Ινδική. Περίπλους Ευξείνου Πόντου. Κυνηγετικός
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ινδική. Περίπλους Ευξείνου Πόντου. Κυνηγετικός

Αρριανός Φλάβιος ο εκ Νικομηδείας

25.44€ -27% 18.57€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789608437906

  • Κατηγορίες:

    Ιστορία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2007

  • Εκδότης

    Ζήτρος

Η Ινδική είναι ένα σπουδαίο εξερευνητικό εγχείρημα του Μ. Αλεξάνδρου στα πλαίσια της εκστρατείας του στα βάθη της Ασίας, που ασφαλώς δεν είχε αποκλειστικά στρατιωτικό χαρακτήρα. Τον «περίπλου» αναλαμβάνει ο ναύαρχος από την Αμφίπολη, με Κρητικές καταβολές, Νέαρχος. Στην αρχή ο Αρριανός παραθέτει γεωγραφικά και πολιτιστικά στοιχεία των πολλών εθνών που κατοικούν στην Ινδία, με αναφορές στη διαμόρφωση του εδάφους, τα βουνά, τους ποταμούς, και την ιστορική διαδρομή των ινδικών φύλων, όπου από τα πανάρχαια χρόνια μνημονεύουν κατάκτηση της χώρας από τους Έλληνες με το Διόνυσο και τον Ηρακλή. Ακολουθεί εξιστόρηση της πολιτιστικής πραγματικότητας των Ινδιών με αναφορά στους κατοίκους και την κοινωνική διαστρωμάτωση, στην οργάνωση των πόλεων, στον τρόπο της ένδυσης και υπόδησης, στον οπλισμό τους και τις διατροφικές συνήθειες με επικεντρωμένη την αναφορά στο κυνήγι των ελεφάντων. Το πρώτο μέρος της Ινδικής κλείνει με αναφορά στο στόλο του Αλεξάνδρου, τον κατάλογο με τους τριήραρχους και τον εντυπωσιακό απόπλου από τον Υδραώτη ποταμό μέχρι τις εκβολές του Ινδού στον Ωκεανό, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των Ινδών, που πρώτη φορά αντίκριζαν τέτοιο θέαμα. [...] (από την περίληψη της "Ινδικής") Στον «Περίπλου του Εύξεινου Πόντου» ή ορθότερα στην «Επιστολή του Αρριανού προς τον αυτοκράτορα Τραϊανό Αδριανό» ο συγγραφέας φαίνεται πως εκπληρώνει μια υποχρέωση διοικητικής φύσης για να ενημερώσει τον αυτοκράτορα ως προϊστάμενη Αρχή του για την κατάσταση των τμημάτων στρατού και των φρουρών των Ρωμαίων σε επίκαιρα σημεία του Εύξεινου Πόντου, καταβάλλοντας συνάμα τους μισθούς στους στρατιώτες και προβαίνοντας σε σχετική επιθεώρηση. Η «αναφορά» αυτή διανθίζεται με λεπτομερείς πληροφορίες γεωγραφικού κυρίως τύπου, με ελάχιστες παρεκκλίσεις άλλου είδους ενημέρωσης, ιδίως ιστορικοαρχαιολογικού περιεχομένου και όχι ανθρωπογεωγραφίας με περιγραφή ηθών και εθίμων, ίσως για να καλυψει ο Αρριανός αυτού του είδους τα ενδιαφέροντα του αυτοκράτορα, εγνωσμένης αρχαιομάθειας και λατρείας προς τον ελληνικό πολιτισμό και στις βαθιές του ρίζες ανά τους αιώνες. Έτσι το έργο απαριθμεί την αλυσίδα των πόλεων, των λιμανιών, των ποταμών, των ακρωτηρίων, των κόλπων, των όρμων και ορμίσκων, από τον Ελλήσποντο και το Βόσπορο κυκλικά στον Εύξεινο Πόντο, από δεξιά προς τα αριστερά, μέχρι την επιστροφή μέσω της Κριμαίας, μέσω της Ολβίας, της Οδησσού, του Βυζαντίου πάλι στη Βιθυνία της Μ. Ασίας, όπου η έδρα του διοικητικού υπάλληλου. [...] (από την περίληψη στον "Περίπλου του Εύξεινου Πόντου")
Δημήτριος Δ. Λυπουρλής

Δημήτριος Δ. Λυπουρλής (Υπεύθυνος Σειράς)

Ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. Τις βασικές φιλολογικές του σπουδές τις έκανε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης δίπλα σε λαμπρούς δασκάλους. Μετεκπαιδεύτηκε στην Ιταλία και στην Γερμανία. Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1969 ως το 1996, οπότε και αποχώρησε οικειοθελώς από την ενεργό υπηρεσία, για να αφοσιωθεί στο συγγραφικό του έργο. Υπήρξε Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής και Συγκλητικός κατά το ακαδημαϊκό έτος 1977-1978 και πρώτος Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας κατά τα έτη 1984-1986. Για πέντε εξάμηνα πρόσφερε τις υπηρεσίες του και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου ως επισκέπτης καθηγητής. Έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια (ιδίως για θέματα αριστοτελικά και ιπποκρατικά) και έδωσε πλήθος διαλέξεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον αρχαίο ελληνικό επιστημονικό λόγο. Από την άποψη αυτή γόνιμο έδαφος για έρευνα του προσέφεραν κατά κύριο λόγο τα αρχαία ελληνικά ιατρικά κείμενα, καθώς και τα κείμενα του Αριστοτέλη. Κυριότερες εργασίες - βιβλία (πέρα από τα άρθρα και τις δημοσιεύσεις σε περιοδικά και σε εφημερίδες): - "Η παραγωγική κατάληξη -ικός στην προσωκρατική φιλοσοφία και στο Ιπποκρατικό Corpus" (1968) - "Άρτεμις Ορθρία" (1968) - "Ιπποκρατική ιατρική" (1972) - "Αρχαία ελληνική μετρική" (1975) - "Επίθετα από ουσιαστικοποιημένα επίθετα" (1977) - "Πέντε φιλολογικά μελετήματα" (1986) - "Αριστοτελικά μελετήματα" (1986) - "Εν παρόδω Α΄ - Β΄" (1987-1995) - "Γλωσσικές παρατηρήσεις Α΄ - Β΄" (1990-1994) - "Ιπποκρατική συλλογή Α΄" (1991) - "Ο Δημήτρης Λυπουρλής στο Βαφοπούλειο" (1998) - "Ην ποτε: Τρεις "ιστορίες" αρχαίας ελληνικής καθημερινότητας" (1998) - "Αριστοτέλης, Ηθικά Νικομάχεια, βιβλίο Β΄" (2000) - "Ιπποκράτης, τόμοι I-V" (2000-2001) - "Λεξικό αρχαίων συγγραφέων, Ελλήνων και Λατίνων" (μετάφραση από τα Γερμανικά, 1996). Ένας ακόμα τομέας που κίνησε με ιδιαίτερο τρόπο το ενδιαφέρον του ήταν η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στη Μέση Εκπαίδευση. Πήρε μέρος σε πλήθος ειδικών σεμιναρίων, έκανε διαλέξεις, δημοσίευσε σχετικά άρθρα. Έφυγε από τη ζωή στις 15 Νοεμβρίου 2018.

Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)

O Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος έχει φοιτήσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. (1947-1951). Έχει δημοσιεύσει φιλολογικές μελέτες, βιβλιοκριτικές και άλλες εργασίες σε ημερήσια και περιοδικά έντυπα, έχει κάνει διαλέξεις στο σύνολο σχεδόν των μεγάλων αστικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας και έχει ασχοληθεί με το σύνολο σχεδόν της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, κυρίως της αρχαϊκής και της κλασικής περιόδου της.


Κωνσταντίνος Ζήτρος (Υπεύθυνος Σειράς)


Γεώργιος Α. Ράπτης (Μεταφραστής)


Γεώργιος Α. Ράπτης (Επιμέλεια)


Αρριανός Φλάβιος ο εκ Νικομηδείας (Συγγραφέας)

Ο Φλάβιος Αρριανός (95-175 μ.Χ.) καταγόταν από τη Νικομήδεια της Βιθυνίας. Γόνος επιφανούς οικογένειας, τιμήθηκε με ιερατικά αξιώματα στην πόλη του, ενώ αργότερα κατέλαβε υψηλές διοικητικές και στρατιωτικές θέσεις του Ρωμαϊκού κράτους. Νέος παρακολούθησε τη διδασκαλία του Επικτήτου, της οποίας κατέγραψε τα βασικά στοιχεία. Στα μέσα του 2ου αι. πήγε στην Αθήνα, όπου έλαβε την ιδιότητα του πολίτη και εκλέχθηκε επώνυμος άρχοντας (147-48 μ.Χ.). Εκεί ολοκληρώθηκε ως συγγραφέας και αναδείχτηκε αξιόλογος εκπρόσωπος του Αττικισμού. Εκτός από το έργο του για τη φιλοσοφία του Επικτήτου, συνέγραψε στρατιωτικά συγγράμματα και βιογραφίες. Σπουδαιότερο μέρος της δημιουργίας του όμως είναι η "Αλεξάνδρου ανάβασις", η σημαντικότερη πηγή για την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία, και το συμπλήρωμά της, η "Ινδική". Ο Αρριανός, με πηγές τους παλαιότερους ιστοριογράφους, συνδύασε τα στοιχεία και συνέκρινε τις πληροφορίες, συνθέτοντας έργο που χαρακτηρίζεται από ακρίβεια, σωστή κρίση και θελκτικό ύφος.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
462
Διαστάσεις:
19x13
Βάρος:
0.567 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση