Ιστορία μεταλλείου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ιστορία μεταλλείου

Ρωμαντικώς γεγραμμένη

Countess of Jersey Hon. Margaret Elizabeth Leigh

Στο αρχείο του πατέρα μου, Γιώργου Κ. Μάνθου, βρήκα την πρωτότυπη έκδοση (δύο αντίτυπα) στα ελληνικά του πονήματος της Margaret Elizabeth Countess of Jersey (Κόμισσα της Γερσέης), το οποίο αναφέρεται στο αρχαίο και νεότερο μεταλλευτικό Λαύρειο, όπως και ορισμένες σημειώσεις του από έρευνα, που είχε ξεκινήσει, πάνω σ΄ αυτό. Η Αγγλίδα περιηγήτρια επισκέφθηκε το Λαύρειο το 1888, δημοσίευσε το κείμενό της την ίδια χρονιά στο Λονδίνο και ο Α. Κορδέλλας, γενικός διευθυντής της Εταιρείας Μεταλλουργείων Λαυρείου (Ελληνική Εταιρεία), το έδωσε να μεταφρασθεί στα ελληνικά και φρόντισε να τυπωθεί αμέσως με τον τίτλο: Ιστορία μεταλλείου ρωμαντικώς γεγραμμένη υπό της κομήσσης της Γερσέης, Αθήνησιν, 1888. Το ένα αντίτυπο είναι προσωπικό του Α. Κορδέλλα και το άλλο φέρει αφιέρωση του ίδιου προς τον γυιο του Νικόλαο, ο γυιος του οποίου Ανδρέας και εγγονός του μηχανικού τα παρέδωσε στον Γ.Κ. Μάνθο αναγνωρίζοντας το γνήσιο ενδιαφέρον του για την ιστορία του Λαυρείου- η παρούσα έκδοση θεωρούμε ότι αποτελεί την καλλίτερη αξιοποίηση των εν λόγω αντιτύπων. Στο παραπάνω αρχείο εντόπισα εκτός από αυτό το έντυπο και την αλληλογραφία του Α. Κορδέλλα και της Κόμισσας της Γερσέης (τις τέσσερις επιστολές του και δύο της Κόμισσας, από τις τρεις συνολικά που του απέστειλε), επίσης απ΄ τη συλλογή της οικογένειας Κορδέλλα- οι επιστολές τους ήταν στα γαλλικά και ο Γ.Κ. Μάνθος είχεν ήδη φροντίσει να μεταφρασθούν στα ελληνικά από την αξέχαστη Λήδα Παλαντίου και να αποκτήσει, απευθυνόμενος στο Βρετανικό Συμβούλιο της Αθήνας, αντίγραφο από το αγγλικό πρωτότυπο: The Romance of a Mine by M.E. Countess of Jersey, το οποίο είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό National Review, London, July 1888. Ο Γ. Κ. Μάνθος σκόπευε να εκδώσει πάλι το πρωτότυπο κείμενο της συγγραφέως και τη μετάφρασή του στα ελληνικά. Δεν πρόλαβε. Αυτή η έκδοση αφιερώνεται στην ιερή μνήμη του. [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)

Γιώργος Ν. Δερμάτης (Επιμέλεια)

Ο Γιώργος Ν. Δερμάτης μεγάλωσε και ζει στο Λαύριο με καταγωγή από τη Λακωνία. Πτυχιούχος (1979) της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Ιστορίας (1999) του Πανεπιστημίου της Louvain-la-Neuve του Βελγίου. Ιδρυτικό μέλος (1984) της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής (ΕΜΕΛ) και του ελληνικού τμήματος (1992) του TICCIH, μέλος των Επιστημονικών Επιτροπών των συνεδρίων της ΝΑ. Αττικής από το 2000 έως σήμερα. Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΜΕΛ επί 4 συνεχείς θητείες (1993-2001), σήμερα μέλος του Δ.Σ. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ερευνητικού προγράμματος του Ε.Μ.Πολυτεχνείου-Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής "Αρχιτεκτονικός και Μουσειολογικός Σχεδιασμός του Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου" και "Κέντρο Πανεπιστημιακών Βιομηχανικών και Τεχνικών Αρχείων" (2008-2011), μέλος της Επιτροπής διεκδίκησης του έργου. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, ελληνικά και διεθνή και έχει γράψει βιβλία για το αρχαίο και νεότερο μεταλλευτικό-μεταλλουργικό Λαύριο, κυρίως το δεύτερο, ως μια από τις δυναμικές όψεις της νεωτερικής Ελλάδας.

Κώστας Γ. Μάνθος (Επιμέλεια)

Ο Κώστας Γ. Μάνθος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ζει και εργάζεται ως αρχιτέκτων στο Λαύριο, από όπου και κατάγεται. Διπλωματούχος αρχιτέκτων μηχανικός (1981) της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με υποτροφία (1985) του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης" απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλο MArch-1987 της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Pratt Institute της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ. Ιδρυτικό μέλος (1984) της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής (ΕΜΕΛ) και του ελληνικού τμήματος (1992) της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (The International Committee for the Conservation of the Industrial Heritage, TICCIH). Επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. της ΕΜΕΛ και σήμερα Γενικός Γραμματέας. Στα ιδιαίτερα επιστημονικά ενδιαφέροντα και έργα του είναι η αποκατάσταση βιομηχανικών και άλλων διατηρητέων κτιρίων. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια με ανακοινώσεις του για το νεότερο μεταλλευτικό-μεταλλουργικό Λαύριο. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ερευνητικού προγράμματος του Ε.Μ.Πολυτεχνείου-Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής "Αρχιτεκτονικός και Μουσειολογικός Σχεδιασμός του Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου" και "Κέντρο Πανεπιστημιακών Βιομηχανικών και Τεχνικών Αρχείων" (2008-2011), μέλος της Επιτροπής διεκδίκησης του έργου.

Countess of Jersey Hon. Margaret Elizabeth Leigh

Countess of Jersey Hon. Margaret Elizabeth Leigh (Συγγραφέας)

Η Κόμισσα της Γερσέης (M.E. Countess of Jersey) γεννήθηκε στο Stoneleigh του Warwickshire της Αγγλίας στις 29 Οκτωβρίου 1849 και απεβίωσε στις 22 Μαΐου 1945 στο Midletton Park του Oxfordshire. Το πραγματικό της όνομα ήταν Hon. Margaret Elizabeth Leigh.. Το 1872 παντρεύτηκε τον Victor Albert George Child-Villiers, 7° κόμη του νησιού Jersey (Τζέρσεϋ ή Γέρσεϋ ή Γερσέη ή Υερσέη), οπότε το πλήρες όνομα της έγινε Margaret Elizabeth Leigh Child-Villiers Jersey και επί το απλούστερον Countess of Jersey. Ο τίτλος "Κόμης της Γερσέης" δόθηκε σε κάποιον πρόγονο του συζύγου της στα τέλη του 17ου αιώνα από τον βασιλιά της Αγγλίας William Γ΄ οι απόγονοι του δεν είχαν σχέση με το νησί, απλώς τους ακολουθούσε ο τίτλος. Το νησί της Γερσέης βρίσκεται στη θάλασσα της Μάγχης κοντά στις ακτές της Νορμανδίας και αποτελεί μέρος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας με διοικητική ανεξαρτησία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
109
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.299 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση