Η χυμεία στην αρχαία Ελλάδα
zoom in
14.00€ -10% 12.60€

Το παρόν βιβλίο έχει σκοπό να αποδείξει αφενός ότι η Χυμεία (με τη σημερινή έννοια του όρου) θεμελιώθηκε και αναπτύχθηκε στην Αρχαία Ελλάδα, και αφετέρου ότι οι Έλληνες χυμευτές (εμπειρικοί χυμικοί) δεν είχαν καμιά σχέση με τους αλχυμιστές των ανατολικών χωρών οι οποίοι είχαν κύρια ασχολία την κατασκευή του χρυσού από μη ευγενή μέταλλα.
Εμπειρικοί χυμικοί παρουσιάζονται στον Ελληνικό χώρο και κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Πολλοί δε φυσικοί φιλόσοφοι διατυπώνουν στα πλαίσια της φιλοσοφίας, ορθές χυμικές έννοιες, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσουν το πείραμα.
Σημειώνουμε ότι οι λέξεις και οι φράσεις του παρόντος βιβλίου που βρίσκονται μέσα σε εισαγωγικά είναι Αρχαιοελληνικές. Θεωρήθηκε απαραίτητο να διατηρηθούν οι Αρχαιοελληνικές κλίσεις των ονομάτων των φιλοσόφων και των χυμευτών. Θεωρήθηκε ακόμα σκόπιμο ορισμένα απλά Αρχαία Ελληνικά κείμενα να μην αποδοθούν στη νεοελληνική.
Το βιβλίο χωρίζεται σε 3 Μέρη. Το 1ο Μέρος με τίτλο `Η Χυμεία των Αρχαίων Ελλήνων` περιέχει όλες τις δυνατές πληροφορίες για την επιστήμη της Χυμείας στην Αρχαία Ελλάδα. Περιέχει συνολικά 18 πρωτότυπες, από άποψη περιεχομένου, παραγράφους οι οποίες οδηγούν άμεσα στο συμπέρασμα ότι οι προηγούμενοι ισχυρισμοί είναι αληθείς. Το 2ο Μέρος περιέχει χυμευτικές ονοματολογίες και χυμευτικά κείμενα. Περιέχει ακόμα όλες τις γνωστές πραγματείες των Αρχαίων Ελλήνων στις οποίες περιέχονται απαρχές ή θέματα Χυμείας.
Το 3ο Μέρος περιέχει τις 6 περιόδους της εξελίξεως της Χυμείας στον Αρχαίο Ελληνικό χώρο: Πρωτομινωική - Μυκηναϊκή, Ομηρική, Προσωκρατική, Σωκρατική, Αλεξανδρινή και Μεταλεξανδρινή. Στις περιόδους αυτές αναφέρονται οι φυσικοί φιλόσοφοι οι οποίοι έθιξαν σχετικά θέματα καθώς και οι χυμευτές.
Κάθε περίοδος συνοδεύεται από τα χαρακτηριστικά της όσον αφορά τη Χυμεία.
Μετά το 3ο Μέρος παρατίθεται εκτενής βιβλιογραφία.
Εκφράζονται ευχαριστίες στους φίλους Γεώργιο Μανουσόπουλο (φιλόλογο - συγγραφέα, Γεν. Γραμματέα της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων), Αλή Μπεζεντέκ (μαθηματικό) και στις θυγατέρες μου Ρούλα Σπανδάγου (μαθηματικό - συγγραφέα) και Νίκη Σπανδάγου (οικονομολόγο) για την βοήθειά τους στην πραγματοποίηση αυτής της εκδόσεως.


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Ευάγγελος Κ. Σπανδάγος (Συγγραφέας)

Ο Ευάγγελος Σπανδάγος είναι μαθηματικός - τ. καθηγητής του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών - και συγγραφέας εκατόν έντεκα βιβλίων μαθηματικών, λογοτεχνικών και ιστορικών. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά που αναφέρονται στις θετικές επιστήμες (μαθηματικά, αστρονομία, φυσική, χημεία, ιατρική) στην Αρχαία Ελλάδα. Έχει κάνει σχετικές ανακοινώσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια (Τελ Αβίβ 1977, Πραιτόρια 1979, Σόφια 1980, Όσλο 1986, Βιέννη 1992, Πράγα 1994, Μπουένος Άιρες 1995, Δελφοί 1999, Μόσχα 2002). Είναι ιδρυτής του φυσικομαθηματικού βιβλιοπωλείου "Αίθρα" και του "Ομίλου για την προβολή των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών". Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Τον Ιούνιο του 1997 βραβεύθηκε στο Παρίσι από τον Παγκόσμιο Όμιλο για τη μελέτη των αρχαίων πολιτισμών, για τις εργασίες του τις σχετικές με τα χαμένα έργα των Αρχαίων Ελλήνων Θετικών Επιστημόνων. Το Δεκέμβριο του 2000 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του "Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή". Τον Απρίλιο του 2002 η γενέτειρά του, το Ρέθυμνο, τον τίμησε για το πλούσιο και πολυσχιδές συγγραφικό του έργο και την όλη συμβολή του στη διάδοση της Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης. Τον Αύγουστο του 2002 ο Δήμος Δεσφίνας (Ιτέας) του απένειμε το χρυσό έμβλημα της πόλεως. Από το 1999 παρουσιάζει ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα τις θετικές επιστήμες στην Αρχαία Ελλάδα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
156
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.278 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση