Η παγκόσμια έρις
zoom in
17.24€ -30% 12.07€

Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1965 και αποτελείται από άρθρα που είχαν γραφτεί και δημοσιευτεί στην εφημερίδα "Αυγή" ανάμεσα στα χρόνια 1954 και 1963. Στις γενικές τους γραμμές ισχύουν και για σήμερα και ίσως και για το μέλλον, αλλά πολλές λεπτομέρειες πιθανόν να μην ανταποκρίνονται πλέον στα σημερινά πράγματα.

Τα μικρά άρθρα που συγκεντρώνονται σ' αυτόν τον τόμο, θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν σαν εκλαϊκεμένη κριτική των ιδεών.
Απαντούν συνήθως σε γνώμες και αντιλήψεις, όπως παρουσιάζονται στα περιοδικά και στον καθημερινό τύπο, ή σχολιάζουν γενικότερα φαινόμενα και περιστατικά της τρέχουσας ζωής. Είναι μια συμμετοχή στην σημερινή ιδεολογική διαπάλη, που απασχολεί τις συνειδήσεις όλων των πνευματικών ανθρώπων και γεμίζει την πνευματική και ηθική ζωή τους.
Ένας μεγάλος αριθμός απ' αυτά τα άρθρα καταγίνεται με τις έννοιες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας και με τις δυο διαφορετικές φιλοσοφίες απάνω σ' αυτές τις έννοιες, που κατευθύνουν Ανατολή και Δύση και καθορίζουν τις πράξεις και την πορεία του σημερινού κόσμου.
Σε κανένα δε διαφεύγει πως η Δημοκρατία στη χώρα μας βρίσκεται πολύν καιρό τώρα σε βαθιά κρίση. Το φαινόμενο άλλωστε παρατηρείται σ' όλες τις Δυτικές χώρες, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο. Παντού η αστική δημοκρατία γίνεται ολοένα πιο συντηρητική και με διάφορους τρόπους και προσχήματα περιορίζει τις δημοκρατικές ελευθερίες.
Τα τελευταία χρόνια και στον τόπο μας και σ' άλλες χώρες παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά οι θεωρίες που προτείνουν τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών, με τον ισχυρισμό πως έχει ξεπεραστεί η παλιά μορφή τους και παρουσιάζονται σήμερα σαν εμπόδια στην ασφάλεια και στη συνεργασία μέσα σ' ευρύτερα πολιτικά πλαίσια του δυτικού κόσμου. Αυτό το τραγούδι των σειρήνων έρχεται από τα μεγάλα κράτης της Δύσης [...]. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Μάρκος Αυγέρης

Μάρκος Αυγέρης (Συγγραφέας)

Μάρκος Αυγέρης (1909-1971). Ο Μάρκος Αυγέρης (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Γιώργου Ν. Παπαδόπουλου) γεννήθηκε στην Καρίτσα της Ηπείρου, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Ο πατέρας του ήταν φαρμακοποιός. Τέλειωσε το Γυμνάσιο στα Γιάννενα και το 1901 γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1907 και άσκησε το επάγγελμα του γιατρού σε ιδιωτικές κλινικές. Το 1912 στρατεύτηκε ως έφεδρος γιατρός και η θητεία του διήρκεσε συνολικά έξι χρόνια με διακοπές ως το 1922. Το 1927 διορίστηκε στο Υπουργείο Παιδείας. Το 1929 έφυγε για μετεκπαίδευση στο Παρίσι, όπου ειδικεύτηκε στην επαγγελματική υγιεινή και στη συνέχεια έφυγε για τη Γερμανία όπου μελέτησε το θεσμό των κοινωνικών ασφαλίσεων, για την εισαγωγή του οποίου στην Ελλάδα εργάστηκε μετά την επιστροφή του. Το 1926 τοποθετήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας ως επιθεωρητής επαγγελματικής υγιεινής, θέση από την οποία απομακρύνθηκε το 1947 για πολιτικούς λόγους· ήδη πριν την κήρυξη της δικτατορίας του Μεταξά ο Αυγέρης είχε ενταχτεί στο χώρο της Αριστεράς και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, παραμένοντας πιστός στην ιδεολογία του ως το τέλος της ζωής του. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και πέθανε στην Αθήνα. Την πρώτη του εμφάνιση στο χώρο των γραμμάτων πραγματοποίησε το 1904 από τις στήλες του Νουμά όπου δημοσίευσε το ποίημα Η βάβω η Τασιά. Τον ίδιο χρόνο δημοσίευσε το θεατρικό έργο Μπροστά στους ανθρώπους που παραστάθηκε από τη Νέα Σκηνή του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου. Ακολούθησαν συνεργασίες του με τα περιοδικά Ηγησώ, Παναθήναια, Παν, Οι νέοι, Ακρίτας και άλλα. Η ποιητική του παραγωγή διακρίνεται σε δυό περιόδους τη νεανική και την όψιμη, ανάμεσα στις οποίες υπάρχει ένα μεγάλο χρονικό κενό από το 1908 ως το 1969, οπότε εκδόθηκε εκτός εμπορίου η συλλογή του Αντίδρομα και Παράλληλα, θεωρούμενη από τη λογοτεχνική κριτική ως η σημαντικότερή του, με ποιήματα γραμμένα τα περισσότερα μετά το 1960. Το νεανικό του έργο τοποθετείται στο χώρο του ιδεαλισμού και της παράδοσης της σολωμικής ποίησης όπως αξιοποιήθηκε από τους ποιητές του μεσοπολέμου στην Ελλάδα (Σικελιανός, Βάρναλης, Μελαχρινός κ.α.). Στην όψιμη περίοδό του στράφηκε προς τη νεωτερική ποίηση και ανανέωσε τα εκφραστικά του μέσα και τον προσανατολισμό του, διατηρώντας ωστόσο αναλοίωτη τη βάση της ποιητικής του οπτικής. Παράλληλα ο Αυγέρης ασχολήθηκε με τη λογοτεχνική κριτική κινούμενος στο πλαίσιο της μαρξιστικής θεωρίας της λογοτεχνίας, ενώ σημαντικό είναι το λογοτεχνικό και θεατρικό μεταφραστικό του έργο. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Μάρκου Αυγέρη, βλ. Αργυρίου Αλεξ., «Αυγέρης Μάρκος», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 2. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1984. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
214
Διαστάσεις:
22χ15
Βάρος:
0.37 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση