Ιστορικά σημειώματα για την Κρήτη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ιστορικά σημειώματα για την Κρήτη

Από την επανάσταση του 1866 ως την Κατοχή

Μανόλης Καρέλλης

20.00€ -27% 14.60€
Τα «Ιστορικά σημειώματα για την Κρήτη» είναι μια επιλογή από κείμενα που παρουσιάστηκαν σε κρητολογικά συνέδρια, σε ομιλίες και σε τοπικά ή εθνικής εμβέλειας έντυπα. Κοινό χαρακτηριστικό των κειμένων είναι η πρωτότυπη προσέγγιση σημαντικών επεισοδίων της πολυκύμαντης ιστορίας της Κρήτης κατά τον 19ο αιώνα και την εθνική αντίσταση, 1941-1945. Ιστορούνται ακόμη προσωπικότητες της Κρήτης με συμβολή στη διαμόρφωση της ιστορίας της και στην ανάπτυξη του πολιτισμού της. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε μια κατ΄ εξοχήν αμφισβητούμενη μορφή της ελληνικής πολιτικής ζωής, τον εξ Ηρακλείου αρμοστή της Σμύρνης, Αριστείδη Στεργιάδη, και επιχειρείται η έκθεση των σχέσεών του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Στο επίμετρο του βιβλίου αναδημοσιεύεται η πολύ σημαντική έκθεση των ωμοτήτων των κατακτητών στην Κρήτη που συνέταξαν το 1945 οι Νίκος Καζαντζάκης, Ιωάννης Κακριδής και Ιωάννης Καλιτσουνάκης με εντολή της κυβέρνησης, ένα κείμενο που «ανακάλυψε» και δημοσίευσε ο Μ. Καρέλλης.
Γρηγόρης Μ. Σηφάκης

Γρηγόρης Μ. Σηφάκης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Γ. Μ. Σηφάκης είναι ομότιμος καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Νέας Υόρκης (NYU). Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1935, μέσα σε οικογένεια εκπαιδευτικών. Στα νεανικά του χρόνια ευτύχησε να μαθητεύσει κοντά σε διακεκριμένους δασκάλους, τον φιλόλογο Μενέλαο Παρλαμά και τον αρχαιολόγο Νικόλαο Πλάτωνα στην Κρήτη, τον Θρασύβουλο Σταύρου στην Αθήνα. Αργότερα, κατά τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Λονδίνο (1961-64), παρακολούθησε τους καθηγητές T.B.L. Webster (υπό την επίβλεψη του οποίου συνέγραψε τη διδακτορική του διατριβή για το ελληνιστικό θέατρο), E. G. Turner, R. G. Winnington-Ingram, A. M. Dale κ.ά.

Οι τομείς της επιστημονικής του ειδίκευσης είναι το αρχαίο δράμα, η ιστορία του αρχαίου θεάτρου και η θεωρία της λογοτεχνίας, με έμφαση στον παραδοσιακό χαρακτήρα και το λογοτυπικό ύφος της ποίησης από τον Όμηρο ως τον Διγενή, τον Ερωτόκριτο και το δημοτικό τραγούδι.

Στις δημοσιεύσεις του συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία: Studies in the History of Hellenistic Drama (1967), Parabasis and Animal Choruses: A Contribution to the History of Attic Comedy (1971), Η παραδοσιακή δραματουργία του Καραγκιόζη (1984), Προβλήματα μετάφρασης του Αριστοφάνη (1985), Για μια ποιητική του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού (1988), Μπέλα Μπάρτοκ και δημοτικό τραγούδι (1997), Aristotle on the Function of Tragic Poetry (2001), Μελέτες για το αρχαίο θέατρο (2007).


Τασούλα Μ. Μαρκομιχελάκη (Επιμέλεια)


Μανόλης Καρέλλης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
400
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.827 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση