Η πασσαλόπηκτη κατοικία ενός λιμναίου νεολιθικού οικισμού
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η πασσαλόπηκτη κατοικία ενός λιμναίου νεολιθικού οικισμού

Νίκος Κ. Μουτσόπουλος

Πέτρος Δεβολής

28.00€ -10% 25.20€

Επιχειρείται σκιαγραφία της προϊστορίας των ανακαλύψεων των λιμναίων οικισμών που αποκαλύφθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα στις κοιλάδες που δεσπόζουν στους πρόποδες των Άλπεων και στην περιοχή των λιμνών που δημιουργήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, μετά την τήξη των πάγων.
Οι λιμναίοι αυτοί οικισμοί της νεολιθικής εποχής και της εποχής του χαλκού έχουν διασώσει πολύτιμες μορφές λιμναίων πασσαλόπηκτων οικιών, αντίστοιχες των οποίων έχουν επισημανθεί σε αλβανικές περιοχές και στον μακεδονικό χώρο στην περιοχή της Καστοριάς (στο Δισπηλιό).
Γίνεται προσπάθεια διερεύνησης των μορφών και των κατασκευαστικών μεθόδων των νεολιθικών αυτών πασσαλόπηκτων κτισμάτων με βάση τα αρχαιολογικά δεδομένα των ανασκαφών και τα διασωζόμενα σύγχρονα παραδείγματα οικιών πρωτόγονων πολιτισμών.
Στο δεύτερο μέρος της μελέτης γίνεται προσπάθεια αναπαράστασης σε πρόπλασμα σε μεγάλη κλίμακα (1:20) μιας τέτοιας κατοικίας με αναγωγή στην αρχαία τεχνική.

Νίκος Κ. Μουτσόπουλος

Νίκος Κ. Μουτσόπουλος (Συγγραφέας)

Ομότιμος καθηγητής του Αρχιτεκτονικού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., o Νικόλαος Μουτσόπουλος του Κωνσταντίνου, γεννήθηκε το 1927 στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία. Διδακτορικό δίπλωμα έλαβε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. Διπλωματούχος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., όπου και δίδαξε κατ΄ ανάθεση το μάθημα της Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης. Το 1958 εκλέγεται τακτικός καθηγητής στην Έδρα της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας στο Αρχιτεκτονικό Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Είχε ασχοληθεί με τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εκκλησιαστική αρχιτεκτονική και τη μελέτη της βυζαντινής και της παραδοσιακής κατοικίας και τέχνης. Έγραψε σχετικές μελέτες και είχε διοργανώσει και μετάσχει σε πολλά διεθνή και τοπικά επιστημονικά συνέδρια. Είχε διενεργήσει ανασκαφές σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Ασχολήθηκε με τη μελέτη και την καταγραφή των οχυρών οικισμών και κάστρων του βορειοελλαδικού χώρου και με θέματα συγκριτικής μορφολογίας. Είχε εκπονήσει την αρχιτεκτονική μελέτη του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών στην Ιερά Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη και του καθολικού και του Συνοδικού του Ιερού Ησυχαστηρίου του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή. Διετέλεσε πρόεδρος σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά συμβούλια. Είχε εργασθεί ως υπεύθυνος στην αναστήλωση του Παναγίου Τάφου. Ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Pontaniana της Νεαπόλεως και της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας, καθώς και επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σόφιας. Έφυγε από τη ζωή στις 14 Μαρτίου 2019, σε ηλίκα 92 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέτρος Δεβολής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
179
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.448 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση