Ημέρες τέχνης 2003
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ημέρες τέχνης 2003

Τα βιβλιοπωλεία "Παπασωτηρίου" παρουσιάζουν με ιδιαίτερη χαρά και ευθύνη το ημερολόγιο "Ημέρες Τέχνης 2003", μέσα στις σελίδες του οποίου μπορείτε να θαυμάσετε τις δημιουργίες μερικών από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους, χαράκτες, γλύπτες και φωτογράφους. Το ημερολόγιο του 2003 είναι αφιερωμένο στη μνήμη του εξαίρετου ζωγράφου Θωμά Παπαδοπεράκη (Κρήτη 13.12.1943 - Νίκαια Γαλλίας 12.9.2002). Ο Νίκος Αλεξίου, το 1989 έγραψε γι΄ αυτόν: "Ο καλλιτέχνης Παπαδοπεράκης, βγαίνει από την Κρήτη. Αιωρείται ψυχικά, με ιδιαιτερότητα που βγαίνει από τη φύτρα του. Παλεύει σαν τη γενιά του. Αν έπρεπε να χαρακτηρίσουμε συνοπτικά τη ζωγραφική του θα την αποκαλούσαμε "ρεμπραντική". Παλεύει σ΄ αυτή συνεχώς με το φως και το σκοτάδι. Πέρα από την ορατή θεματογραφία κάθε πίνακα, ουσιαστικό περιεχόμενό του είναι η σύγκρουση, η αμάχη του φωτεινού και του σκοταδιού. Νομίζω πως αυτή η πάλη είναι ο ενδόμυχος εικαστικός λόγος του Παπαδοπεράκη." Ο ίδιος ο καλλιτέχνης είπε για τη ζωγραφική του: "Η διαδρομή του έργου μέχρι να το θεωρήσω τελειωμένο, είναι μία συνεχής πάλη του φτιάχνω-χαλάω, και αντιστρόφως. Διαλέγω το μαύρο χρώμα, διότι έχει τη δυνατότητα όσο κανένα άλλο χρώμα να γεννήσει το φως πάνω στην επιφάνεια του τελάρου, και τα θέματά μου δεν θέλω να προδίδουν τον τόπο και το χρόνο που έγιναν. Τα θέλω οικουμενικά και αιώνια, για να κινούμαι άνετα χρονικά μέσα σ΄ αυτά." (Απρίλιος 1998). Α. Παπασωτηρίου

Συλλογικό έργο (Καλλιτέχνης)


Γιάννης Αδαμάκης (Ζωγράφος)

Ο εικαστικός Γιάννης Αδαμάκης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Έχει πραγματοποιήσει 26 ατομικές εκθέσεις [2007] στην Ελλάδα, τη Κύπρο, τη Γαλλία και τη Γερμανία και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Σοφία Καλογεροπούλου (Ζωγράφος)

Η Σοφία Καλογεροπουλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών στα Ιωάννινα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια παιδικής ψυχολογίας και συγγραφής παιδικών βιβλίων. Εργάζεται ως νηπιαγωγός και η καθημερινή επαφή της με τα παιδιά αποτελεί πηγή έμπνευσης για εκείνη.

Μάκης Θεοφυλακτόπουλος

Μάκης Θεοφυλακτόπουλος (Ζωγράφος)


Γιάννης Αδαμάκος

Γιάννης Αδαμάκος (Ζωγράφος)

Ο Γιάννης Αδαμάκος γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1952 στον Πύργο Ηλείας. Από το 1973 έως το 1978 σπούδασε στην ΑΣΚΤ, με δασκάλους τον Γ. Μαυροΐδη, τον Δ. Μυταρά και τον Π. Τέτση. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και την Τήνο. Ο Γιάννης Αδαμάκος ζωγραφίζει με θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα έργων του ονομάζεται "Corpus" (Γκαλερί Νέες Μορφές). Η γυναικεία φιγούρα μεταμορφώνεται σε ανδρική, ανοίγει επάνω στο στέρνο και παίρνει τη στάση του Εσταυρωμένου (Νέες Μορφές). Ακολουθούν οι "Μάχες Κενταύρων και Λαπιθών"· από αλλεπάλληλα γραψίματα, σβησίματα ή σκισίματα του χαρτιού, τα πλευρά των Κενταύρων και των Λαπιθών γίνονται κλαδιά δένδρων. Από εκεί προκύπτει η θεματική ενότητα "Δένδρα" (Νέες Μορφές / Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης). "Νύχτες από γραφίτη. Γραφίτης σε χαρτί". Το υλικό που χρησιμοποιεί κατ΄ αποκλειστικότητα ο Γιάννης Αδαμάκος σε μια περίοδο έξι-εφτά χρόνων. Η συμμετοχή στα "Εφήμερα" της Μαρίας Μαραγκού είναι ευκαιρία για να ζωγραφίσει, πάλι με χρώμα, 680 μικρά (14χ19 εκ.) ζωγραφικά έργα ("καρτ ποστάλ"). Ακολουθεί η ενότητα "Τοπία", χρωματικά πεδία μεγάλων διαστάσεων (Νέες Μορφές / Ζήνα Αθανασιάσου Art Gallery/ Πινακοθήκη Πιερίδη), που καταλήγουν να γίνουν μονοχρωματικά: μπλέ-πράσινα-κόκκινα.. Από τα τελευταία δραπετεύει μια κόκκινη φιγούρα: "Handle with Care" (Νέες Μορφές / Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, Νέα Υόρκη). Αυτή η φιγούρα προσπαθεί κάπου να ενταχθεί. Τελικά βρίσκει το χώρο της μέσα στα ποιήματα της Emily Dickinson (Ζήνα Αθανασιάδου Art Gallery). Ο χώρος γίνεται κενό, διάστημα, απόσταση, σύμπαν. Είναι η τελευταία ενότητα με τίτλο The Space Between (Νέες Μορφές, Δεκέμβριος 2007).

Κωνσταντίνος Κακανιάς (Ζωγράφος)


Χρύσα Βέργη (Ζωγράφος)


Απόστολος Γεωργίου (Ζωγράφος)


Μαρίνα Καρέλλα (Ζωγράφος)


Ηρακλής Ευαγγελινός (Ζωγράφος)


Θωμάς Παπαδοπεράκης (Ζωγράφος)


Νίκος Βισκαδουράκης (Ζωγράφος)


Σάββας Γεωργιάδης (Ζωγράφος)


Δανάη Δούκα (Ζωγράφος)


Περικλής Βυζάντιος (Ζωγράφος)


Αλεξάνδρα Παπασωτηρίου (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες:
124
Διαστάσεις:
26χ20
Βάρος:
0.603 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση