Ιατρικοϊστορικά Ανάλεκτα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ιατρικοϊστορικά Ανάλεκτα

Ηπείρου – Θεσσαλίας

Κωνσταντίνος Δ. Μάλλιος

11.66€ -10% 10.49€

Η γέννησης της ιατρικής είναι ταυτόσημη με την εμφάνιση του ανθρώπου στη γη. Από τη μυθική ακόμη εποχή ο γιατρός ετύγχανε ιδιαίτερης εκτίμησης από τους συνανθρώπους του, γιατί:

Αξίζει ένας γιατρός πολλούς ανθρώπους άλλους
βγάζει τα βέλη απ’ τα κορμιά, γλυκά βοτάνια βάζει.
(Ομήρου Ιλιάδα, Λ. 514-5)                

Στο παρόν πόνημα υπάρχουν δύο επιμέρους ενότητες ιστορικών δεδομένων, στις οποίες η παρουσία των γιατρών –είτε επιστημόνων, είτε πρακτικών-εμπειρικών, είτε μυθικών– είναι καθοριστική. Ο γιατρός είναι ο πρωταγωνιστής των τεκταινόμενων, ο μαέστρος που με τη μαγική του μπαγκέτα διευθύνει την πολυμελή ορχήστρα, που διαμορφώνει ποικιλοτρόπως την πορεία των γεγονότων.

Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στη δραστηριοποίηση των γιατρών στην Ήπειρο και η δεύτερη στη Θεσσαλία. Οι δύο όμορες ελλαδικές περιοχές, που έχουν πολλά κοινά ήθη και έθιμα, συχνά καλύπτονται ιατρικά από τους ίδιους Ασκληπιάδες.

Κλεονίκη Μαγκλάρα (Υπεύθυνος Σειράς)


Αριάδνη Μιχαηλάρη (Εξώφυλλο/εικαστικό)


Γεωργία Τάτση

Γεωργία Τάτση (Επιμέλεια)

Η Γεωργία Τάτση γεννήθηκε το 1952 στο Κλειστό Άρτας. Από το 1965 ζει στην Αθήνα. Εργάστηκε στην ΕΡΤ το διάστημα 1976-2003. Σκηνοθέτησε ντοκιμαντέρ και σειρές ντοκιμαντέρ ("Η Βουλή στο χακί", "Σαν παλιά φωτογραφία", "Σήμερα έχεις εφημερία", "Με τα μάτια του Αλεσσάνδρο Νάτα" κ.ά.) Το διήγημά της "Κολοκύθα" δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Τα δέκατα". Διηγήματά της περιλαμβάνονται: "Γαλαζοαίματη", στο συλλογικό έργο: "Yπό σκιάν", Εκδόσεις των Συναδέλφων 2014, σε συνεργασία με την Εφημερίδα των Συντακτών, και "Η κλωτσιά της πεταλούδας", στο συλλογικό έργο: HOTEL/ ένοικοι γραφής 2007: Είμαστε όλοι μετανάστες, εκδόσεις Πατάκη. Το βιβλίο της "Χορός στα ποτήρια", εκδόσεις Γαβριηλίδης 2013, ήταν υποψήφιο για το κρατικό βραβείο Νουβέλας-Διηγήματος 2013.


Κωνσταντίνος Δ. Μάλλιος (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Δ. Μάλλιος γεννήθηκε το 1940 στο Φωτεινό (Χώσιανα) Άρτας, όπου και έμαθε τα πρώτα γράμματα.  Στο Κομπότι  Άρτας τελείωσε το Δημοτικό σχολείο και στην Άρτα το Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων· το 1964 απέκτησε το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής και Α. Ε. Καθηγητής της Καρδιολογίας  Πανεπιστημίου Αθηνών μετά από εκπόνηση Διατριβής επί Υφηγεσία. 

 


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
266
Διαστάσεις:
14x21
Βάρος:
0.403 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση