Καφενεία της παλιάς Αθήνας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Καφενεία της παλιάς Αθήνας

Άρτεμις Σκουμπουρδή

Η ιστορία της Αθήνας αποτυπώνεται με τα μεγάλα γεγονότα, με τις σημαντικές της στιγμές στην πολύχρονη πορεία της. Γράφεται όμως και με τις στιγμές της καθημερινότητας της, με σημεία που στη μακρά της διαδρομή επιζούν και την ομορφαίνουν.

Τα καφενεία της παλιάς Αθήνας, χώροι συνάντησης, ανθρώπινης επαφής και επικοινωνίας, αποτέλεσαν ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία για τη φυσιογνωμία της πόλεως.

Με το βιβλίο "Τα καφενεία της παλαιάς Αθήνας" η κα Άρτεμις Σκουμπουρδή με γλαφυρή γραφή και θαυμάσια εικονογράφηση αποδίδει την ατμόσφαιρα της όμορφης, φιλόξενης και ανθρώπινης Αθήνας, για να κρατήσει ζωντανές νοσταλγικές μνήμες στους παλαιότερους, να πληροφορήσει τους νεότερους και να αναδείξει τα στοιχεία εκείνα που στο πέρασμα του χρόνου κρατούν την παράδοση και την ταυτότητα της πόλης.

Δημήτρης Λ. Αβραμόπουλος
Δήμαρχος Αθηναίων

Γιάννης Η. Εμίρης

Γιάννης Η. Εμίρης (Επιμέλεια)

Ο Γιάννης Ηλ. Εμίρης, Κασιώτης στην καταγωγή, γεννήθηκε το 1959 στο Παλαιό Φάληρο. Σπούδασε στην Γκρενόμπλ γενική, γαλλική και συγκριτική λογοτεχνία, όπου και δίδαξε (1982-1984) νεοελληνική γλώσσα, μετάφραση και λογοτεχνία. Εξέδωσε το λογοτεχνικό περιοδικό Πολιορκία (1978-1990) και το περιοδικό ποικίλης ύλης Club (1989-1991). Από το 1991 έως και το 2002 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων. Με την ιδιότητά του αυτή δημιούργησε εκθέσεις ιστορικού χαρακτήρα για τον ελληνισμό και ήταν διευθυντής των εκδόσεων του Πολιτισμικού Οργανισμού (Αθηναϊκή Βιβλιοθήκη κ.ά.). Έργα του: Χάρτινες Σχέσεις (φιλολογικά δοκίμια), Γράψε το Φως (πεζά κείμενα), Κάψε την Άλλη! (μυθιστόρημα). Έχει μεταφράσει βιβλία των Gaston Bachelard, Roland Barthes, Alina Reyes, Jean Baudrillard. Διευθύνει την εταιρεία "Δημιουργική Πρόταση, Θέματα Επικοινωνίας".

Άρτεμις Σκουμπουρδή

Άρτεμις Σκουμπουρδή (Συγγραφέας)

Η Άρτεμις Σκουμπουρδή γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1953 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αθήνα (ξεναγός) και στη Μαδρίτη (ιστορικός της τέχνης). Το 1982 θεσπίζει μαζί με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων και το Σωματείο Ξεναγών τον θεσμό των "Δωρεάν Ξεναγήσεων" ως εθελόντρια και το 2012 επαναφέρει με δική της πρωτοβουλία τον θεσμό (μετά την κατάργησή του). Παράλληλα ασχολείται με την ιστορική και λαογραφική μελέτη της παλαιάς Αθήνας. Διδάσκει τα αθηναϊκά θέματα στη Σχολή Ξεναγών και δίνει σχετικές διαλέξεις σε πολιτιστικούς Συλλόγους. Από το 1987 επιμελείται και παρουσιάζει ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές αρχαιολογικού περιεχομένου, καθώς επίσης, εκπομπές ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου με τον τίτλο "Αθήνα, μια πόλη μαγική" (Αθήνα 9,84, Αντ1, Mega). Εργάζεται ως επιστημονικός Σύμβουλος σε τηλεοπτικές εκπομπές (ΕΡΤ) ιστορικών και λαογραφικών θεμάτων για την Αθήνα. Είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στους Φίλους του Μουσείου Μπενάκη, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα "Κλεόβουλος ο Λίνδιος" και επίτιμο μέλος των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου, των Φίλων του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Βούρου-Ευταξία, του Συλλόγου Πλακιωτών και Φίλων Πλάκας. "Αθηναιογραφεί" σε εφημερίδες και περιοδικά. Ξεναγεί, μελετά, ερευνά, γράφει και λατρεύει διά βίου τη μαγική πόλη, την Αθήνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
143
Διαστάσεις:
24x21
Βάρος:
0.663 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση