανε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης δίπλα σε λαμπρούς δασκάλους. Μετεκπαιδεύτηκε στην Ιταλία και στην Γερμανία. Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1969 ως το 1996, οπότε και αποχώρησε οικειοθελώς από την ενεργό υπηρεσία, για να αφοσιωθεί στο συγγραφικό του έργο. Υπήρξε Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής και Συγκλητικός κατά το ακαδημαϊκό έτος 1977-1978 και πρώτος Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας κατά τα έτη 1984-1986. Για πέντε εξάμηνα πρόσφερε τις υπηρεσίες του και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου ως επισκέπτης καθηγητής. Έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια (ιδίως για θέματα αριστοτελικά και ιπποκρατικά) και έδωσε πλήθος διαλέξεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον αρχαίο ελληνικό επιστημονικό λόγο. Από την άποψη αυτή γόνιμο έδαφος για έρευνα του προσέφεραν κατά κύριο λόγο τα αρχαία ελληνικά ιατρικά κείμενα, καθώς και τα κείμενα του Αριστοτέλη. Κυριότερες εργασίες - βιβλία (πέρα από τα άρθρα και τις δημοσιεύσεις σε περιοδικά και σε εφημερίδες): - "Η παραγωγική κατάληξη -ικός στην προσωκρατική φιλοσοφία και στο Ιπποκρατικό Corpus" (1968) - "Άρτεμις Ορθρία" (1968) - "Ιπποκρατική ιατρική" (1972) - "Αρχαία ελληνική μετρική" (1975) - "Επίθετα από ουσιαστικοποιημένα επίθετα" (1977) - "Πέντε φιλολογικά μελετήματα" (1986) - "Αριστοτελικά μελετήματα" (1986) - "Εν παρόδω Α΄ - Β΄" (1987-1995) - "Γλωσσικές παρατηρήσεις Α΄ - Β΄" (1990-1994) - "Ιπποκρατική συλλογή Α΄" (1991) - "Ο Δημήτρης Λυπουρλής στο Βαφοπούλειο" (1998) - "Ην ποτε: Τρεις "ιστορίες" αρχαίας ελληνικής καθημερινότητας" (1998) - "Αριστοτέλης, Ηθικά Νικομάχεια, βιβλίο Β΄" (2000) - "Ιπποκράτης, τόμοι I-V" (2000-2001) - "Λεξικό αρχαίων συγγραφέων, Ελλήνων και Λατίνων" (μετάφραση από τα Γερμανικά, 1996). Ένας ακόμα τομέας που κίνησε με ιδιαίτερο τρόπο το ενδιαφέρον του ήταν η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στη Μέση Εκπαίδευση. Πήρε μέρος σε πλήθος ειδικών σεμιναρίων, έκανε διαλέξεις, δημοσίευσε σχετικά άρθρα. Έφυγε από τη ζωή στις 15 Νοεμβρίου 2018.

Κωνσταντίνος Ζήτρος (Υπεύθυνος Σειράς)


Ιωάννης Σ. Χριστοδούλου (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Ιωάννης Σ. Χριστοδούλου είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι καθηγητής - σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και διδάσκει Φιλοσοφία ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Μαρία Αραποπούλου (Μεταφραστής)


Αθανάσιος Ι. Γιαγκόπουλος (Μεταφραστής)


Μαρία Αραποπούλου (Επιμέλεια)


Αθανάσιος Ι. Γιαγκόπουλος (Επιμέλεια)


Δημοσθένης

Δημοσθένης (Συγγραφέας)

Ο Δημοσθένης (384 π.Χ. - 12 Οκτωβρίου 322 π.Χ.) ήταν Έλληνας πολιτικός και ρήτορας της αρχαίας Αθήνας. Οι λόγοι του αποτελούν σημαντική έκφραση της αθηναϊκής πνευματικής ικανότητας και παρέχουν μία εικόνα για την πολιτική και τον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Βιβλίο (άγνωστο δέσιμο)
Σελίδες:
353
Διαστάσεις:
19x13
Βάρος:
0.428 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση