Η ζωή μου
zoom in

ΑΠΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 1988 μέχρι το καλοκαίρι του 1990 ο Υβ Μοντάν μάς διηγήθηκε τη ζωή του σε διαδοχικές συναντήσεις. Στο σπίτι του στο Οτέιγ στο Σαιν Πολ ντε Βανς, μαγνητοφωνήσαμε δεκάδες ώρες συζητήσεων. Δουλεύαμε μεθοδικά, με βάση μεγάλες ενότητες: τα παιδικά χρόνια, η Πιαφ και το Παρίσι, η Σιμόν και το Σαιν Πολ, η Μέριλυν και το Χόλλυγουντ, ο Χρουστσόφ και η Μόσχα. Ο Μοντάν δέχτηκε να παίξει αυτό το παιχνίδι, αλλά και ξεγλιστρούσε όταν θέλαμε να του επιβάλουμε πράγματα. Ο άνθρωπος αυτός έχει το χάρισμα της αφήγησης. Για την ακρίβεια, δεν αφηγείται απλώς, αλλά παίζει, σκηνοθετεί, αναβιώνει τις καταστάσεις. Δεν κάθεται μπροστά στο μικρόφωνο, αλλά πηγαίνει πάνω κάτω, χειρονομεί, μιμείται. Αυτό το ακατέργαστο υλικό που μας έδωσε ο Μοντάν προσπαθήσαμε να το διατηρήσουμε όσο γινόταν πιο αυθεντικό. Δεν το ξαναγράψαμε ούτε του δώσαμε κάποια φόρμα - το μόνο που κάναμε ήταν να του δώσουμε μια χρονολογική συνοχή, όπου αυτό ήταν αναγκαίο. Αυτός που μιλάει είναι ο ίδιος ο Μοντάν, τη δική του φωνή ακούμε, με τον αυθορμητισμό και τη λεπτότητά του, την κριτική του, τις εμμονές του, τα πράγματα για τα οποία έχει μετανιώσει. Είναι η φωνή ενός ανθρώπου που υπήρξε ένας από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς της εποχής του. Και επιπλέον, η ζωή του Μοντάν αποτυπώνει μια ολόκληρη εποχή. Ας τον ακούσουμε... (Herve Hamon - Patric Rotman)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Αγγελική Πασσιά (Μεταφραστής)

Η Αγγελική Πασσιά γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Έχει συνεργαστεί με τον Φίλιππο Μανδηλαρά στη συγγραφή πολλών βιβλίων για παιδιά όπως: "Ρίγκι το μυρμήγκι", "Ξεγελάσματα", "Μασκαρέματα", που έχουν εκδοθεί από τις Εκδόσεις Φυτράκη, καθώς και στην υλοποίηση του cd-rom και της εκπαιδευτικής μεθόδου της δημιουργικής γραφής για παιδιά. Παράλληλα, ασχολείται με τη μετάφραση λογοτεχνικών κειμένων.

Patrick Rotman (Επιμέλεια)


Herve Hamon (Επιμέλεια)


Yves Montand

Yves Montand (Συγγραφέας)

Ο Yves Montand γεννήθηκε το 1921 και την ίδια χρονιά ο κομμουνιστής πατέρας του, για να ξεφύγει από τους φασίστες του Μουσολίνι, πήρε την οικογένειά του και εγκαταστάθηκαν σε μια φτωχογειτονιά της Μασσαλίας. Εκεί ο Ίβο και τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του μεγάλωσαν παίζοντας στον δρόμο. Ο Ιβο ήταν ο πιο άτακτος και, παρά τις φωνές της μάνας του "Ivo, monta!" ("Ιβο, ανέβα!"), ο ΄Ιβο αρνιόταν να ανεβεί στο σπίτι. Αυτό το προστακτικό "monta" επέλεξε για ψευδώνυμο μετατρέποντάς το σε Montand ο μετέπειτα καλλιτέχνης όταν του ζητήθηκε να εκγαλλίσει το όνομά του. Θρύλος του music-hall, του κινηματογράφου αλλά και των πολιτικών πραγμάτων της μεταπολεμικής Γαλλίας, σύζυγος της Σιμόν Σινιορέ, εραστής - έστω και για λίγο - της Μέριλιν Μονρόε, ο Υβ Μοντάν πέθανε ξαφνικά στα 70 του χρόνια από έμφραγμα, έχοντας ωστόσο προλάβει να γευθεί τη χαρά της πατρότητας: η δεύτερη σύζυγός του, η νεοτάτη Καρόλ Αμιέλ, του είχε χαρίσει στα 67 του χρόνια τον μοναχογιό του Βαλεντίνο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
231
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.306 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση