Η συνέλευση ευρωπαίων πολιτών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η συνέλευση ευρωπαίων πολιτών

Μια πρόταση

Φιλήμων Παιονίδης

Πέτρος Ν. Στάγκος

7.42€ -33% 4.97€
Αντλώντας από την υπάρχουσα εμπειρία, στη μελέτη αυτή προτείνουμε τις Συνελεύσεις Ευρωπαίων Πολιτών, έναν καινούργιο θεσμό που θα πλαισιώσει τους βασικούς θεσμούς λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συνελεύσεις αυτές θα συγκροτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την έγκριση του Συμβουλίου και θα αποτελούνται από τριακόσια μέλη που θα επιλέγονται με κλήρωση από το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών. Θα έχουν ως αποστολή να υποβάλλουν, ύστερα από ισότιμη διαβούλευση των μελών τους, προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κανονισμούς και αποφάσεις για θέματα που εμπίπτουν στις συντρέχουσες αρμοδιότητες της Ένωσης. Υποστηρίζουμε ότι αυτός ο θεσμός μπορεί να συμβάλει στην ισχυροποίηση της δημοκρατικής λειτουργίας της Ένωσης, στην ενίσχυση της νομιμοποίησης των αποφάσεών της και, σε βάθος χρόνου, στην ανασύνθεση του πολιτικού σώματος της Ευρώπης σε γνήσια υπερεθνική βάση. Η πρόταση αυτή δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί ως ένα λαϊκιστικό πυροτέχνημα για τον περιορισμό της διαρκώς αυξανόμενης δυσαρέσκειας των Ευρωπαίων πολιτών αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης, αλλά ως μια προσπάθεια περαιτέρω υλοποίησης της δημοκρατικής τυπολογίας επί της οποίας, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, θεμελιώνεται η ίδια η Ένωση.
Σωτήρης Ντάλης

Σωτήρης Ντάλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Louvain του Βελγίου. Τα θέματα άμυνας και ασφάλειας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας, αποτελούν το κύριο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο. Από το 1996 είναι ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών. Άλλα βιβλία του: - Από το Άμστερνταμ στη Νίκαια. Η Ευρώπη και η Ελλάδα στη νέα εποχή (επιμέλεια), Κριτική 2001. - Η νέα διεθνής πραγματικότητα και η Ελλάδα. Δοκίμια για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική, Ελληνικά Γράμματα 1999. - Η κρίση στο Κόσοβο. Η Ελλάδα, η Διεθνής Κοινότητα και τα ΜΜΕ (επιμέλεια), Παπαζήσης 1999. - Η ελληνική εξωτερική πολιτική στο κατώφλι του 21ου αιώνα (με τον καθηγητή Θ. Κουλουμπή), Παπαζήσης 1997 κ.ά.

Φιλήμων Παιονίδης

Φιλήμων Παιονίδης (Συγγραφέας)

Ο Φιλήμων Παιονίδης είναι καθηγητής ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, στο οποίο υπηρετεί από το 1998. Σπούδασε στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ενώ είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε επισκέπτης μελετητής σε πανεπιστήμια του Καναδά, της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστραλίας και του Βελγίου, και έχει διδάξει στον Τομέα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Διετέλεσε διευθυντής Τομέα, διευθυντής ΠΜΣ, πρόεδρος Τμήματος και αναπληρωτής κοσμήτορας. Από το 2018 αποτελεί μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του ΑΠΘ. Οι δημοσιεύσεις του, οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από εκατό μονογραφίες, επιμέλειες τόμων, άρθρα και μεταφράσεις, αφορούν ζητήματα κανονιστικής και εφαρμοσμένης ηθικής, πολιτικής φιλοσοφίας, άτυπης λογικής, ελευθερίας της έκφρασης και, πιο πρόσφατα, δημοκρατικής θεωρίας και ιστορίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέτρος Ν. Στάγκος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
90
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.147 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση