Ισλάμ και φονταμενταλισμός. Ορθοδοξία και παγκοσμιοποίηση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ισλάμ και φονταμενταλισμός. Ορθοδοξία και παγκοσμιοποίηση

14.00€ -26% 10.36€
Όλο και περισσότερο σήμερα υπερβαίνονται ή σχετικοποιούνται τα σύνορα και οι τοπικοί διαχωρισμοί, όλο και περισσότερο υποχωρούν οι τοπικές και εθνικές παραδόσεις προς όφελος των οικουμενικών αξιών και του κοσμοπολιτισμού. Αυτή η απώλεια της "παράδοσης", της θρησκευτικής και εθνικής ταυτότητας, και η συνακόλουθη αναδίπλωση όχι μόνο στο θρησκευτικό αλλά και στο εθνικό φαντασιακό, θεωρήθηκε από πολλούς ως η αιτία και η μήτρα της ανόδου και της διάδοσης του φονταμενταλισμού. Αν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 σηματοδοτούν την κορύφωση της ισλαμικής τρομοκρατίας και τη σύνδεση του πολιτικού Ισλάμ με τη νέα μορφή ιερού πολέμου και τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, η πρόσφατη σταυροφορικού τύπου επέμβαση της αμερικανικής υπερδύναμης στο Ιράκ μας υπενθυμίζει ότι δεν λείπει και από την άλλη πλευρά, και μάλιστα από τη λεγόμενη "χριστιανική δεξιά", η διαπλοκή θρησκείας και πολιτικής, η θρησκευτική διακαιολόγηση μιας μαχητικής υπερσυντηρητικής πολιτικής ιδεολογίας. Η διατύπωση του θέματος:"Ισλάμ και φονταμενταλισμός - Ορθοδοξία και παγκοσμιοποίηση", δεν συνδέει τον φονταμενταλισμό αποκλειστικά με το Ισλάμ ούτε την πρόκληση της παγκοσμιοποίησης αποκλειστικά με την Ορθοδοξία. Ο φονταμενταλισμός ως στάση και τοποθέτηση έναντι της ιστορίας και της προόδου, ως πειρασμός φυγής στο παρελθόν και άρνησης του παρόντος και του μέλλοντος, αφορά και την Ορθοδοξία (όπως και τον δυτικό χριστιανισμό από όπου και προέρχεται), ενώ η παγκοσμιοποίηση από την πλευρά της -μαζί με την καθυστερημένη αποδοχή της νεωτερικότητας- αποτελεί τη σημαντικότερη και πιο επώδυνη πρόκληση τόσο για την Ορθοδοξία όσο και για το Ισλάμ. Στο πεδίο ακριβώς της ανεπίλυτης σχέσης με τη νεωτερικότητα είναι που συναντώνται, παρ΄ όλες τις σημαντικές διαφορές τους, η Ορθοδοξία με το Ισλάμ. Και οι δύο βρίσκονται σήμερα ενώπιον του διλήμματος "παγκοσμιοποίηση ή φονταμενταλισμός", στην ουσία όμως -και πριν από το δίλημμα αυτό- βρίσκονται να μην έχουν επιλύσει (για δαφορετικούς λόγους η κάθε πλευρά) το ζήτημα της σχέσης τους με τη νεωτερικότητα. Περιέχει κείμενα των: Καλαϊτζίδη, Παντελή - Ιγνάτιο, Μητροπολίτη Δημητριάδος - Ανδριανόπουλου, Ανδρέα - Μπέγζου, Μάριου - Mitri, Tarek - Καραμπελιά, Γιώργου - Μουζέλη, Νίκου - Μπεκριδάκη, Δημήτρη Ι.

Παντελής Λ. Καλαϊτζίδης (Επιμέλεια)

O Παντελής Λ. Kαλαϊτζίδης γεννήθηκε το 1961 στη Θεσσαλονίκη και έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του A.Π.Θ. το 1984. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην αρχαία φιλοσοφία, τη δυτική μεσαιωνική φιλοσοφία και τη συστηματική θεολογία, στην Ecole Pratique des Hautes Etudes, στο Φιλοσοφικό Tμήμα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV) και στο Institut Catholique de Paris. Aπό τον Oκτώβριο του 2000 είναι υπεύθυνος προγράμματος της Aκαδημίας Θεολογικών Σπουδών της I. Mητροπόλεως Δημητριάδος, ενώ τον Iούλιο του 2003 εξελέγη πάρεδρος επί θητεία του Παιδαγωγικού Iνστιτούτου με αντικείμενο την επιμόρφωση και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αναλαμβάνοντας καθήκοντα τον Iανουάριο του 2004. Kατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2005-06 ήταν προσκεκλημένος ερευνητής στην Eλληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Tιμίου Σταυρού Bοστώνης, με αντικείμενο έρευνας τη θεολογική προσέγγιση της ετερότητας.

Νίκος Ντόντος (Επιμέλεια)


Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος. Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών (Φορέας)

H Aκαδημία Θεολογικών Σπουδών λειτουργεί ως ένα ανοιχτό εργαστήρι σκέψης και διαλόγου της Eκκλησίας με τη διανόηση και την κοινωνία, δίχως αμυντικά αντανακλαστικά ή απολογητική διάθεση, οργανώνοντας με τη μορφή του ανοιχτού πανεπιστημίου ετήσιους θεματικούς κύκλους σπουδών, σεμινάρια, διεθνή συνέδρια και εκδόσεις. Πάγια επιδίωξη της Aκαδημίας Θεολογικών Σπουδών στάθηκε η συνεργασία και η σύμπραξη με άλλους φορείς, η από κοινού συζήτηση, με πνεύμα σεβασμού στην ετερότητα του καθενός, των μεγάλων προβλημάτων του καιρού μας. Έτσι η Aκαδημία συνεργάστηκε με φορείς όπως το Γαλλικό Iνστιτούτο Aθηνών, το Drury University (H.Π.A.), το Tμήμα Oρθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Mονάχου, το Oικουμενικό Iνστιτούτο του Bossey και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Eκκλησιών, το Boston Theological Institute, το Παιδαγωγικό Iνστιτούτο, τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Oρθοδοξίας, το Δημοτικό Kέντρο Iστορίας Bόλου, την εφημερίδα H Θεσσαλία, τα περιοδικά Nέα Eστία, Σύναξη, Aναλόγιον, τις εκδόσεις Kαστανιώτης, Aρμός, Ίνδικτος και Eστία. Kατά τα παρελθόντα ακαδημαϊκά έτη η Aκαδημία Θεολογικών Σπουδών μελέτησε θέματα όπως: Eκκλησία και Eσχατολογία, Oρθοδοξία και Nεωτερικότητα, Iσλάμ και Φονταμενταλισμός-Oρθοδοξία και Παγκοσμιοποίηση, Φύλο και Θρησκεία-H θέση της γυναίκας στην Eκκλησία, Θεολογία και Λογοτεχνία, Θεολογία και σύγχρονη Nαοδομία, Oρθοδοξία και Πολυπολιτισμικότητα, H συμμετοχή των λαϊκών στη ζωή της Eκκλησίας, Kράτος και Eκκλησία, Oρθοδοξία και Iσλάμ-Tο Iσλάμ στην Eυρώπη, Συγχώρηση, Kαταλλαγή και Eιρήνη, Wittgenstein και αποφατική θεολογία, κ.ά. Kαρπός της παραπάνω προσπάθειας είναι η έκδοση από την Aκαδημία Θεολογικών Σπουδών, σε συνεργασία με γνωστούς εκδοτικούς οίκους, πολλών από τους παραπάνω κύκλους εισηγήσεων ή συνεδρίων.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
132
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.324 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση