Ιστορία της παρακμής και πτώσεως της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ιστορία της παρακμής και πτώσεως της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας

285 μ.Χ. - 313 μ.Χ.: Από τον Διοκλητιανό και τις διώξεις μέχρι τον Κωνσταντίνο και την απόφασή του να κτίσει μια νέα πρωτεύουσα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας: την Κωνσταντινούπολη

Edward Gibbon

22.00€ -10% 19.80€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789609431279

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2012

  • Εκδότης

    Eurobooks

Το κορυφαίο έργο του Γίββωνος έρχεται με αυτό τον τόμο να καλύψη μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο όχι μόνο για την Ρώμη και την Ελλάδα, αλλά για την ιστορία συνολικά της μετέπειτα ανθρωπότητας: την εμφάνιση του Χριστιανισμού και το τέλος του Αρχαίου Κόσμου. Κατά τον Γίββωνα η Αρχαία Θρησκεία είχε ξεπέσει εκείνη την εποχή και είχε χάσει τον προσανατολισμό της Καθημερινώς σχεδόν προσετίθετο και ένας νέος Θεός ο οποίος προήρχετο από άλλους λαούς. Αντίθετα η μονολιθική νέα μονοθεϊστική θρησκεία βασιζόμενη στον Μωσαϊκό νόμο με λίγο πιο ελεύθερες εκφράσεις ήρθε να αντικαταστήση την θρησκεία των προγόνων, οι οπαδοί της οποίας βλέποντας τον κίνδυνο προσέπαθησαν οι ίδιοι να αντιδράσουν με διαφόρους τρόπους και επίεσαν προς την πλευρά των Ρωμαίων κυβερνώντων να λάβη μέτρα. Εδώ αυτός ο τόμος εξιστορεί αναλυτικά τις κινήσεις του Διοκλητιανού -με τις διώξεις- όσο και άλλων Συναυτοκρατόρων μέχρι που έρχεται η ώρα του Κωνσταντίνου όπου η κατάστασις αλλάζει. Δεκάδες λεπτομέρειες βασισμένες στις πηγές από έναν ιστορικό που κανένας στην Ελλάδα δεν εξέδωσε επί τόσα χρόνια. Το γιατί απαντάται από το ίδιο το περιεχόμενο του βιβλίου και ειδικώτερα στα κεφάλαια αυτού του τόμου.
Edward Gibbon

Edward Gibbon (Συγγραφέας)

Ο Edward Gibbon έζησε την περίοδο του Διαφωτισμού και υπήρξε γνήσιο τέκνο της εποχής του. Στην διάρκεια της ζωής του επηρεάστηκε πολύ από τους μεγάλους εγκυκλοπαιδιστές όπως ο Diderot και ο Helvetius καθώς και το ανήσυχο πνεύμα του Βολταίρου. Σύχναζε στις ίδιες λέσχες με τον Samuel Jahnson, τον James Boswell και τον David Hume. Η επίδραση των ιδεών του διαφωτισμού στο ανήσυχο πνεύμα τού Γίββωνα ήταν καθοριστική. Γεννήθηκε το 1737 στο Κεντ. Ήταν το έκτο παιδί μιας σχετικά εύπορης και αριστοκρατικής οικογένειας. Αρχικά σπούδασε στην Οξφόρδη, αλλά διέκοψε τις σπουδές του και τις ολοκλήρωσε την Λωζάνη. Ο λόγος για την διακοπή των σπουδών του οφειλόταν στην ξαφνική και τολμηρή απόφασή του να προσχωρήσει στο δόγμα της Καθολικής εκκλησίας. Η παραμονή του στην Ελβετία ήταν καθοριστική. Εκεί γνώρισε τη βαθιά γνώση των λατίνων και γάλλων συγγραφέων, που επηρέασαν το έργο του στη συνέχεια. Είχε ακόμη πρόσβαση σε πολύτιμο υλικό, όπως μεσαιωνικά χειρόγραφα, κείμενα της Βίβλου και άλλα σπάνια κείμενα. Με το ξέσπασμα του Επταετούς πολέμου (1759) κατετάγη στον βρετανικό στρατό όπου υπηρέτησε μέχρι το 1763. Ένα χρόνο αργότερα αποφάσισε να περιηγηθεί στην Ευρώπη με τελικό προορισμό την Ιταλία. Σε μια επίσκεψή του στο Καπιτώλιο συνέλαβε την ιδέα τη συγγραφής του Έργου του. Η τεράστια επιτυχία του βιβλίου του απέσπασε τον θαυμασμό πολλών προσωπικοτήτων της εποχής του. Οι αναφορές του όμως για τον χριστιανισμό ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της Εκκλησίας. Η συγγραφή του έργου του ολοκληρώθηκε το 1787 και οι τελευταίοι τόμοι εκδόθηκαν το 1788. Έξι χρόνια αργότερα ο Gibbon πέθανε σε ηλικία 57 ετών. Είναι γεγονός ότι περιγράφει την βυζαντινή περίοδο χαρακτηρίζοντας την Ανατολική (Βυζαντινή) αυτοκρατορία σαν ένα κράτος που βρίσκονταν σε μια μόνιμη και πρόωρη παρακμή. Παρά τις διαφορετικές απόψεις των σύγχρονων ιστορικών και παρά το γεγονός ότι πολλές απόψεις τού Gibbon έχουν σήμερα αμφισβητηθεί, το συνολικό του έργο παραμένει "μια γέφυρα αρχαιότητας και νεώτερης εποχής".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αργύρης Παπαβασιλείου (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόμος:
2
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
333
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.464 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση