Ηλειακά Α, Β
zoom in
22.00€ -10% 19.80€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789603981398

  • Κατηγορίες:

    Ιστορία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2004

  • Εκδότης

    Σύγχρονοι Ορίζοντες

Πολυμαθής, φιλοπερίεργος, πάντα περιγραφικός, ο περιηγητής Παυσανίας συγκέντρωσε στα δύο βιβλία των Ηλειακών του έναν απίστευτα τεράστιο όγκο πληροφοριών για την αρχαία Ολυμπία, τα γλυπτά και άλλα έργα που την κοσμούσαν, τους ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητος, καθώς και τα αθλήματα και τους ολυμπιονίκες. Καταφεύγει επιπλέον, όπως είναι το συνήθειό του, και στους παλαιότατους μύθους και τους εκθέτει προς χάριν μας σε όλες τις εκδοχές τους, εκτείνοντας χρονικά τα ολύμπια κατ` αυτόν τον τρόπο ως την εποχή του κρόνου και του χρυσού γένους των ανθρώπων. Ό,τι γνωρίζουμε σήμερα για την Ολυμπία το οφείλουμε σ` αυτόν τον μοναδικό ερανιστή, ο οποίος παρά την εποχή του (έζησε στους χρόνους των Αντωνίνων) στράφηκε με πάθος προς κάθε τι το αρχαίο και το κατέγραψε για να μείνει στους μέλλοντες καιρούς. Τα Ηλειακά του Παυσανία αποτελούν τη μόνη και την καλύτερη πηγή για τον αθλητισμό των αρχαίων Ελλήνων. Αυτά μας πληροφορούν για τους δρόμους ταχύτητας, αποστάσεων και αντοχής (στάδιο, δίαυλος, δόλιχος και οπλίτης δρόμος), το πένταθλο (δισκοβολία, τόξο, άλμα, ακόντιο, δρόμος σταδίου), την πυγμή, την πάλη, το παγκράτιο, που αποτελούσε συνδυασμό των δύο προηγουμένων, και άλλα αγωνίσματα. Το συγκεκριμένο έργο του περιηγητή ταυτόχρονα είναι και μια τοπιογραφία / χωρογραφία πλήρης της Ολυμπίας και της αρχαίας Ηλείας γενικότερα, καθώς και έκθεση ιστορική της περιοχής. Με τις λεπτομερείς αναφορές του στον γλυπτό διάκοσμο του αρχαίου ιερού ο Παυσανίας συνθέτει και μια ιστορία της αρχαιοελληνικής γλυπτικής κατά πρώτο λόγο και κατά δεύτερο της ζωγραφικής. Όντως οι περισσότεροι ζωγράφοι της ελληνικής αρχαιότητας γίνονται γνωστοί σ` εμάς μέσα από το έργο του, αφού μόνον εκείνος αναφέρεται σ` αυτούς (όπως λόγου χάριν ο Ονάτας ο Αιγινήτης, που κάποτε εθεωρείτο πρόσωπο τελείως μυθικό). Η αξιοπιστία του περιηγητή είναι δεδομένη πλέον, αφού καθοδήγησε σωστά τους αρχαιολόγους στις ανασκαφές των Δελφών ή της Ολυμπίας και εξακολουθεί να καθοδηγεί τον σημερινό επισκέπτη, όποιον με σεβασμό προσεγγίζει τα ερείπια ενός λαμπρού, του λαμπρότερου μάλλον, πολιτισμού που δημιούργησε ο άνθρωπος.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Θανάσης Γεωργιάδης

Θανάσης Γεωργιάδης (Μεταφραστής)

Ο Θανάσης Γεωργιάδης γεννήθηκε το 1944 στους Γεωργιανούς Ημαθίας. Σπούδασε ελληνική και αγγλική φιλολογία. Επί δεκαετίες εργάζεται ως επιμελητής εκδόσεων. Μετέφρασε περισσότερα από τριακόσια έργα, συνεργάστηκε με πολυάριθμα έντυπα και διηύθυνε την έκδοση λογοτεχνικών περιοδικών. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές "Η αντιθετική όσο και ισόμερη βιολογία της Ελισάβετ Π. Γεωργιάδου" (1983), "Ο μέγας διάκοσμος" (1984), "Ύπνοι και θάνατοι" (1989), "Ωδές 1-4" (1991), "Μικρή γεωγραφία" (2000), τα πεζογραφήματα "Αλέξανδρος" (1996), "Αλέξανδρος -Ο Θείος Γνόφος" (2001), το μυθιστόρημα "Το βιβλίο του Ιορδάνη Γαβρά" (2001) τα ιστορικά μελετήματα "Η αρχαία Μακεδονία κατά τον Στράβωνα" (1991), "Θράκη και Θράκες στην αρχαιότητα" (1998), "Περίπλους Ευξείνου" (2001).

Παυσανίας (Συγγραφέας)

Ο Παυσανίας γεννήθηκε γύρω στο 110 μ.Χ. στη Μαγνησία του Έρμου, στη Μ. Ασία, και πέθανε το 180. Έχοντας πιθανώς μόνιμη εργασία στη βιβλιοθήκη της Περγάμου και οικογενειακή περιουσία, έκανε από νέος πολλά ταξίδια στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Συρία, τη Ρώμη και αλλού. Η συγγραφή του, η Ελλάδος Περιήγησις, προσφέρει πλούσιο αρχαιογνωστικό υλικό και υπήρξε για τους μεταγενέστερούς του πηγή άφθονων πληροφοριών για τη μυθολογία, την πολιτική ιστορία και τον λαϊκό πολιτισμό, αλλά και οδηγός της αρχαιολογικής σκαπάνης στην αρχαία τοπογραφία.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
533
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.058 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση