Ιερός τρόμος
zoom in
17.76€ -27% 12.96€

(. . .) Ο Terry Eagleton αναλύει τη διαχρονική εξέλιξη της έννοιας του τρόμου μέσα από αναφορές σε πολιτικές, φιλοσοφικές, λογοτεχνικές και θεολογικές πηγές. Η μελέτη του εκτείνεται από τη διονυσιακή λατρεία μέχρι τις σαιξπηρικές τραγωδίες και από τις πολιτικές απόψεις του Νταντόν και του Χέγκελ μέχρι τον Φρόυντ και τον Λακάν. Πρόκειται δηλαδή για μια «φιλοσοφία του τρόμου» όπου απαντώνται ερωτήματα γύρω από τις έννοιες του θεού, της ελευθερίας, του έθνους, του Καλού, του Κακού και του ασυνειδήτου, ενώ συναρμολογείται μια «γενεαλογία» του φαινομένου στο πέρασμα του χρόνου. Μέσα σε έξι σύντομα και περιεκτικά κεφάλαια, ο Terry Eagleton ξαναδιαβάζει τον Φάουστ και τον Βασιλιά Ληρ, προκαλώντας και εμπλουτίζοντας τη συμβατική αριστερή σκέψη με ένα είδος «μεταφυσικής της τρομοκρατίας»: Ποιος ήταν ο ρόλος του τρόμου στην ανθρώπινη ιστορία; Τι είναι το «ιερό»; Σε τι χρησιμεύει η «θυσία» και τα εξιλαστήρια θύματα; Τέλος, είναι η τρομοκρατία «πολιτική»; Ο Ιερός τρόμος απευθύνεται στο ευρύ κοινό (. . .) όσο και στους αναγνώστες του Ντερριντά και του Λακάν: το δοκίμιο που κρατάτε στα χέρια σας φωτίζει ένα ιστορικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό φαινόμενο που αποτελεί αιχμή της διεθνούς πολιτικής σήμερα.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Σώτη Τριανταφύλλου

Σώτη Τριανταφύλλου (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε φαρμακευτική στην Αθήνα, ιστορία και πολιτισμούς στο Παρίσι, ιστορία της αμερικανικής πόλης στη Νέα Υόρκη καθώς και γαλλική φιλολογία στην Αθήνα. Έχει γράψει συλλογές διηγημάτων ("Μέρες που έμοιαζαν με μανταρίνι", "Το εναέριο τρένο στο Στίλγουελ", "Άλφαμπετ Σίτυ"), βιβλία για τον κινηματογράφο ("Κινηματογραφημένες πόλεις", "Ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου 1976-1992", "Νέος αγγλικός κινηματογράφος", "Σύγχρονος γαλλικός κινηματογράφος", "Φρανσουά Τριφό", "Τζων Κασσαβέτης". "Μίκαελ Χάνεκε", κ.ά.), μυθιστορήματα ("Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης", 1996, "Αύριο, μια άλλη χώρα", 1997, "Ο υπόγειος ουρανός", 1998, "Το εργοστάσιο των μολυβιών", 2000, "Φτωχή Μάργκο", 2001, "Άλμπατρος", 2003, "Κινέζικα κουτιά", 2006, "Λίγο από το αίμα σου", 2011, "Για την αγάπη της γεωμετρίας", 2012, "Σπάνιες γαίες", 2013, "Το τέλος του κόσμου σε αγγλικό κήπο", 2017), που έγιναν τα περισσότερα μπεστ σέλερ, τις νουβέλες: "Γράμμα από την Αλάσκα", "Θάνατος το ξημέρωμα", "Η φυγή", "Συγχώρεση", "Πιτσιμπούργκο", "Η ταφή της Οφηλίας", "Μηχανικοί καταρράκτες", τα αυτοβιογραφικά βιβλία: "Ο χρόνος πάλι", "Αστραφτερά πεδία", τα βιβλία για παιδιά: "Η Μαριόν στα ασημένια νησιά και τα κόκκινα δάση", "Γράμμα από ένα δράκο", "Η Μιλένα και το φρικτό ψάρι", "Οι αρχαίοι Έλληνες χώνουν τη μύτη τους παντού", "Οι αρχαίοι Έλληνες χώνουν τη μύτη τους παντού (ξανά)" και για εφήβους και νέους: "Αφρικανικό ημερολόγιο", "Μιλώντας με την Αλίκη για τη φιλοσοφία και το νόημα της ζωής", "Μιλώντας για την Έκφραση Έκθεση". Μαζί με τον Ηλία Ιωακείμογλου, έγραψαν από κοινού τα βιβλία: "Αριστερή τρομοκρατία, δημοκρατία και κράτος" και "Για τη σημαία και το έθνος". Μόνη της, το βιβλίο "Πλουραλισμός, πολυπολιτισμικότητα, ενσωμάτωση, αφομοίωση". Τα άρθρα της στην εφημερίδα "Athens Voice" συγκεντρώθηκαν στους τόμους: "Η φοβερή τροπή των πραγμάτων", 2012, "Η ενδέκατη ώρα", 2014, "Ασκήσεις αταραξίας", 2015, "Οι δυσκολίες των πεδιάδων", 2017.

Δέσποινα Λαμπαδά (Μεταφραστής)


Δημήτρης Φιλιππουπολίτης (Μεταφραστής)


Terry Eagleton

Terry Eagleton (Συγγραφέας)

Ο Terry Eagleton, ο επιφανέστερος, ίσως, σήμερα βρετανός κριτικός της λογοτεχνίας και της κουλτούρας, γεννήθηκε το 1943 στο Σάλφορντ της Αγγλίας. Σπούδασε λογοτεχνία στο Trinity College του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ (M.A., Ph.D.), με πεδίο έρευνας τον 19ο και τον 20ο αιώνα, κοντά στον εκπρόσωπο της αριστερής λογοτεχνικής κριτικής του περιοδικού "New Left Review", Raymond Williams. Δίδαξε ως καθηγητής μεταξύ 1992-2001, στην Οξφόρδη (Thomas Wharton Professor of English Literature), και μεταξύ 2001-2008 στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (John Edward Taylor Professor of English Literature). Το 2008 διορίστηκε πρόεδρος (Chair in English Literature) στο Τμήμα Αγγλικής Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ. Έχει γράψει περσσότερα από 40 βιβλία. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του περιλαμβάνουν τα: "After Theory", 2003, "The English Novel: An Introduction", 2004, "Holy Terror", 2005, "How to Read a Poem", 2007, "The Meaning of Life", 2007 και "Trouble with Strangers: A Study of Ethics", 2008, στα οποία εξετάζει, για πρώτη φορά, ζητήματα που σχετίζονται με την ηθική και τη θρησκεία.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
223
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.292 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση