Η ψηφιακή πρόκληση: ΜΜΕ και δημοκρατία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ψηφιακή πρόκληση: ΜΜΕ και δημοκρατία

Εργασίες διεθνούς συνεδρίου, Αθήνα, Μάιος 2001

34.98€ -31% 24.14€

Η σύγκλιση των τεχνολογιών της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και των ΜΜΕ επέφερε σημαντικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε όλο και περισσότερο προς μια Κοινωνία της Πληροφορίας.
Σε πολλές ενέργειες των ατόμων και των θεσμών προστέθηκε τα τελευταία χρόνια ένα "e". Ένδειξη και διαβατήριο για τη σύνδεση με την ψηφιακή, ηλεκτρονική τεχνολογία. Η πολιτική βρέθηκε κατεξοχήν στο επίκεντρο αυτής της εξέλιξης, εφόσον ολοένα και συχνότερα γίνεται λόγος για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, δικτυωμένα κόμματα, εικονικές πολιτικές κοινότητες, ηλεκτρονικές διευθύνσεις πολιτικών κ.λπ.
Πόσο μπορεί αυτή η νέα εξέλιξη της τεχνολογίας να επηρεάσει τη δημόσια σφαίρα και τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος; Σε ποιο βαθμό συμβάλλει -εάν συμβάλλει- στην αλλαγή της πολιτικής συμπεριφοράς των πολιτών; Καίρια ερωτήματα, όπως το περιεχόμενο και η λειτουργία της δημοκρατίας στο ψηφιακό περιβάλλον, οι ηθικοί περιορισμοί, η ελευθερία της έκφρασης, η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στην πληροφόρηση, τα δικαιώματα των πολιτών κ.ά. Διατυπώνονται ξανά και προσλαμβάνουν καινούργιες διαστάσεις.
Τα ζητήματα αυτά απασχόλησαν τους ομιλητές στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: "Η ψηφιακή πρόκληση: ΜΜΕ και Δημοκρατία", που διοργάνωσε το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. [...]

Ρόη Παναγιωτοπούλου

Ρόη Παναγιωτοπούλου (Επιμέλεια)

Η Ρόη Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Κοινωνιολογία, Πολιτικές Επιστήμες και Αγροτική Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης της Γερμανίας, από το οποίο έλαβε το δίπλωμά της. Συνέχισε τις σπουδές της στο ίδιο Πανεπιστήμιο και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στην Κοινωνιολογία. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει επίσης στο Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Αιγαίου. Επίσης εργάστηκε στο Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας ως υπεύθυνη του τομέα Κοινωνικών Επιστημών και στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών ως ερευνήτρια.

Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Φορέας)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
671
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.246 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση