Καραγκιόζικα  Β
zoom in

`Ακούτε Δύση Ανατολή
στην Κύπρο κλαίει ένα πουλί
ακούτε Νότε και Βοριά
στην Κύπρο κλαίει η Λευτεριά`.
Ο ποιητής όμως δεν ξεχνάει τον φυλακισμένο, εξορισμένο και παλουκωμένο λαό της Εθνικής Αντίστασης, δεν ξεχνάει και τη μαρτυρική Κύπρο μας, τότε με τους Χάρτινγκ, τους σκύλους, τις κρεμάλες, τους φόνους από αγνώστους... Με τους ήρωες και τους μάρτυρες, από τον Αυξεντίου και τον Καραολή, ως τον Ισαάκ και τον Σολωμού που θρηνούμε σήμερα.
Πώς ο Καραγκιόζης ναυαγισμένος στο νησί της Αφροδίτης με όλον το θίασο, αναλαβαίνει μυστική πατριωτική αποστολή. Πώς στην πορεία προς την αποστολή του πέφτει απάνω στον Χατζηαβάτη, που `χει αναλάβει από τον Πασά άλλη προδοτική αποστολή... Πώς ο Χατζηαβάτης παίρνοντας για Άγγλο τον αγγλοφορεμένο Καραγκιόζη του φανερώνει το μυστικό και πώς ο Καραγκιόζης τον τρομοκρατεί με τα... αγγλικά του: `Τσόρτσιλ, Μόρττσιλ! Τραβιέν μπροστιέν Φορτοσιέν μπόμπα, γες, γες, ντουφέκι. Στασιέν καβαλισιέν...`. Πώς μέσα από κωμικότατα επεισόδια φέρνει σε πέρας την αποστολή του και γίνεται ο ήρωας της ημέρας και πώς όλοι οι πατριώτες τραγουδάνε:
`Φύσα αγέρα, φύσα αγέρα
να μας πας στην Κύπρο πέρα`.
Ο αναγνώστης και μάλιστα ο ακροατής το χαίρεται στη σκηνή. `Ο Καραγκιόζης στην Κύπρο`.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Βασίλης Ρώτας

Βασίλης Ρώτας (Συγγραφέας)

Βασίλης Ρώτας (1889-1977). Ο Βασίλης Ρώτας γεννήθηκε στο Χιλιομόδι του νομού Κορινθίας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Συνιδρυτής της Φοιτητικής Συντροφιάς το 1910. Υπηρέτησε στους βαλκανικούς πολέμους ως Έφεδρος Αξιωματικός και κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου κλείστηκε στα στρατόπεδα του Γκαίρλιτς και του Βέρλ. Πολέμησε επίσης στη Μικρασιατική Εκστρατεία, ενώ κατά τη διετία 1921-1922 υπηρέτησε ως στρατιωτικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία του Βερολίνου. Αποστρατεύτηκε το 1927 σε διαθεσιμότητα και με το βαθμό του συνταγματάρχη και από τότε αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία και το θέατρο. Βασικός συνεργάτης του περιοδικού του Κωστή Μπαστιά Ελληνικά Γράμματα και ιδρυτής του Λαϊκού Θεάτρου Αθηνών (1930-1937), που έκλεισε η δικτατορία του Μεταξά, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής οργάνωσε το Θεατρικό Σπουδαστήριο (στο οποίο δίδαξαν μεταξύ άλλων ο Μάρκος Αυγέρης, ο Σοφία Μαυροειδή - Παπαδάκη και ο Μάνος Κατράκης) και το Θέατρο στο Βουνό (1944, με τη συνεργασία μελών της ΕΠΟΝ). Πέθανε στην Αθήνα. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1908 από τις σελίδες του Νουμά, ενώ άρθρα, χρονογραφήματα, κριτική θεάτρου και μαρτυρίες δημοσίευσε στον παράνομο τύπο, στα Καλλιτεχνικά Νέα, τα Ελεύθερα Νέα, τα Νεοελληνικά Γράμματα, τη Βραδυνή, την Πρωία, την Εστία και μεταπολεμικά (1961-1965) στο περιοδικό Θέατρο του Κ.Νίτσου και στο Λαϊκό Λόγο (1965-1967). Δημοσίευσε επίσης ποιήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα, ενώ στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου πέρασε και για το σημαντικό μεταφραστικό έργο του των απάντων του William Shakespeare, ενώ ιστορική έμεινε η μετάφρασή του από την κωμωδία του Αριστοφάνη Όρνιθες για την παράσταση του 1961 από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Στο σύνολο του συγγραφικού έργου του Βασίλη Ρώτα, πρωτότυπου και μεταφραστικού κυριαρχεί ο ιδιόμορφος δημοτικιστικός λόγος του, εμπνευσμένος από το δημοτικό τραγούδι και η λαϊκή ρομαντική κοσμοθεωρία του, καθώς επίσης επιρροές από το λαϊκό θέατρο του Καραγκιόζη, τη σαιξπηρική δραματουργία και το αρχαίο ελληνικό δράμα. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Βασίλη Ρώτα βλ. Ζήρας Αλεξ. - Γεωργουσόπουλος Κώστας, «Ρώτας Βασίλης», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 9α. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1988 και Βασίλης Ρώτας (1889-1977)· Πρόλογος- Εισαγωγή: Βούλα Δαμιανάκου - Επιμέλεια ύλης: Ελένη Βασιλοπούλου. Αθήνα, 1979. . (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
2 από 4
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
140
Διαστάσεις:
17x11
Βάρος:
0.14 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση