Η σκιά του στρατιώτη
zoom in
Στον Κριμαϊκό Πόλεμο, όπου η Αγγλία, Η Γαλλία, η Οθωμανική Αυτοκρατορία και το Βασίλειο της Σαρδηνίας συγκρούονται με τις δυνάμεις της τσαρικής Ρωσίας του Νικολάου Α΄, ο στρατιώτης Αντρέι Νικολάγιεβ έρχεται αντιμέτωπος με έναν σχεδόν θανάσιμο τραυματισμό και τον επικείμενο θάνατό του. Έπειτα από τη σωτηρία του, την επιστροφή του στη Μόσχα σημαδεύει ένα ολότελα απρόσμενο γεγονός: η απώλεια της σκιάς του κι έπειτα του ειδώλου του στον καθρέφτη. Νεκρός και ζωντανός μαζί, περιδιαβάζει τους δρόμους της γενέτειρας πόλης του και της ψυχρά πεφωτισμένης ζωής του. Έπειτα από πολλές περιπέτειες και εσωτερικές αναζητήσεις, στο τέλος, κατορθώνει να αγγίξει πάλι αυτό που πίστευε ότι είχε οριστικά χαθεί. Πιστός του σύντροφος ο διανοούμενος Σεργκέι Αλεξέγιεβ, που τον οδηγεί σταδιακά στη βαθύτερη συνειδητοποίηση της ανθρώπινης κατάστασης του, απομακρύνοντάς τον στο τέλος από τη θολή ανάμνηση του καταιγιστικού φωτός της αιώνιας αλήθειας, η οποία διατρέχει σαν υπόγειο ποτάμι ανθρώπους και πράγματα στον συνηθισμένο κόσμο που τον περιβάλλει. Μια ιστορία όχι για τη ζωή μετά τον θάνατο, που υπαγορεύει η πίστη στην αθανασία της ψυχής, αλλά για τον θάνατο μέσα στην ίδια τη ζωή, την αδυναμία να ζήσει κανείς στα βάθη του ως κομμάτι της φαινομενικότητας, της αέναης μεταβολής των πραγμάτων, για να νιώσει έτσι αληθινά αθάνατος.

Αντώνης Ξυραφάς (Συγγραφέας)

Ο Αντώνης Ξυραφάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Νοσηλευτικής Σχολής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας και του Προγράμματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. ΄Εχει παρακολουθήσει τα μαθήματα δημιουργικής γραφής της Χριστίνας Οικονομίδου στο Μικρό Πολυτεχνείο. Η νουβέλα ΄΄Η σκιά του στρατιώτη΄΄ αποτέλεσε την πρώτη του συγγραφική απόπειρα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
146
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.257 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση

Άρτιο λογοτεχνικό έργο με δυσδιάκριτα τα όρια…

★ ★ ★ ★ ★

Άρτιο λογοτεχνικό έργο με δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ ύπαρξης και ανυπαρξίας του κεντρικού πρωταγωνιστή του. Όπως η ''γυναίκα χωρίς σκιά'' του Ούγκο φον Χόφμανσταλ δεν μπορούσε να κάνει παιδί, με άλλα λόγια ζούσε έξω από τον χρόνο, έτσι και ο Αντρέι Νικολάγιεφ έχει ζήσει για λίγο μετά τον τραυματισμό του έξω από αυτή τη ζωή έστω και ο μισός. Εκεί έχει γνωρίσει όλο το βάθος της αλήθειας αυτού του κόσμου στα μύχια της ύπαρξης του, πράγμα που κανείς άλλος ποτέ δεν το έχει αισθανθεί γιατί απλούστατα ζει μέσα σε αυτήν τη ζωή και όχι έξω από αυτή για να μπορέσει να τη δει σαν ένα εξωτερικός παρατηρητής. Η σκιά συμβολίζει την ύπαρξη μέσα στη φαινομενικότητα που από κάτω της κρύβει την αλήθεια. Ο κεντρικός ήρωας δεν έχει την ψυχή του να ζει μέσα στα φαινόμενα, δηλαδή σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Θυμίζει κάτι από τον μύθο του σπηλαίου του Πλάτωνα όπου οι δεσμώτες του βλέπουν μόνο τις σκιές των αντικειμένων στον τοίχο της σπηλιάς και όχι τα αληθινά αντικείμενα που περνάνε πίσω από τις πλάτες τους και μπροστά από μια φωτιά. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 03/02/2016)