Η πραγματικότητα των μέσων μαζικής επικοινωνίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η πραγματικότητα των μέσων μαζικής επικοινωνίας

Niklas Luhmann

17.24€ -27% 12.59€

Ό,τι γνωρίζουμε για την κοινωνία και τον κόσμο της, το γνωρίζουμε σχεδόν αποκλειστικά από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Ταυτόχρονα όμως έχουμε την υποψία ότι αυτή η γνώση χειραγωγείται ή ότι τουλάχιστον δημιουργείται με εξαιρετικά επιλεκτικό τρόπο. Για παράδειγμα, η γνώση καθοδηγείται από λίγους παράγοντες, οι οποίοι καθορίζουν την ειδησεογραφική αξία των πληροφοριών ή παρουσιάζουν τις ψυχαγωγικές εκπομπές ως ελκυστικές. Όμως η κριτική γνώση αυτής της διαδικασίας δεν έχει κατορθώσει να επικρατήσει. Η πραγματικότητα γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή έτσι όπως παρουσιάζεται από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και αναπαράγεται αναδρομικά, στηριζόμενη στον ίδιο της τον εαυτό. Το παρόν κείμενο προσπαθεί να εξηγήσει αυτές τις διαδικασίες και να τις ανακατασκευάσει στο πλαίσιο μιας γενικής θεωρίας τελεστικά κλειστών κοινωνικών συστημάτων.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Περσεφόνη Ζέρη (Μεταφραστής)

Η Περσεφόνη Ζέρη γεννήθηκε στην Πάργα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πολιτειολογία και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης. Διδάσκει Θεωρία και Πολιτική των Επικοινωνιακών Συστημάτων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Άρθρα, δοκίμια και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων. Έχει επίσης αρθρογραφήσει σε πολιτικά περιοδικά και εφημερίδες.

Διονύσης Καββαθάς (Επιμέλεια)

Ο Διονύσης Καββαθάς είναι επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Niklas Luhmann (Συγγραφέας)

O Niklas Luhmann (1927-1998) δίδαξε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Bielefeld από το 1968 ως το 1993. Με τον τρόπο που προσέγγισε την Θεωρία των Συστημάτων έδωσε νέα πνοή στην προσπάθεια της Κοινωνιολογίας να κατανοήσει την κοινωνία συνολικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
222
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.344 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση