Η ωραία του Πέραν
zoom in

"Αν κανενός η καρδιά, απογοητεμένη απ’ την επικράτηση της ύλης και της πεζότητας της σημερινής εποχής, που κάθε ιδανικιά και ευγενικιά σκέψη εξαφανίστηκε και μόνος κυρίαρχος θεός απόμεινε το χρήμα, δίψασε για ψυχικότερη και πνευματικότερη ζωή κ’ η ψυχή του πόθησε να βυθιστεί, για μια στιγμή, σε ρομαντικιά, σ΄ εκστατικιά μέθη! (...)
Αν κανένας αγρύπνησε ποτέ μοναχός του, σε καμιά καλοκαιρινή νύχτα, κάτω από το φεγγαρολουσμένο ουρανό, κ΄ η ψυχή του, λυτρωμένη απ’ τα σίδερα της ύλης, πέταξε στα ουράνια ζητώντας τ΄ Άπειρο!
Αν...
Αυτός μοναχά ας διαβάσει το βιβλίο μου (...)".

Δημήτριος (Τυμφρηστός) Παπαδόπουλος

Δημήτριος (Τυμφρηστός) Παπαδόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Δημήτριος Παπαδόπουλος - Τυμφρηστός γεννήθηκε το 1870 στην Ανατολική Φραγκίστα και πέθανε το 1930 στην Αθήνα. Τελείωσε το Σχολαρχείο στο Βραχώρι (Αγρίνιο) και το 1884 συνέχισε τις σπουδές του στο Λύκειο Χατζηχρίστου στην Κωνσταντινούπολη, επικουρούμενος από τον ξάδελφό του Θανάση Παπαδόπουλο. Στην Πόλη πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του ως σπουδαστής και ως δικηγόρος - είχε σπουδάσει στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ο Τυμφρηστός όμως είχε γεννηθεί για τον έρωτα και τα γράμματα. Έτσι σύντομα εγκατέλειψε τη δικηγορία και αφιερώθηκε στο γράψιμο. Η ανάμειξή του όμως με τα πατριωτικά σωματεία της Πόλης ήταν η αφορμή για να εγκατασταθεί, το 1912, στην Αθήνα. Διακρίθηκε σε όλους τους πολέμους και έφτασε στο βαθμό του υπολοχαγού. Το 1923 διορίστηκε στην Εθνική Τράπεζα ως νομικός σύμβουλος, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του. Από τα εξήντα χρόνια που έζησε ο Τυμφρηστός αφιέρωσε τα σαράντα στο γράψιμο. Έγραψε και εξέδωσε πολλά βιβλία, ποιητικά και πεζά, λαϊκά στο ύφος τους, τραγούδια, ερωτικά μυθιστορήματα, που στην εποχή τους συγκίνησαν το ευρύ αναγνωστικό κοινό. Το μυθιστόρημά του "Η ωραία του Πέραν" κυκλοφόρησε σε πολλές εκδόσεις, έγινε κινηματογραφική ταινία και για πολλά χρόνια θεωρούνταν μπεστ σέλερ. Στο αξιόλογο πνευματικό του έργο περιλαμβάνονται ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, δράμα, κριτικές μελέτες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
278
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.433 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση