Ιστορία του ανατολικού ζητήματος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ιστορία του ανατολικού ζητήματος

Edouard Driault

25.48€ -10% 22.93€
[...] Περιττόν να επιδείξωμεν την σπουδαιότητα και την ιδιαιτέραν διά τους Έλληνας αναγνώστας σημασίαν του έργου τούτου [...] Διότι είναι τω όντι μελέτη ευσυνείδητος, μετά πολυμαθείας και επιστασίας καταρτισθείσα, παρακολουθούσα δε και καθορίζουσα και διευκρινίζουσα από της αρχής αυτού μέχρι των ημερών μας το πολύκροτον ζήτημα, το αφορών ιδιαίτατα το ελληνικόν έθνος, τας παρούσας και τας μελλούσας αυτού τύχας. [...] (από τον προλογικό σημείωμα του εκδότη Μιχαήλ Α. Δεπάστα στην έκδοση του 1900) Περιεχόμενα του βιβλίου: Η γένεσις - Βυζάντιον και Σταμπούλ - Το ανατολικόν ζήτημα κατά τον ΙΗ΄ αιώνα - Το μέγα σχέδιο του Ναπολέοντος Η μεταρρύθμισις της Τουρκίας και οι διαμελισμοί αυτής - Η ανεξαρτησία της Ελλάδος - Μαχμούτ και Μεχμέτ - Ο κριμαϊκός πόλεμος και συνέπειαι αυτού. Μεταρρυθμίσεις και αυτονομίαι - Ο εν χερσονήσω του Αίμου πόλεμος Τα σύγχρονα ζητήματα - Τα εν Ευρώπη, Αρμενία, Κρήτη, Μακεδονία - Εν Ασία - Άγγλοι και Ρώσσοι -Εν Αφρική - Το ζήτημα του Νείλου και το ζήτημα του Νίγηρος
Μπάμπης Άννινος

Μπάμπης Άννινος (Μεταφραστής)

Ο Χαράλαμπος ή Μπάμπης Άννινος (Αργοστόλι 1852 - Αθήνα 1934) υπήρξε δημοσιογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, όπου και εργάστηκε αρχικά ως γραφέας στο τελωνείο μέχρι το 1870, όπου μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να εργαστεί ως υπογραμματέας στην Εισαγγελία Αθηνών και για να επιδοθεί στη λογοτεχνία. Την ίδια χρονιά θα τιμηθεί με εύφημο μνεία στο Βουτσιναίο διαγωνισμό για την πρώτη του ποιητική συλλογή "Λυκαυγές". Αργότερα επιτυγχάνει θέση υπαλλήλου στο Προξενείο της Ρώμης και της Νάπολης. Τελικά επιστρέφει οριστικά στη Αθήνα και αποφασίζει να ασχοληθεί ενεργά με τη δημοσιογραφία το 1878. Από τότε έγραψε σε πολλές εφημερίδες ("Νεολόγος των Αθηνών", "Εφημερίδα") και συνεργάστηκε με περιοδικά έντυπα (φιλολογικό έντυπο Παρνασσού, Ασμοδαίος, Μηνιαία Εικονογραφημένη Ίρις) της εποχής και έγινε γνωστός με διάφορα ψευδώνυμα: Αββακούμ, Ηρώδης Αττικός, Στρεψιάδης, Ρακοσυλλέκτης, Τενεκές κ.α. Υπήρξε από τους ιδρυτές και μόνιμους συντάκτες της εφημερίδας "Το Άστυ" και αρχισυντάκτης της "Καθημερινής". Παράλληλα ασχολήθηκε με την ποίηση, την πεζογραφία, τη μετάφραση, την ιστοριογραφία και το δοκιμίο, ενώ έγινε ευρύτατα γνωστός για τα εύθυμα θεατρικά του έργα. Ενδεικτικό της επιτυχίας του είναι ότι το μονόπρακτο έργο του "Ζητείται υπηρέτης" επιλέχθηκε για την πρεμιέρα του Βασιλικού Θεάτρου το 1901. Επίσης, χάρη στην κωμική φλέβα του και τα αστεία λογοπαίγνιά του, διακρίθηκε στην συγγραφή επιθεώρησης: τα Παναθήναια (1907) (μουσική Θ. Σακελλαρίδη), σε συνεργασία με τον Γεώργιο Τσοκόπουλο, είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία ώστε οδήγησε τους συγγραφείς στη δημιουργία των Νέων Παναθηναίων και σε μία μόνιμη συνεργασία (με την μετέπειτα προσθήκη στην ομάδα του Πολύβιου Δημητρακόπουλου). Ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, συνιδρυτής της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, πρόεδρος των Εταιρείας Ελλήνων Δραματικών Συγγραφέων και συγγραφέας δημοφιλών θεατρικών έργων, ο πολυγραφότατος Άννινος τιμήθηκε για τη συνεισφορά του στο χώρο των γραμμάτων με βραβεία και διακρίσεις: παράσημο του Σωτήρος (1889), Χρυσούν Αριστείο των Γραμμάτων και Τεχνών (1914), Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (1925).


Edouard Driault (Συγγραφέας)

Ο Εντουάρ Ντριο (1864-1947) θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Γάλλους ιστορικούς του εικοστού αιώνα. Υφηγητής αρχικά και στη συνέχεια καθηγητής σε πανεπιστημιακή έδρα σύγχρονης ιστορίας, και αργότερα ακαδημαϊκός, συνέγραψε σειρά βιβλίων για τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, τους πολέμους και το άλλο έργο του, ενώ αργότερα το ενδιαφέρον του στράφηκε στο διαβόητο τότε "Ανατολικό Ζήτημα" και στη διπλωματική ιστορία της Ελλάδας. Στη δεύτερη (σε συνεργασία, στον τρίτο και τέταρτο τόμο, με τον επίσης εκλεκτό ιστορικό M. Lheritier) αφιέρωσε το μνημειώδες πεντάτομο έργο του, που καλύπτει την περίοδο από το 1821 μέχρι το 1923. Ο πέμπτος τόμος αυτού του πονήματος -από το 1908 ως το 1923- απαγορεύτηκε από τη "δημοκρατική" κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου και όταν ο συγγραφέας αποτόλμησε την έκδοση στη Γαλλία, όσα αντίτυπα (στη γαλλική) έφτασαν στην Ελλάδα εξαφανίστηκαν.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
487
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.813 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση