Η ναυμαχία του Ναβαρίνου: πολλαπλές αναγνώσεις
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ναυμαχία του Ναβαρίνου: πολλαπλές αναγνώσεις

Η συλλογή του Αντώνη Τάντουλου

Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί για τη ναυμαχία στο Ναβαρίνο αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης συλλογής, όπού σχηματίζεται τα τελευταία χρόνια με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός ναυτικού μουσείου στη Λακωνία.
Το Ναβαρίνο αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στην ελληνική ναυτική ιστορία. Όχι μόνο γιατί έκρινε την τύχη της πατρίδας μας, αλλά και γιατί στη ναυμαχία υπήρξε ουσιαστική ελληνική συμμετοχή. Ένας μάλιστα από τους συμμετέχοντες, ο πιλότος του Godrington Πέτρος Μικέλης, δολοφονήθηκε άνανδρα στην αιγυπτιακή ναυαρχίδα, συμμετέχοντας σαν μεταφραστής σε διαπραγματευτική αποστολή, και ουσιαστικά σφράγισε με το αίμα του την απόφαση του Άγγλου ναυάρχου να διατάξει πυρ κατά του τουρκοαιγυπτιακού στόλου.
Η δημιουργία μιας καλής θεματικής συλλογής είναι αποτέλεσμα επίμονης αναζήτησης πολλών χρόνων. Απαιτεί από τον συλλέκτη αγάπη, αφοσίωση, υπομονή και προ πάντων γνώση. Η πλατειά διαδεδομένη άποψη πως απαιτείται και πακτωλός χρημάτων είναι απόλυτα λανθασμένη. Η οικονομική άνεση δεν δημιουργεί συλλέκτες, απλά, εάν υπάρχει, τους διευκολύνει.
Μια ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει τη συλλογή για τη ναυμαχία στο Ναβαρίνο, και που επιβεβαιώνει την προηγούμενη άποψη, είναι ότι περιλαμβάνει πολλά, ευτελή σε μια πρώτη ματιά, αντικείμενα. Που όμως αποκτούν μια διαφορετική αξία συγκεντρωμένα στην ίδια θεματική ενότητα, γιατί αποτελούν τεκμήρια της επίδρασης που είχε στον κόσμο ένα τόσο συνταρακτικό γεγονός. [...]

Αντώνης Ι. Τάντουλας

Γεωργία Κακούρου - Χρόνη

Γεωργία Κακούρου - Χρόνη (Επιμέλεια)

Η Γεωργία Κακούρου-Χρόνη είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτωρ Φιλοσοφίας του ιδίου Πανεπιστημίου και κάτοχος masters του τμήματος Museum Studies του Πανεπιστημίου του Leicester. Έργα της: "Νίκος Καζαντζάκης - Νικηφόρος Βρεττάκος, δύο δημιουργοί συνομιλούν μέσα από το έργο τους" (Εκδόσεις "Φιλιππότης") και "Το αινιγματικό χαμόγελο της Ελένης" (Εκδόσεις "Λωτός"). Επίσης έχει ασχοληθεί με τη φιλολογική επιμέλεια βιβλίων. Πληθώρα άρθρων της, σε θέματα νεοελληνικής λογοτεχνίας και μουσειολογίας, έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά. Εργάζεται ως επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης στο παράρτημα της Σπάρτης.

Πέπη Γαβαλά (Επιμέλεια)


Νίκη Φιλιπποπούλου (Μεταφραστής)


Ρεβέκα Τσατοβίδου (Μεταφραστής)


Αντώνης Τάντουλος (Φωτογράφος)


Γιώργος Χαλκιαδάκης (Φωτογράφος)


Τόπος Έκδοσης:
Σπάρτη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
83
Βάρος:
0.403 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση