Η ποιητική του χώρου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ποιητική του χώρου

Gaston Bachelard

23.94€ -25% 17.96€

Ένας φιλόσοφος που έχει διαμορφώσει ολόκληρη την σκέψη του προσηλωμένος στα θεμελιακά θέματα της φιλοσοφίας των επιστημών, που έχει ακολουθήσει, με όση διαύγεια του παρέχουν οι δυνάμεις του, τον άξονα του ενεργού ρασιοναλισμού, τον άξονα του ολοένα αυξανόμενου ρασιοναλισμού της σύγχρονης επιστήμης, θα πρέπει να λησμονήσει τη γνώση του, να διακόψει τους δεσμούς του με όλα τα συστήματα φιλοσοφικών αναζητήσεων αν θέλει πράγματι να μελετήσει τα προβλήματα που θέτει η ποιητική φαντασία. Σ` αυτήν, οι γνώσεις του παρελθόντος δε μετρούν. Η μακρόχρονη προσπάθεια διαμόρφωσης και διασύνδεσης των συλλογισμών παραμένει χωρίς αποτέλεσμα: αν υπάρχει κάποια φιλοσοφία της ποίησης, η φιλοσοφία αυτή θα πρέπει να παράγεται και ν` αναπαράγεται μέσα από έναν κυρίαρχο στίχο ή μέσα από την απόλυτη συνάφεια με μία μεμονωμένη εικόνα και για να γίνω πιο ακριβής, μέσα από την ίδια την έκσταση της καινοτομίας της εικόνας.
Η ποιητική εικόνα είναι ένα αιφνίδιο ανάγλυφο του ψυχισμού, ένα ανάγλυφο που δεν έχουν μελετήσει σωστά οι εξαρτώμενες ψυχολογικές αιτιότητες. Και επί πλέον, δεν υπάρχει καμία γενίκευση, κανένας συντονισμός που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βάση σε μία φιλοσοφία της ποίησης. Η αντίληψη οποιασδήποτε `αρχής`, η αντίληψη οποιασδήποτε `βάσης` θα ήταν σε μια τέτοια περίπτωση καταστροφική. Θα απέκλειε την ουσιαστική επικαιρότητα, την ουσιαστική ψυχική καινοτομία του ποιήματος. Ενώ ο φιλοσοφικός λογισμός, που μακρόχρονα επιδρά πάνω σε μια επεξεργασμένη επιστημονική σκέψη, οφείλει να απαιτεί να εντάσσεται η νέα θεώρηση σε ένα σώμα ιδεών επαληθεύσιμων, άσχετα από το αν αυτό το σώμα των ιδεών έχει ήδη υποβληθεί σε έναν βαθύ ανασχηματισμό από μία νέα θεώρηση όπως είναι η περίπτωση σε όλες τις επαναστάσεις της σύγχρονης επιστήμης, η φιλοσοφία της ποίησης πρέπει ν` αναγνωρίσει ότι η ποιητική πράξη δεν έχει παρελθόν, τουλάχιστον ένα κοντινό παρελθόν που θα μας βοηθούσε να παρακολουθήσουμε την προπαρασκευή και την έλευσή της. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Ιωάννα Δ. Χατζηνικολή (Μεταφραστής)


Ελένη Βέλτσου (Μεταφραστής)


Gaston Bachelard

Gaston Bachelard (Συγγραφέας)

Ο Gaston Bachelard γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου του 1884 στην Barsur-Aube. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Pont-a-Mousson, στο 12ο τάγμα των δραγώνων, από το 1905 μέχρι το 1907. Εργάστηκε στο Παρίσι ως διοικητικό στέλεχος στο Ταχυδρομείο και συγχρόνως σπούδασε μαθηματικά. Αποφοίτησε το 1912 και τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε. Από αυτόν τον γάμο γεννήθηκε μία κόρη, η Suzanne. Οκτώ χρόνια μετά έμεινε χήρος. Σπούδασε φιλοσοφία επηρεασμένος από τη θεωρία της σχετικότητος. Πήρε το δίπλωμά του το 1920, το 1922 έγινε υφηγητής και το 1927 καθηγητής. Εδίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Ντιζόν και υπηρέτησε στη Σορβόννη, μέχρι το 1954, στην έδρα της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας των Επιστημών. Το 1961 του απενεμήθη το Μέγα Βραβείο των Γραμμάτων. Πέθανε στις 16 Οκτωβρίου του 1962 στο Παρίσι.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
265
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.561 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση