Ιστορία της τεχνολογίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ιστορία της τεχνολογίας

Donald Cardwell

29.90€ -27% 21.83€
Σε μια διαφωτιστική επισκόπηση από την αρχαιότητα μέχρι την εποχή του διαστήματος, με βοηθητικές ερμηνείες για τον μη εξειδικευμένο αναγνώστη, ο Donald Cardwell δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο, από τον 18ο αιώνα, οι μηχανικές τέχνες αναπτύχθηκαν επαναστατικά με την επίδραση των νέων εξελίξεων στη φυσική και τη χημεία. Η γόνιμη αλληλεπίδραση των χειρωνακτικών τεχνών με την επιστήμη οδήγησε στην τεχνολογία και στο όνειρο μιας επιστήμης της εφεύρεσης - ίσως και στον εφιάλτη της "τεχνολογικής προσήλωσης". Παρουσιάζοντας τη ριζική αλλαγή στην ίδια τη φύση των μηχανών με την έλευση της θερμοδυναμικής και του ηλεκτρισμού, ο Cardwell υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των κοινωνικών αλλαγών και των κυβερνήσεων στην ενθάρρυνση και αργότερα στη χρηματοδότηση νέων τεχνολογιών. Η ιδιαίτερη αρετή της ερμηνείας του Cardwell βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο εξηγεί την ακμή της σύγχρονης τεχνολογίας ως αποτέλεσμα της αμοιβαίας παραγωγικής σχέσης της με την επιστήμη και της ανταπόκρισής της σε βαθιές κοινωνικές ανάγκες.

Αλέξανδρος - Ανδρέας Κύρτσης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Αλέξανδρος-Ανδρέας Κύρτσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης από όπου έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο το 1981. Στο ίδιο πανεπιστήμιο εργάστηκε ερευνητής του Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας και δίδαξε στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Έχει διδάξει επίσης στα πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας καθώς και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ελληνικού Τραπεζικού Ινστιτούτου. Έχει αναλάβει συμβουλευτικά έργα σε επιχειρήσεις του τομέα των τραπεζών και της πληροφορικής και έχει διατελέσει επισκέπτης ερευνητής στο ΜΙΤ (Program in Science, Technology and Society).

Βασίλης Κουλαϊδής (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Βασίλης Κουλαϊδής είναι Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συντονιστής θεματικής ενότητας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας. Έχει συγγράψει σειρά βιβλίων στην ελληνική και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά. Διευθύνει ερευνητικά προγράμματα που αφορούν τη σχέση "επιστήμης - κοινωνίας - επικοινωνίας".

Δημήτρης Κατσέρης (Μεταφραστής)


Donald Cardwell (Συγγραφέας)

Ο Donald Cardwell (1919-1998) διετέλεσε Καθηγητής της Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στο University of Manchester Institute of Science and Technology (UMIST). Άλλα έργα του ενδεικτικά είναι: "The Organization of Science in England" (2η έκδ., 1980) και "From Watt to Clausius" (1989).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τέλης Τύμπας (Επιμέλεια)

Ο Τέλης Τύμπας είναι καθηγητής Ιστορίας της Τεχνολογίας στους Νεότερους Χρόνους στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκλεγεί πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Δικτύου των Ευρωπαίων Ιστορικών της Τεχνολογίας "Tensions of Europe", αντιπρόεδρος υπεύθυνος για την Έρευνα του European Master΄s Programme οn Society, Science and Technology (ESST) και διευθυντής του διατμηματικού προγράμματος σπουδών του ΕΚΠΑ "Science, Technology, Society - Science and Technology Studies". Η έρευνά του έχει υποστηριχθεί από υποτροφίες και προγράμματα των National Science Foundation, ΙΕΕΕ History Center, Smithsonian Institution, Hagley Museum and Library, Chemical Heritage Foundation, European Science Foundation, EE, καθώς και από θητείες ως επισκέπτης ερευνητής στις ΗΠΑ (ΜΙΤ Program in Science, Technology, Society), στη Σουηδία (Swedish Institute for Disability Research) και στη Γερμανία (Viadrina Center B/Orders-in-Motion). Στα αγγλικά κυκλοφορεί το βιβλίο του Calculation and Computation in the Pre-electronic Era: The Mechanical and Electrical Ages (Springer, 2017).

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
631
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.753 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση