Και εγώ ήμουν στο Γκαίρλιτς
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Και εγώ ήμουν στο Γκαίρλιτς

Τα απομνημονεύματα του στρατιωτικού μου βίου, από το έτος 1913 μέχρι το έτος 1919. Στρατιωτικό ημερολόγιο του δεκανέα Νικολάου Μαργαριτούλη

18.00€ -10% 16.20€
Η οδύσσεια του δεκανέα Νικολάου Μαργαριτούλη από τον Προφήτη Ηλία του Άνω Βόλου αρχίζει τον Δεκέμβριο του 1913 και διαρκεί έξι χρόνια, μέχρι τον Ιούνιο του 1919. 1913 (Δεκέμβριος): Νεοσύλλεκτος στη Λάρισα. 1914-1916: Δεκανέας πεζικού του 19ου Συντάγματος πεζικού της VΙΙ Μεραρχίας του Δ΄ Σώματος Στρατού στη Μακεδονία. 1916 (Σεπτέμβριος): Το Δ΄ Σώμα Στρατού, για να αποφύγει βουλγαρική αιχμαλωσία, ζητά υπό όρους "προστασία" από τη Γερμανία. Μεταφορά 7.000 ανδρών από τη Δράμα στην πόλη Γκαίρλιτς της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. 1916-1918: Παραμονή ως φιλοξενούμενοι του Κάιζερ στο Γκαίρλιτς (γιορτές, γάμοι, θάνατοι, εργασία). 1918 (Νοέμβριος): Λήξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και επανάσταση του Νοεμβρίου στη Γερμανία. Δημιουργία του πρώτου ελληνικού «σοβιέτ» στο στρατόπεδο του Δ΄ Σώματος Στρατού στο Γκαίρλιτς. Αναρχία. 1918 (Δεκέμβριος): Απόδραση από το στρατόπεδο και περιπετειώδης φυγή από το Γκαίρλιτς για την Ελλάδα, μέσω Αυστρίας, Ουγγαρίας και Ρουμανίας. 1919 (Ιανουάριος): Εξορία στην Κρήτη στα «πειθαρχικά τάγματα». 1919 (Ιούνιος): Τέλος της εξορίας και επιστροφή στον Βόλο.

Δημήτριος Σ. Μπενέκος (Επιμέλεια)

Ο Δημήτριος Σ. Μπενέκος σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και από το 1977 διδάσκει την ελληνική γλώσσα στα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών σε δημόσια γερμανικά σχολεία. Κατά το διάστημα 1972-1975 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και αργότερα ανακηρύχτηκε διδάκτωρ της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 1983 αποσπάστηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (Landesinstitut fur Schule Nordrhein- Westfalen) και ανέλαβε τη μετεκπαίδευση των ενταγμένων στο γερμανικό μορφωτικό σύστημα αλλοδαπών (και Ελλήνων) εκπαιδευτικών. Επίσης είναι επιφορτισμένος με τη μετεκπαίδευση όλων των αλλοδαπών εκπαιδευτικών σε θέματα μητρικής γλώσσας και αναγνώρισης της μητρικής γλώσσας ως ξένης στη διοικητική περιφέρεια του Munster. Από το 1993, ως παιδαγωγικός συνεργάτης του Landesinstitut, συμμετέχει στη συγγραφή και στη σύνταξη της σειράς των γλωσσικών βιβλίων με την επωνυμία "Τα Ελληνικά μας", που προορίζονται για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στα παιδιά των Ελλήνων ομογενών. Διετέλεσε μέλος της συντακτικής επιτροπής του γερμανικού Υπουργείου Παιδείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, επιφορτισμένης με το σχεδιασμό και τη σύνταξη των αναλυτικών προγραμμάτων για τη διδασκαλία της Μητρικής Γλώσσας στις τάξεις 1η-6η και 7η-10η. Διετέλεσε μέλος της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος "Παιδεία Ομογενών - Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στη Γερμανία", που υλοποίησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατ΄ εντολήν του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας. Έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες λαογραφικού και παιδαγωγικού περιεχομένου και έχει λάβει μέρος σε διάφορα συνέδρια ως εισηγητής, στην Ελλάδα και στη Γερμανία.

Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
224
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.477 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση