Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789601212036
Κατηγορίες:
Κοινωνικά Προβλήματα , Πολιτική | Οικονομία , Παγκόσμια Ιστορία , Δοκίμια
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Εκκινώντας από μίαν απόπειρα σκιαγράφησης δύο στιγμιοτύπων εκλογικών αναμετρήσεων, των εκλογών της 31ης Μαρτίου 1946 και -πενήντα τέσσερα έτη μετά- των εκλογών του 2000, εξετάζεται το ευρύτερο πλαίσιο, κατά το οποίο καταγράφεται ένα σχήμα λειτουργίας των πολιτικών συγκρούσεων και εισάγεται η έννοια της "καλλυντικοποίησης" (δηλαδή του μετασχηματισμού της αντίληψης της πραγματικότητας σε μία σειρά ασύνδετων εικόνων).
Μέσω του μετασχηματισμού του προεκλογικού πολιτικού λόγου και των χρήσεων της διαφημιστικής επικοινωνίας, καταγράφεται η συστηματοποίηση της πολιτικής επικοινωνίας κατά τις εκλογές του έτους 2000, μέσω των "αντιπαραθέσεων" (debates), των "exit polls" και της αρνητικής διαφήμισης.
Η πραγματικότητα των προεκλογικών δαπανών προβολής και των σχετικών νόμων και διατάξεων εξετάζεται ως προς τις επιρροές της διαφημιστικής επικοινωνίας, πεδίο στο οποίο κυριαρχεί η τηλεόραση και οι οπτικές των ψηφοφόρων, αλλά και η επιρροή των νέων τεχνολογιών στην διαμόρφωση του προεκλογικού πολιτικού λόγου.
Ο επίλογος ανακεφαλαιώνει τα διάσπαρτα συμπεράσματα, καταγράφοντας μερικές από τις κύριες όψεις των "μαχών" για την κυριαρχία στο πεδίο της πολιτικής εξουσίας.
Ο Μανώλης Χαιρετάκης είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου δίδασκε θεωρία και εφαρμογές των Μ.Μ.Ε. και της διαφήμισης.. Σπούδασε Μαθηματικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάσθηκε για δύο περίπου δεκαετίες σε ελληνικές και ξένες διαφημιστικές εταιρείες, σαν υπεύθυνος του τομέα του προγραμματισμού των ΜΜΕ και της έρευνας για τα ΜΜΕ. Έχει δημοσιεύσει πάνω από δέκα βιβλία και περισσότερο από 300 άρθρα και μελέτες για τα Μ.Μ.Ε. και είναι μέλος διεθνών ινστιτούτων για τα Μ.Μ.Ε.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιώργος Χ. Ζώτος είναι καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Μ.Β.Α. (με έμφαση στο μάρκετινγκ) του Πανεπιστημίου Minnesota των Η.Π.Α. (University of Minnesota, Minneapolis) και διδακτορικού διπλώματος της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο μαθήματα που αναφέρονται στον κύκλο του Μάρκετινγκ (Αρχές Μάρκετινγκ, Διοίκηση Μάρκετινγκ, Διαφήμιση, Συμπεριφορά Καταναλωτή και Διεθνές Μάρκετινγκ) στα Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. Rhode Island και Wharton Business School, University of Pennsylvania, στο Πανεπιστήμιο του Canterbury, στη Νέα Ζηλανδία και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ως επισκέπτης καθηγητής. Έχει προσκληθεί και πραγματοποίησε διαλέξεις σε Πανεπιστήμια της αλλοδαπής. Είναι κριτής σε διεθνή περιοδικά. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά και έχει παρουσιάσει εργασίες σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Το έργο του έχει υπομνηματιστεί και αναφερθεί (Citation Index) σε αντίστοιχα ερευνητικά περιοδικά. Έχει συγγράψει έξι βιβλία και δύο μονογραφίες και είναι επιστημονικός υπεύθυνος σε ερευνητικά προγράμματα. Είναι μέλος της Ελληνικής, Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ καθώς και της Διεθνούς Εταιρείας Μάρκετινγκ και Ανάπτυξης (Ι.S.Μ.D.). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Επικοινωνίας. Είναι υπεύθυνος των Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Υπήρξε Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. για δύο θητείες και Διευθυντής του Τομέα Οικονομικής των Επιχειρήσεων για μία δεκαετία.