Η οικογένεια Υψηλάντη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η οικογένεια Υψηλάντη

Florin Marinescu

21.20€ -10% 19.08€

Με το βιβλίο, που απευθύνεται όχι μόνο στους ειδικούς ιστορικούς ερευνητές αλλά και σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, παρουσιάζεται μια ολοκληρωμένη μελέτη για την επιφανή ποντιακής καταγωγής οικογένεια των Υψηλαντών/Υψηλάντηδων, με σημαντική παρουσία κατά την μεταβυζαντινή περίοδο. Ενώ το επώνυμο είναι παλαιό, τα πραγματικά μέλη του οίκου πλησιάζουν τον αριθμό εξήντα (60). Οι Υψηλάντηδες κατάγονταν από το χωριό Υψηλό, το οποίο δεν βρίσκεται μακριά από την Αργυρούπολη/Gümüşhane του Πόντου. Από εκεί ορισμένα μέλη της οικογένειας, μετακόμισαν σε περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα μέσα του 17ου αιώνα. Με την πάροδο του χρόνου απέκτησαν την εμπιστοσύνη των Οθωμανών, διακρίθηκαν για τη μόρφωσή τους και ήταν γνώστες ευρωπαϊκών και άλλων γλωσσών. Άλλα μέλη εγκαταστάθηκαν στα Βαλκάνια, στην Βλαχία, όπου με την πάροδο του χρόνου, έγιναν μέλη της τοπικής Βουλής. Κάποια άλλα μέλη, όπως ο Αλέξανδρος και ο γιός του Κωνσταντίνος, έγιναν ηγεμόνες στη Βλαχία και στη Μολδαβία. Ο γιος του Κωνσταντίνου, ο Αλέξανδρος, έγινε αρχηγός (γενικός επίτροπος) της Φιλικής Εταιρείας και ξεκίνησε από τα Πριγκιπάτα τον εθνοαπελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων. Το παρόν γενεαλογικό/προσωπογραφικό έργο βασίζεται σε πλούσιο αρχειακό υλικό και σε σχετική με το θέμα βιβλιογραφία.

Αλέξης Γ. Κ. Σαββίδης

Αλέξης Γ. Κ. Σαββίδης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Αλέξης Γ. Κ. Σαββίδης (Αθήνα, 1955), Master of Philosophy του Πανεπιστημίου King΄s College, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βυζαντινολόγος-ιστορικός, είναι καθηγητής βυζαντινής και μεσαιωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου (Ρόδος). Την περίοδο 1995-1999 δίδαξε με ανάθεση βυζαντινή και μεσαιωνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε.), ενώ από το 1997 διδάσκει (ανά διετία) βυζαντινή ιστορία και βυζαντινο-ισλαμικές σχέσεις στο Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Rand-Afrikaans του Johannesburg (Νοτίου Αφρικής). Την περίοδο 1985-2001 υπήρξε ερευνητής στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Αθήνα). Είναι επιμελητής έκδοσης του περιοδικού "Βυζαντινός Δόμος" ) και του "Εγκυκλοπαιδικού Προσωπογραφικού Λεξικού Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού" . Έχει γράψει βιβλία και μελέτες/άρθρα ιδιαίτερα για τις σχέσεις Βυζαντίου/Ισλάμ (Άραβες-Τούρκοι), για τη βυζαντινή προσωπογραφία/γενεαλογία και για τη μεσαιωνική ιστορία του ελλαδικού χώρου και της Εγγύς Ανατολής, ενώ άρθρα του έχουν κυκλοφορήσει σε έγκριτα διεθνή εγκυκλοπαιδικά έργα. Το 1997 του απονεμήθηκε το Α΄ Βραβείο Αμπντί-Ιπεκτσί 1996-1997 για τη συμβολή του στη μελέτη των βυζαντινο-τουρκικών σχέσεων.

Florin Marinescu

Florin Marinescu (Συγγραφέας)

Ο Φλορίν Μαρινέσκου είναι ιστορικός-ερευνητής στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Σπούδασε στο Βουκουρέστι, στη Φιλοσοφική Σχολή του εκεί Πανεπιστημίου, όπου υποστήριξε και τη διδακτορική του διατριβή. Μέχρι το 1978 εργάστηκε στο Τμήμα Χειρογράφων και Σπάνιων Βιβλίων της Βιβλιοθήκης της Ρουμανικής Ακαδημίας, όπου ειδικεύτηκε στη ρουμανική κυριλλική παλαιογραφία (είναι ο μόνος παλαιογράφος με αυτήν την ειδικότητα στην Ελλάδα). Από το 1979 μέχρι σήμερα εργάζεται στο προαναφερόμενο Ινστιτούτο. Τα πεδία έρευνάς του είναι: οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας, γενεαλογία φαναριώτικων οικογενειών, ο Ελληνισμός της Ρουμανίας, σχέσεις του Αγίου Όρους με τις περιοχές της σημερινής Ρουμανίας, ιστορία του ρουμανικού και του ελληνικού εντύπου, σχέσεις της Ηπείρου με Μολδαβία, Βλαχία και Τρανσυλβανία. Είναι μέλος επιστημονικών σωματείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε σχεδόν 50 επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συγγράψει οκτώ βιβλία και πάνω από 80 μελέτες και άρθρα (μόνος ή σε συνεργασία) και έχει βραβευτεί με το βραβείο Comnene της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εραλδικής και Γενεαλογίας (Λουξεμβούργο 1994).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
338
Διαστάσεις:
21Χ14
Βάρος:
0.418 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση