Ισλάμ, φιλελευθερισμός και ανθρώπινα δικαιώματα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ισλάμ, φιλελευθερισμός και ανθρώπινα δικαιώματα

Επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις

Κατερίνα Ι. Δαλακούρα

20.80€ -27% 15.18€

(. . .) Το βιβλίο αυτό εξετάζει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο διεθνές πλαίσιο, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση μεταξύ των δικαιωμάτων αυτών ως αξίας και κανόνα στις διεθνείς σχέσεις, και του Ισλάμ ως συστατικού στοιχείου της πολιτικής κουλτούρας συγκεκριμένων κοινωνιών. Εξετάζει τις θεωρητικές βάσεις του φιλελευθερισμού και τονίζει ότι η νεοτερικότητα επιτρέπει τον ουσιαστικό διαπολιτισμικό διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το επιχείρημα αυτό υποβάλλεται κατόπιν σε έλεγχο μέσω μιας λεπτομερούς μελέτης των αντιλήψεων και του ρόλου του Ισλάμ στην πολιτική διαδικασία στην Αίγυπτο και στην Τυνησία κατά τον 20ό αιώνα. Η εξέταση καταδεικνύει ότι η ερμηνεία του Ισλάμ σε σχέση με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι στατική, αλλά υπόκειται σε επαναδιατύπωση υπό την επίδραση κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων, αλλά και των πολιτικών επιλογών κυρίαρχων ή ανερχόμενων ομάδων.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Ευάνθης Χατζηβασιλείου

Ευάνθης Χατζηβασιλείου (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1966 στο Δοξάτο Δράμας. Ααποφοίτησε το 1987 από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και το 1992 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων από το London School of Economics. Σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο του περιλαμβάνει μελέτες και βιβλία για την Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων κατά την περίοδο 1870-1991, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την ελληνική πολιτική ιστορία του 20ού αιώνα και το Κυπριακό. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ και εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος". Διευθύνει τη σειρά "Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία" των Εκδόσεων Πατάκη και επιμελείται την ιστορική σελίδα της κυριακάτικης Καθημερινής.


Εύη Ανδρίτσου (Μεταφραστής)


Κατερίνα Ι. Δαλακούρα (Συγγραφέας)

Η Κατερίνα Δαλακούρα είναι λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο London School of Economics and Political Science. Έχει επίσης εργαστεί, σε προηγούμενο στάδιο, στο Πανεπιστήμιο του Essex και στο International Institute for Strategic Studies. Στο LSE διδάσκει Διεθνείς Σχέσεις στη Μέση Ανατολή, Διεθνή Πολιτική και Ηθική του Πολέμου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εκτείνονται στα ζητήματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μέση Ανατολή, την ανάπτυξη των ισλαμιστικών κινημάτων και την προώθηση της δημοκρατίας. Έχει δημοσιεύσει το: "Engagement or Coercion?: Weighing Western Human Rights Policies towards Turkey, Iran and Egypt" (London: Royal Institute of International Affairs, 2003) κ.ά. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως τα International Affairs, Review of International Studies, Democratization.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
352
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.47 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση