Ιστορίες από το αρχαίο δράμα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ιστορίες από το αρχαίο δράμα

Η Ιφιγένεια στην Αυλίδα. Ηλέκτρα. Η Ιφιγένεια στην Ταυρίδα. Ελένη

Ευριπίδης

  • Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο

  • ISBN:

    9789605354176

  • Κατηγορίες:

    Θέατρο

  • Έτος κυκλοφορίας

    2005

  • Εκδότης

    Φυτράκη

Η έκδοση αρχαίων τραγωδιών σε ελεύθερη απόδοση-διασκευή θεωρώ ότι αποτελεί σημαντική συμβολή τόσο στην πολιτισμική καλλιέργεια όσο και στην αισθητική, ηθική και κοινωνική ευαισθητοποίηση του ανθρώπου κάθε ηλικίας. Στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς η αρχαία τραγωδία, ένα από τα τελειότερα, μαζί με τον Όμηρο, πνευματικά δημιουργήματα της κλασικής Ελλάδας, μας προσφέρει έναν κόσμο ιδεών και αξιών, μια κοινωνία που διαμορφώνεται μέσα από αντιθέσεις και συγκρούσεις και στο τέλος ισορροπεί. Οι "Ιστορίες από το αρχαίο δράμα", δίνουν αφορμή στους σημερινούς αναγνώστες, όχι μόνο να γοητευθούν από τον αρχαίο μύθο, αλλά και να καλλιεργηθούν με ηθικά πρότυπα που μπορούν να επηρεάσουν το σημερινό πλαίσιο αξιών της κοινωνίας στην οποία ζουν. (Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος του Παν. Αθηνών)
Ελένη Χωρεάνθη

Ελένη Χωρεάνθη (Διασκευαστής)

Γεννήθηκε στην Aγία Bαρβάρα Tριχωνίδας, του νομού Aιτωλοακαρνανίας. Tελείωσε το Δημοτικό Σχολείο Παραβόλας και το Γυμνάσιο Θηλέων Aγρινίου. Σπούδασε Παιδαγωγικά στη P. Π. Aκαδημία Πειραιώς, μετεκπαιδεύτηκε δε στο Παιδαγωγικό Iνστιτούτο και στο Πανεπιστήμιο Aθηνών. Παράλληλα με τη δημοσιοϋπαλληλική της ιδιότητα, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και με τα γράμματα γενικότερα: ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο, θέατρο, κριτική μελέτη, μετάφραση. Iδιαίτερο μέλημά της υπήρξε η σπουδή της Γλώσσας μας. Kείμενά της έχουν δημοσιευτεί και δημοσιεύονται στα εγκυρότερα παιδαγωγικά και λογοτεχνικά περιοδικά της Aθήνας και των επαρχιών (Διαβάζω, Eυθύνη, Tομές, Tραμ, Γραφή, Eλίτροχος, Oδός Πανός, Nέα Eστία, Έρευνα, Περίπλους, Σχολείο και Zωή, το Σχολείο και το Σπίτι, Σύγχρονη Eκπαίδευση, Eπιθεώρηση Παιδικής Λογοτεχνίας κ.ά.) όπως και σε εφημερίδες (Pιζοσπάστης, Πρώτη, Kαθημερινή, Έθνος, Nέα εποχή Aγρινίου, Λήμνος, Nέα Λήμνος, Φωνή Aιγίου, Xιακός Λαός, Aιτωλική, Eλεύθερος Aγρινίου, Mεσολογγίτικα Xρονικά κ.ά.). Eπίσης στα περιοδικά για παιδιά: Pόδι και Συνεργασία. Tου τελευταίου είναι τακτική συνεργάτης. Kείμενα της, ποιητικά και πεζά, έχουν συμπεριληφθεί στα βιβλία του Δημοτικού H Γλώσσα μου. Eίναι τακτικό μέλος της E.E.Λ. Eίναι τακτικό μέλος του Kύκλου του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου, μετέσχε στην επιτροπή κρίσεως για την εισδοχή νέων μελών στην Eταιρία Eλλήνων Λογοτεχνών και από το 1994 είναι μέλος της επιτροπής του Yπουργείου Πολιτισμού για τη βράβευση έργων για παιδιά (Παιδικό Bιβλίο). Έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο Mάρκου Aυγέρη από την E.E.Λ. για το ιστορικό μυθιστόρημά της Mεσολόγγι, η Πολιτεία του Nερού και η Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων της απένειμε το βραβείο πεζογραφίας 2000 για το κοινωνικό μυθιστόρημά της με τίτλο: Η σκοτεινή αποθήκη. Aπό την Ένωση Aιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών τής απενεμήθη τιμητική πλακέτα για την προσφορά της στα Γράμματα και από το σύλλογο "Tο Λυκοχώρι" για τον ίδιο λόγο.

Ευριπίδης

Ευριπίδης (Συγγραφέας)

Ο Ευρυπίδης (480-406 π.Χ.) καταγόταν από τον Αθηναϊκό δήμο της Φλύας. Παρακολούθησε τις διδασκαλίες του Αναξαγόρα, του Πρόδικου και του Πρωταγόρα, και συνδέθηκε φιλικά με τον Σωκράτη. Για πρώτη φορά πήρε μέρος σε δραματικό αγώνα το 455 π.Χ., και από τότε δίδασκε τακτικά μέχρι τον θάνατό του. Άνθρωπος μάλλον εσωστρεφής και αυστηρός, δεν ευτύχησε στην προσωπική ζωή του. Κατά τα τελευταία χρόνια του εγκαταστάθηκε στη Μακεδονία, προσκαλεσμένος από τον βασιλιά Αρχέλαο, και εκεί πέθανε. Στο έργο του αντικατοπτρίζεται το κλίμα της εποχής, με την έντονη επίδραση της σοφιστικής, την αμφισβήτηση και την αναζήτηση των θείων και των ανθρώπινων. Ο Ευριπίδης, ο από σκηνής φιλόσοφος, απεικόνισε την τραγικότητα των εσωτερικών συγκρούσεων και απέδωσε μοναδικά την ποικιλία των ψυχικών παθών και τις διακυμάνσεις της συνείδησης. Οι νεωτερισμοί του, στη μορφή των έργων του και στις ιδέες που εξέφρασε, τον έκαναν συχνά στόχο επιθέσεων. Σώζονται δεκαεννέα δράματά του πλήρη και πολλά άλλα αποσπασματικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Διονύσης Κωνσταντόπουλος (Εικονογράφος)

Ο Διονύσης Π. Κωνσταντόπουλος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1965. Είναι τελειόφοιτος Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έλαβε μέρος σε τρεις Bienalle, ενώ συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις με θέμα τα comiks και την εικονογράφηση. Συνεργάζεται μόνιμα με το Κέντρο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του υπουργείου Πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας επιμελήθηκε το σχεδιασμό και την εικονογράφηση παιδικών εκπαιδευτικών εντύπων και, πρόσφατα, του εκπαιδευτικού φακέλου της διεθνούς έκθεσης του ΥΠ.ΠΟ. "Μουσών Δώρα" και του καταλόγου των Εκπαιδευτικών Δράσεων του ΥΠ.ΠΟ. για το ευρωπαϊκό έτος ΑμεΑ (2003). Επίσης σχεδίασε και εικονογράφησε εκπαιδευτικά προγράματα, ενώ έχει εικονογραφήσει και επιμεληθεί λευκώματα και και παιδικά βιβλία. Από το 1987 έως το 2003 εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
463
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.56 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση