Ιστορικά μεταλλεία στο Αιγαίο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ιστορικά μεταλλεία στο Αιγαίο

19ος - 20ός αιώνας: Επιστημονικό συνέδριο: Μήλος, 3-5 Οκτωβρίου 2003

Συλλογικό έργο

17.04€ -10% 15.34€

[...] Το Συνέδριο, με την κατάθεση πρωτότυπων εργασιών που περιλαμβάνονται στον παρόντα τόμο, συνέβαλε ουσιαστικά στην καταγραφή της ιστορίας των μεταλλείων, τόσο από κοινωνική-οικονομική όσο και από τεχνολογική άποψη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό είναι ήδη ένα ουσιαστικό κέρδος. Όμως, η πραγματική ελπίδα προέρχεται από τις προτάσεις για επανάχρηση των μεταλλευτικών μνημείων -και μάλιστα, σε αρμονική σχέση με το περιβάλλον τους. [...]

(από τον πρόλογο της Σοφίας Στάικου, Πρόεδρου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μανόλης Ν. Αρχοντάκης (Εισηγητής)


Λήδα Παπαστεφανάκη

Λήδα Παπαστεφανάκη (Εισηγητής)

Η Λήδα Παπαστεφανάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου και έκανε τις μεταπτυχιακές τις σπουδές και υποστήριξε την διδακτορική της διατριβή (2002). Σήμερα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνεργάτης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην οικονομική και κοινωνική ιστορία της εκβιομηχάνισης και της εργασίας, την κοινωνική ιστορία της τεχνολογίας, την ιστορία της εργασιακής υγείας, την ιστορία των πόλεων, την ιστορία των γυναικών και του φύλου, την προφορική ιστορία, τη βιομηχανική αρχαιολογία, την ιστορία των Εβραίων. Στα πεδία αυτά αφιερώνονται οι επιστημονικές δημοσιεύσεις της, ελληνικές και ξενόγλωσσες. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού, της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς - Ελληνικό Τμήμα, ενώ συμμετέχει στο Ελληνικό "Δίκτυο Ιστορικών για την Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου" της International Federation for Research in Women΄s History και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ιστορία της Εργασίας (European Labour History Network), όπου συντονίζει τις ομάδες εργασίας "Feminist Labour History" και "Labourin Mining".

Χάρης Μπαμπούνης (Εισηγητής)

Ο Χ. Μπαμπούνης σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1998 αναγορεύθηκε δρ Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, το 2000 εξελέγη Λέκτορας και το 2004 Επίκουρος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μαρία Μαυροειδή (Εισηγητής)

Η Μαρία Μαυροειδή σπούδασε Ιστορία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη βιομηχανική αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Συμμετείχε στη δημιουργία του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα για την καταγραφή-διάσωση της βιομηχανικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Είναι υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα την ιστορία της τεχνολογίας στην Ελλάδα. Είναι επιστημονική συνεργάτης του Ιστορικού Αρχείου της ΔΕΗ στους τομείς της καταγραφής-τεκμηρίωσης μηχανολογικού εξοπλισμού και της συγκρότησης του Αρχείου Προφορικών Μαρτυριών της επιχείρησης.

Γιαννούλης Γ. Γιαννούλης (Εισηγητής)

Ο Γ. Γιαννούλης είναι πτυχιούχος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων, του ΤΕΑΠΗ Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μαρασλείου Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαίδευση στο ΕΑΠ και είναι Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι Σχολικός Σύμβουλος. Πεδίο των ενδιαφερόντων του είναι η τοπική ιστορία, ο τοπικός πολιτισμός, η λογοτεχνία και η φιλαναγνωσία. Βασικά του έργα: 1. Ποίηση χαραγμένη στην πέτρα. Κοινωνική μνήμη και ποιητική με θέμα το σμυρίγλι από τ’ Απεράθου και την Κόρωνο της Νάξου (σε συνεργασία), (2000). 2. Ο πολιτισμός της Νάξου: Απεράθου 1900-1950. Ο Παιδαγωγικός ρόλος της ποιητικής επικοινωνίας τόμος Α΄, (2009). 3. Ο πολιτισμός της Νάξου: Απεράθου 1900-1950. Ο Παιδαγωγικός ρόλος της ποιητικής επικοινωνίας, τόμος Β΄, (2009). 4. Πολιτισμός και Εκπαίδευση: Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις του τοπικού πολιτισμού, (2010). 5. Έχει εκδώσει και μικρή ποιητική συλλογή "Της βροχής το δάκρυ". Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες, ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων, διάφορα έντυπα και συλλογικούς τόμους.

Έλλη Κραββαρίτη (Εισηγητής)


Αθανασία Μαρκουλή

Αθανασία Μαρκουλή (Εισηγητής)

Η Αθανασία Μαρκουλή Μποντιώτη γεννήθηκε το 1972. Κατάγεται από το Λαύριο όπου και ζει. Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (1994) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας (1999) και διδάκτωρ του Ε.Μ.Π στον τομέα Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών (2008). Είναι μέλος του Δ.Σ της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής (ΕΜΕΛ) επί σειρά ετών. Έχει πάρει μέρος σε πολλά συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις με θέματα που αφορούν κυρίως το Λαύριο και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Έχει συγγράψει βιβλία που αναφέρονται στην ιστορία του νεότερου Λαυρίου.

Λένα Κάρκα (Εισηγητής)


Θανάσης Δ. Κωστάκης (Εισηγητής)


Γιώργος Ζ. Μάλλης (Εισηγητής)


Κ. Θ. Παπαβασιλείου (Εισηγητής)


Ρουσέτος Λειβαδάρος (Εισηγητής)


Ιωάννης Παλάντζας (Εισηγητής)


Βασίλης Ν. Δούκουρης (Εισηγητής)


Γιάννης Φαφούτης (Εισηγητής)


Μαρία Μπαλοδήμου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
403
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.844 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση