Καβάλα, Φίλιπποι
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Καβάλα, Φίλιπποι

Ιστορία, αρχαιολογία, τουρισμός

Θεόδωρος Θεοδωρίδης

Η Καβάλα, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας, μετά τη Θεσσαλονίκη, είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Σύμβολο.

Οι ακτογραμμές της με μήκος άνω των 80 χιλιομέτρων εκτείνονται δυτικά και ανατολικά της πόλης από το Δέλτα του ποταμού Νέστου μέχρι τις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα.

Οικονομικό, εμπορικό και συγκοινωνιακό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη λόγω του καπνεμπορίου μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950 και τα σημάδια εκείνης της εποχής παραμένουν ακόμη εδώ, με δεκάδες καπναποθήκες μερικές από τις οποίες έχουν αναπαλαιωθεί και αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Αν και ανοικοδομήθηκε εντατικά και άναρχα τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχασε τη φυσική της ομορφιά, που μαζί με τις εκπληκτικές της παραλίες παραμένει ο πόλος έλξης όλων των επισκεπτών της.

Είναι, ίσως, η μοναδική μεγάλη πόλη της Ελλάδας που στο κέντρο του αστικού της κορμού διαθέτει οργανωμένες παραλίες με καθαρότατες θάλασσες αφού η Καβάλα είναι ο πρώτος δήμος της χώρας στον οποίο λειτούργησε βιολογικός καθαρισμός από το 1986.

Στο κέντρο του ενδιαφέροντος φυσικά βρίσκεται η παλιά πόλη, η σημερινή συνοικία της Παναγίας, όνομα που πήρε από τον ομώνυμο ιερό ναό και που είναι κτισμένη σε μια τριγωνική χερσόνησο που εισχωρεί βαθιά στη θάλασσα και της δίνει την όψη και την ομορφιά ενός αιγαιοπελαγίτικου νησιού.

Θεόδωρος Θεοδωρίδης

Θεόδωρος Θεοδωρίδης (Συγγραφέας)

Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης είναι δημοσιογράφος και τραγουδοποιός. Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1954 όπου ζει και δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα εκτός από το διάστημα 1973-1979 που βρέθηκε στην Αθήνα για δουλειά και σπουδές. Έχει συγγράψει πέντε συνολικά τουριστικούς οδηγούς για την Καβάλα, τη Θάσο και τους Φιλίππους. Για δέκα χρόνια (1989 - 1998) εξέδιδε την τοπική εβδομαδιαία εφημερίδα "Χρονόμετρο". Το 2005 κυκλοφόρησε από την δισκογραφική εταιρία LYRA το CD "Θέλω να πάρω τα βουνά" σε μουσική δική του και στίχους των Ανδρίκου Βέττα, Μανίνας Ζουμπουλάκη και του ιδίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
80
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.261 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση