Η ρωσική πρωτοπορία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ρωσική πρωτοπορία

Προεπαναστατική και επαναστατική τέχνη στη Ρωσία, 1863-1922

Camilla Gray

Όταν πρωτοκυκλοφόρησε, το 1962, το βιβλίο της Γκραίη χαιρετίστηκε σαν "εντυπωσιακή συμβολή στις γνώσεις μας για ένα από τα πιο γοητευτικά και τυλιγμένα σε μυστήριο επεισόδια στην ιστορία της μοντέρνας τέχνης". Ακόμα και σήμερα όμως, παρά το γεγονός ότι οι γνώσεις και οι πληροφορίες μας για τη "ρωσική πρωτοπορία" έχουν έκτοτε εμπλουτιστεί σημαντικά, το έργο της Γκραίη εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται σαν το αναντικατάστατο βοήθημα για τη γνωριμία και κατανόηση μιας τόσο λίγο γνωστής στη Δύση περιόδου της ρωσικής και σοβιετικής τέχνης. Οι 277 εικόνες, οι 315 υποσημειώσεις που έχουν προστεθεί στην αναθεωρημένη κάτω από τη γενική εποπτεία της Μάριαν Μπέρλη - Μότλυ έκδοση του 1986, η πλούσια βιβλιογραφία και το αναλυτικότατο ευρετήριο που συνοδεύουν και συμπληρώνουν το κείμενο δίνουν στην ελληνική έκδοση του βιβλίου την απαιτούμενη για τέτοιου είδους έργα πληρότητα και αρτιότητα.
Πέπη Ρηγοπούλου

Πέπη Ρηγοπούλου (Μεταφραστής)

Η Πέπη (Καλλιόπη) Ρηγοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Xημεία. Στην συνέχεια πήγε στο Παρίσι, για να σπουδάσει Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης. Το 1984 έγινε δρ. της Ιστορίας Τέχνης στη Σορβόννη, με θέμα της διατριβής της "Η σκηνή στον Paul Klee". Δίδαξε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στην Φιλοσοφική Αθηνών και στο Τμήμα ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ, του οποίου σήμερα είναι ομότιμος καθηγήτρια. Ανάμεσα στα αντικείμενα που δίδαξε είναι Ιστορία και Θεωρία του Πολιτισμού, Εικαστικές και Παραστατικές Τέχνες, Αισθητική και Επικοινωνία με επίκεντρο την πόλη, Ανάλυση Λόγου και Εικόνας, Μύθος και Ψυχανάλυση κ.ά., ενώ παράλληλα έχει διοργανώσει, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Τεχνών και Πολιτιστικής Διαχείρισης, συνέδρια, έρευνες και ημερίδες για την τέχνη, τους διωκόμενους πολιτισμούς, τους εξόριστους από τόπους αλλά και μέσα στο ίδιο τους το δέρμα ανθρώπους. Είναι συγγραφέας βιβλίων όπως "Σταθμοί στην ιστορία της ελληνικής τέχνης" (με τον Λευτέρη Οικονόμου, 1986), "Αυτοματοποιητική , ένας λόγος για την Τέχνη και την Τεχνολογία" (1988), "Ο Νάρκισσος, στα ίχνη του Μύθου και της Εικόνας" (1994), "Το σώμα: Ικεσία και Απειλή" (2003), "Ο τρελός Πρόεδρος και η γυναικεία ηδονή" (2008), "Ζητήματα Ιστορίας του Πολιτισμού" -σε συνεργασία με τον Γιάγκο Ανδρεάδη- (2010), "Θάλαμος Ανανήψεως" (2014), "Το σώμα: Τέχνη και ισταρική" (2016), δοκιμίων, ανακοινώσεων, άρθρων κ.λ.π. Ασχολείται με την ζωγραφική, το βίντεο και το θέατρο και αρθρογραφεί στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Camilla Gray (Συγγραφέας)

Η Καμίλα Γκραίη γεννήθηκε το 1936 στο Λονδίνο. Η πρώτη επαφή με τη Ρωσία χρονολογείται από το 1955, όταν πήγε στη Μόσχα να σπουδάσει μπαλέτο. Το 1957, άρχισε τις έρευνές της στο ως τότε ανεξερεύνητο και παρθένο έδαφος της ρωσικής και σοβιετικής εικαστικής πραγματικότητας των πρώτων χρόνων του 20ού αιώνα. Οι έρευνές της αυτές, που περιλάμβαναν συναντήσεις και συζητήσεις με ζώντες ακόμα τότε εκπροσώπους της ρωσικής πρωτοπορίας και επισκέψεις στη Σοβιετική Ένωση, ολοκληρώθηκαν και κορυφώθηκαν με την έκδοση του κλασικού πια έργου της The great experiment: Russian art, 1863-1922 (1962). Tο 1969 παντρεύτηκε τον Ολέγκ Προκόφιεφ (γιο του συνθέτη) και εγκατασάθηκε στην ΕΣΣΔ, όπου και πέθανε το 1971 από ηπατίτιδα, σε ηλικία 35 μόλις ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
351
Διαστάσεις:
22χ16
Βάρος:
0.635 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση