Η Παναγία των Ελλήνων
zoom in

Κεντρική μορφή στη Θεολογία, στη λατρεία, στην εκκλησιαστική ποίηση και τη λειτουργική πράξη, αλλά προπαντός στην ψυχή του κάθε πιστού, η Παναγία αποτελεί ένα οικείο πρόσωπο στην καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου, καθώς από πολύ νωρίς απέκτησε, τόσο στα πατερικά κείμενα όσο και στη συνείδηση των πιστών, ιδιότητες προστατευτικές και μεσολαβητικές για τη σωτηρία των ανθρώπων.

Με αφορμή μία από τις μεγαλύτερες εορτές της Ορθοδοξίας, την Κοίμηση της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο, το έκτακτο αφιέρωμα "Η Παναγία των Ελλήνων" ανιχνεύει την εξέχουσα θέση της Θεομήτορος στη βυζαντινή και τη νεοελληνική παράδοση και τέχνη και στο δυτικό πολιτισμό.

Οι ιστορίες και οι παραδόσεις σχετικά με την Παναγία είναι αναρίθμητες και αφορούν όλα τα σημαντικά βήματα του ελληνικού έθνους. Στο χριστιανικό Βυζάντιο, η Θεοτόκος αποτέλεσε ένα από τα ιερά σύμβολα του στρατού και συνδέθηκε με τη σωτηρία της Κωνσταντινούπολης από εχθρικές πολιορκίες. Προς τιμήν Της συντάχθηκαν πολλά υμνητικά τροπάρια, περίοπτη θέση στα οποία κατέχει ο Ακάθιστος Ύμνος, κορυφαίο δημιούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας.

Η Παναγία κατέχει εξέχουσα θέση και στη νεοελληνική λαογραφική παράδοση, η οποία είναι γεμάτη από διηγήσεις και συμβολισμούς που σχετίζονται με τη Θεοτόκο. Ο ελληνικός λαός Την περιέλαβε με ιδιαίτερη θέρμη και αγάπη, καθώς σε όλους τους εθνικούς αγώνες, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στα απομνημονεύματα του ο θρυλικός Γέρος του Μοριά, βοήθησε "τους Έλληνες να ψυχωθούν".

Η μορφή της Παναγίας είναι αναμφισβήτητα από τις κυρίαρχες στην τέχνη του βυζαντινού και του μεταβυζαντινού κόσμου, καθώς και στην ευρωπαϊκή τέχνη από την εποχή του Μεσαίωνα έως και τα νεότερα χρόνια. Οι παραστάσεις Της απαντούν σε έργα ποικίλων ειδών και αντανακλούν την ιδιαίτερα προβεβλημένη θέση της Παναγίας στη θεολογική σκέψη, στην υμνολογία και τη λατρευτική πράξη της Ορθόδοξης και της Δυτικής Εκκλησίας.

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Θ. Καρδαράς (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Μάργαρη (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Είναι πτυχιούχος (1998) του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (κατεύθυνση Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης) όπου πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ιστορίς της Νεώτερης τέχνης και εκπόνησε τη διδακτορικής της διατριβή με θέμα "Η γυναίκα στην ελληνική γλυπτική του 20ού αιώνα: Συμβολισμοί και πραγματικότητες (2009)". Εργάστηκε ως ιστορικός της τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου επιμελήθηκε περιοδικές εκθέσεις και συμμετείχε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Δίδαξε ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα με θέμα τους τη νεότερη γλυπτική, άρθρα σχετικά με την Ιστορία της Τέχνης στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, καθώς και κείμενα σε καταλόγους εκθέσεων πολλών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Χρονόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Χρονόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιστήμη του Μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και στη Βυζαντινή Ιστορία στο Hellenic Institute του Royal Holloway, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έζησε και εργάσθηκε για μια δεκαετία περίπου στην Αγγλία και στη Σουηδία. Από το 2007 ως σήμερα δραστηριοποιείται στον χώρο της κειμενογραφίας, των μεταφράσεων και των εκδόσεων. Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα σχετικά με την Αρχαιότητα, τον βυζαντινό και ευρωπαϊκό Μεσαίωνα και την ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία του 19ου και 20ου αιώνα. Ήταν τακτικός συνεργάτης των "Ιστορικών" της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, των Εκδόσεων "Περισκόπιο" και του "Ελλήνων Ιστορικά" του Ελ. Τύπου. Σήμερα είναι διευθυντής του εκδοτικού οίκου "Historical Quest" και συγγραφέας των σειρών "Ναπολέων Βοναπάρτης - Οι Μεγάλες Εκστρατείες" και "Βυζαντινοί Αυτοκράτορες - Στρατηγοί", οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Συμμετείχε στο συλλογικό έργο "Ξετυλίγοντας το Νήμα του Χρόνου", το οποίο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο "Ηistorical Quest" τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ το βιβλίο του "Η Επιχειρησιακή Έρευνα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο" εκδόθηκε από τον ίδιο εκδοτικό οίκο τον Σεπτέμβριο του 2017. Τα βιβλία "Το Χρονικό της Άλωσης της Πόλης" και "Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας" εκδόθηκαν τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο του 2019, αντίστοιχα. Του αρέσει να ακούει τα τραγούδια του Rory Gallagher, να διαβάζει τις ιστορίες του επιθεωρητή Μονταλμπάνο του Αντρέα Καμιλέρι, τις περιπέτειες του Κόρτο Μαλτέζε του Ούγκο Πραττ και του καπετάν Αλατρίστε του Αρτούρο Περέθ - Ρεβέρτε και να ταξιδεύει με το αεροπλάνο ή με τη φαντασία του και πολλά άλλα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τερψιχόρη - Πατρίτσια Σκώττη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Λάζου

Βασιλική Λάζου (Επιμέλεια)

Η Βασιλική Λάζου γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο University of Essex στη Μ. Βρετανία, από όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στην προφορική και τη συγκριτική ιστορία. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή το 2010 στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου εργάστηκε πάνω στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Στο επίκεντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων της βρίσκονται όψεις του Εμφυλίου Πολέμου στις πόλεις, όπως η απονομή της δικαιοσύνης, το ζήτημα των εσωτερικών προσφύγων και οι δημόσιες τελετές καθώς και η μνήμη της δεκαετίας του 1940, όπως αποτυπώνεται στις προφορικές μαρτυρίες. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για την περίοδο 1940-1949 σε συλλογικούς τόμους, σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο καθώς και Επιμελήτρια των ιστορικών εντύπων των εφημερίδων Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος, Επενδυτής και της εφημερίδας Ντοκουμέντο . Είναι μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής των εκδηλώσεων "Η Αθήνα ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944" και επί σειρά ετών μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ).

Αρτέμης Ψαρομηλίγκος (Επιμέλεια)

Ο Αρτέμης Ψαρομηλίγκος είναι δημοσιογράφος.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
94
Διαστάσεις:
23x18
Βάρος:
0.167 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση