Η σύγκρουση των εταιρειών στην παγκόσμια οικονομία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η σύγκρουση των εταιρειών στην παγκόσμια οικονομία

Οι στρατηγικές των εταιρειών στην αντιμετώπιση της παγκοσμιοποίησης

Suzanne Berger

MIT Industrial Performance Center

26.50€ -26% 19.61€

Υπάρχει ένας αυξανόμενος φόβος στις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης ότι καμία δουλειά δεν είναι εξασφαλισμένη. Ο ένας βιομηχανικός κλάδος μετά τον άλλον φαίνεται να μετακινεί θέσεις εργασίας προς χώρες χαμηλού εργατικού κόστους στην Ασία, την Κεντρική Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη. Η Σούζαν Μπέργκερ και μία ομάδα ερευνητών του ΜΙΤ επισκέφθηκαν χώρους εργασίας και εργοστάσια σε ολόκληρο τον κόσμο για να ανακαλύψουν κατά πόσον οι φόβοι μας για την παγκοσμιοποίηση δικαιολογούνται. Πήραν συνεντεύξεις από μάνατζερ περισσότερων από 500 εταιρειών, ρωτώντας τους για το ποια μέρη της παραγωγικής διαδικασίας διεξάγονται στα δικά τους εργοστάσια και ποια ανατίθενται εξωτερικά, ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές τους και πώς σχεδιάζουν να μεγαλώσουν τις επιχειρήσεις τους. Η σύγκρουση των εταιρειών στην παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει τα συναρπαστικά, και συχνά απρόβλεπτα, συμπεράσματά τους.
Η Σ. Μπέργκερ και η ομάδα της ερεύνησαν επιχειρηματικούς κλάδους όπου η τεχνολογία αλλάζει γρήγορα -όπως είναι τα ηλεκτρονικά και το λογισμικό-, καθώς και πιο παραδοσιακούς τομείς, όπως ο κλάδος αυτοκινήτων, ενδυμάτων και υφαντουργίας. Συνέκριναν τις στρατηγικές και την επιτυχία εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, όπως η Intel και η Sony οι οποίες κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στα δικά τους εργοστάσια, με τη Cisco και Dell που βασίζονται κατά κύριο λόγο στην εξωτερική ανάθεση.
Η σύγκρουση των εταιρειών στην παγκόσμια οικονομία δείχνει ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι επιτυχίας στην παγκόσμια οικονομία και ότι οι λεωφόροι που ανοίγονται στις αμερικανικές εταιρείες είναι πολύ ευρύτερες από ό,τι έχουμε φανταστεί.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Νίκος Κοτζιάς

Νίκος Κοτζιάς (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Νίκος Κοτζιάς έχει διδάξει και εργαστεί ως ερευνητής στα Πανεπιστήμια της Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), του Μαρβούργου (Γερμανία), της Οξφόρδης (ΗΒ) και του Χάρβαρντ (ΗΠΑ). Υπήρξε στέλεχος της Αριστεράς. Συμμετείχε στην έκδοση των περιοδικών "Επιστημονική Σκέψη" και "Διαλεκτική". Διευθύνει τη σειρά "Αναστοχασμός" στις Εκδόσεις Καστανιώτη, όπως παλαιότερα στη σειρά "Λόγος" στις Εκδόσεις Λιβάνη. Σήμερα αρθρογραφεί στην εφημερίδα Ημερησία. Εργάζεται ως εμπειρογνώμων στο υπουργείο Εξωτερικών. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες (πτυχίο), πολιτική και φιλοσοφία (μεταπτυχιακά), δίκαιο (διδακτορικό) και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση (post doc) στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Τα κυριότερα έργα που έγραψε ή συμμετείχε στην έκδοσή τους είναι τα εξής: Der autonome Intellekt (1976), Η διανόηση στην Ελλάδα (1978), Τέχνη και Ιδεολογία (1984), Ο τρίτος δρόμος του ΠΑΣΟΚ (1985), Πανεπιστήμιο και Κοινωνία (1986), Η Ελλάδα στο 2000 (1987), Συνειδητό και Αυθόρμητο (1987), Ο Συνασπισμός της Αριστεράς (1988), Μια συζήτηση που δεν έγινε (1989), Auf dem Weg zur Hegemonialmacht? Deutsche Aussenpolitik nach der Vereinigung (1993), ΕΕ: Κράτος δευτέρου βαθμού ή ένα σύστημα εν τω γίγνεσθαι - Το εθνικό κράτος και η διαδικασία πολιτικής ενοποίησης στην κοινοτική Ευρώπη (1995), Labor, Market and Employment (1996), EU und Demokratie (1997), Flexible Integration in Europe (1998), Griechenland in Europa (1998), Στόχοι και τακτικές στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ του 1996-1997 (1999), Culture and the dialectic of the national and global (2002).

Suzanne Berger (Συγγραφέας)

Η Σούζαν Μπέργκερ είναι καθηγήτρια Πολιτικής Οικονομίας στην έδρα Raphael Dorman και Helen Starbuck του ΜΙΤ και διευθύντρια της Πρωτοβουλίας για τη Διεθνή Επιστήμη και Τεχνολογία, του ίδιου ιδρύματος. Ζει στη Βοστόνη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

MIT Industrial Performance Center (Συγγραφέας)

Το Κέντρο Βιομηχανικής Απόδοσης του ΜΙΤ φέρνει κοντά ερευνητές από τη μηχανολογία, τις κοινωνικές επιστήμες, το μάνατζμεντ και άλλες επιστήμες, για να αναλύσουν τη βιομηχανική αλλαγή σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννα Ανδριτσάκη (Μεταφραστής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
293
Διαστάσεις:
24x15
Βάρος:
0.495 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση