Ημερολόγιο 2009, Μαρία Χρουσάκη - Φωτογραφίες 1918 - 1965
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ημερολόγιο 2009, Μαρία Χρουσάκη - Φωτογραφίες 1918 - 1965

Άνθρωποι και τόποι μιας Ελλάδας που αγαπήσαμε

[...] Το ημερολόγιο του 2009 φιλοξενεί μια χαρακτηριστική επιλογή από τις φωτογραφικές εικόνες μιας Ελλάδας που μας φαίνεται οικεία και μακρινή, παρόλο που δεν μας χωρίζουν απ΄ αυτήν παρά μονάχα μερικές δεκαετίες. Τα τοπία της είναι ακόμη ανόθευτα από την οικιστική ανάπτυξη, ενώ οι άνθρωποι της υπαίθρου μοιάζει να ανήκουν σε μιαν άλλη εποχή. Η φτώχεια συνυπάρχει με την αγνότητα, η αγροτική οικονομία βρίσκεται ακόμη στην προβιομηχανική εποχή. Τα πρόσωπα που ενοικούν τα τοπία και τα χωριά της Ελλάδας στις φωτογραφίες της Μαρίας Χρουσάκη είναι βασανισμένα. Η φτώχεια, ο πόλεμος, η κατοχή, ο εμφύλιος έχουν αφήσει πικρή σφραγίδα πάνω τους. Η Χρουσάκη ακουμπάει πάνω σ΄ αυτά τα πρόσωπα ένα βλέμμα ειλικρίνειας και συμπάθειας. Ο υπέροχος φακός της εκμεταλλεύεται το αποκαλυπτικό φως της Ελλάδας για να αποδώσει με φιλαλήθεια και γνώση τα ρυτιδωμένα πρόσωπα των ξωμάχων, τα απορημένα και γελαστά πρόσωπα των παιδιών, τα τσουρουφλισμένα γυμνά τοπία, τα λιγοστά δέντρα, το φρικίασμα της θάλασσας. [...] Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης

Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη

Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη (Επιμέλεια)

Η Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη γεννήθηκε στην Αθήνα και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων Pierce College. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου Ιστορία της Τέχνης, Αρχαιολογία και Φιλοσοφία από όπου αποφοίτησε με διδακτορικό δίπλωμα. Εργάστηκε επί διετία στα Κρατικά Βαυαρικά Μουσεία. Από το 1984 εργάζεται ως Επιμελήτρια στην Εθνική Πινακοθήκη. Αντικείμενο έρευνάς της είναι η δυτικοευρωπαϊκή ζωγραφική, η χαρακτική, τα σχέδια και η φωτογραφία στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης. Έχει εκδώσει φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο στο έργο της φωτογράφου Μαρίας Χρουσάκη και κατάλογο με τα χαρακτικά της Εθνικής Πινακοθήκης, στα οποία πρέπει να προστεθεί και η έρευνά της για τη ζωγραφική του 19ου αιώνα. Έχει διδάξει Ιστορία της Τέχνης στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αθήνας. Διετέλεσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. Συνεργάστηκε σε ελληνικά και γερμανικά λεξικά τέχνης. Έχει διοργανώσει εκθέσεις στην Εθνική Πινακοθήκη, μεταξύ άλλων: "Αθήνα-Μόναχο, Τέχνη και Πολιτισμός στη Νεώτερη Ελλάδά" σε συνεργασία με βαυαρικά και ελληνικά κρατικά μουσεία, στα παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα και το Ναύπλιο καθώς και στην Κύπρο. Διετέλεσε καλλιτεχνική διεθύντρια της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες Ιστορίας της Τέχνης στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Είναι μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδάς "Εθνικές Ταυτότητες - Διεθνείς Πρωτοπορίες" υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Association International des Critiques d΄Art - ΕΛΛΑΣ και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης.

Δημήτρης Σαλταμπάσης (Μεταφραστής)


Μαρία Χρουσάκη (Φωτογράφος)

Γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1899. Ήταν μαθήτρια του ζωγράφου Παύλου Μαθιόπουλου. Αποφοίτησε από τη Σχολή Εθελοντριών Αδελφών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (1926) τον οποίο υπηρέτησε για πολλά χρόνια. Περιηγήθηκε με τις αποστολές στις οποίες υπηρέτησε ολόκληρη την Ελλάδα. Με τη φωτογραφία προσπάθησε να συνδυάσει καλλιτεχνική χρήση και μαρτυρία. Υπήρξε από τα πρώτα μέλη της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας. Δώρισε το αρχείο της στην Εθνική Πινακοθήκη το 1971 η οποία στη συνέχεια εξέδωσε ένα λεύκωμα -μικρή επιλογή- από του αρχείο της Χρουσάκη (2000).

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες:
154
Διαστάσεις:
22χ20
Βάρος:
0.653 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση