Η ναυμαχία της Σαλαμίνας
zoom in
  • Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο

  • ISBN:

    9789605361723

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2004

  • Εκδότης

    Ενάλιος

Ο ελληνικός θρίαμβος στα νερά της Σαλαμίνας το 480 π.Χ., δέκα χρόνια μετά τον Μαραθώνα, υπήρξε η κυρίαρχη μάχη που καθόρισε την εικόνα ολόκληρου του Δυτικού Πολιτισμού. Αν ο Ξέρξης είχε νικήσει στη Σαλαμίνα, είναι πολύ αμφίβολο ότι οι διαιρεμένοι τότε Έλληνες θα μπορούσαν να ενωθούν ξανά για να διώξουν τους Πέρσες από τα εδάφη τους. Αν οι Έλληνες είχαν ηττηθεί εκείνη τη σημαδιακή ημέρα, τότε η Περσία και όχι η Ελλάδα θα είχε κυριαρχήσει και επηρεάσει την Ευρώπη και γενικά τη Δύση. Αν ο Θεμιστοκλής δεν έπειθε τον Ευρυβιάδη να υποστηρίξει το σχέδιό του, η ναυμαχία δεν θα γινόταν στο στενό της Σαλαμίνας αλλά στον Ισθμό, με αμφίβολα αποτελέσματα. Χάρη στη στρατιωτική μεγαλοφυία και στην αποφασιστικότητα του Θεμιστοκλή οι Έλληνες αναχαίτισαν οριστικά τους Ασιάτες εισβολείς, επετεύχθη η ελευθερία των Ελλήνων, ήκμασε η Δημοκρατία και δοξάστηκε η Αθήνα.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Βασιλική Κοκκίνου (Μεταφραστής)


Κωνσταντίνος Ν. Ράδος

Κωνσταντίνος Ν. Ράδος (Συγγραφέας)

Κωνσταντίνος Ν. Ράδος (1862-1931). Ο Κωνσταντίνος Ράδος γεννήθηκε στην Αθήνα, γιος του δικηγόρου Νικολάου Κ.Ράδου και εγγονός του επαναστάτη Κωνσταντίνου Ράδου. Φοίτησε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή (1876-1880), νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (αποφοίτησε το 1885) και ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Βουκουρέστι και το Παρίσι, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτορας το 1915. Εργάστηκε ως καθηγητής Ναυτικής Ιστορίας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ( διορίστηκε το 1895) και, μετά την πραγματοποίηση του διδακτορικού του στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (1912-1916), ως έκτακτος καθηγητής στην έδρα Γενικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1924 παραιτήθηκε και από τις δύο θέσεις και αφοσιώθηκε στη συγγραφή, ενώ την ίδια περίοδο και ως το τέλος της ζωής του διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του Μουσείου της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, της οποίας ήταν ιδρυτικό μέλος. Πέθανε στην Αθήνα. Κατά την περίοδο των σπουδών του στην Αθήνα εντάχτηκε στον κύκλο του Γεωργίου Μιστριώτη, τασσόμενος υπέρ της καθαρεύουσας και εναντίον της δημοτικής, στάση η οποία αμβλύνθηκε στο πέρασμα των χρόνων. Στο Βουκουρέστι ανέλαβε τη διεύθυνση της ελληνόφωνης εφημερίδας Σύλλογοι, θέση την οποία κράτησε μόλις για ένα μήνα, και συνεργάστηκε με την εφημερίδα Πατρίς και παρακολούθησε μαθήματα του καθηγητή τότε στο Πανεπιστήμιο της πόλης Επαμεινώνδα Φραγκούδη. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε με τη δημοσίευση του διηγήματος Didina στο ημερολόγιο Ποικίλη Στοά το 1895. Ακολούθησε η έκδοση της συλλογής διηγημάτων Ναυτικά διηγήματα, γραμμένης στην καθαρεύουσα, ήδη όμως με το διήγημα Ο πιλότος του Δαρ-Μπογάζ, δημοσιευμένο στο Εθνικόν Ημερολόγιον του Κωνσταντίνου Σκόκου το 1912 στράφηκε στη δημοτική. Στο σύνολο του λογοτεχνικού έργου του κυριαρχεί η επίδραση από τις ιστορικές του μελέτες που καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της συγγραφικής του παραγωγής. Πραγματοποίησε μάλιστα και τη μελέτη Ο Στέφανος Ξένος και το ιστορικό μυθιστόρημα, στην οποία προσπάθησε να οριοθετήσει τη σχέση της ιστορίας με τη λογοτεχνία του 19ου αιώνα, καιη οποία στάθηκε σημαντική για τις μετέπειτα ανάλογες αναζητήσεις και ιδιαίτερα για την παράλληλη εξέταση του έργου του Ξένου με του έργου του Sir W. Scott. Το πεζογραφικό έργο του περιλαμβάνει αποκλειστικά διηγήματα. Τα περισσότερα αντλούν το θέμα τους από την ελληνική ιστορία, ιδιαίτερα τη ναυτική, ενώ υπάρχουν επίσης διηγήματα ηθογραφικού προσανατολισμού και κάποια με θεματική από το χώρο του παραμυθιού. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Κωνσταντίνου Ράδου βλ. Ευαγγελίδης Τρ.Ε., «Ράδος Κωνσταντίνος», Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια 21. Αθήνα, Πυρσός, 1933 και Καλαντζοπούλου Βικτωρία, «Κωνσταντίνος Ν.Ράδος», Η παλαιότερη πεζογραφία μας· Από τις αρχές της ως τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο Θ΄· (1900-1914), σ.378-402. Αθήνα, Σοκόλης, 1997. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Κεκροπούλου

Ελένη Κεκροπούλου (Επιμέλεια)

Η Ελένη Κεκροπούλου γεννήθηκε στον Ζυγό της Καβάλας, αλλά μεγάλωσε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας που τα θεωρεί δεύτερη, αγαπημένη πατρίδα της. Σπούδασε Πολιτικές Επιστημές και Νομικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών καθώς και ξένες γλώσσες. Επί δεκαοκτώ χρόνια υπήρξε μεταφράστρια λογοτεχνίας, έχουσα με τα φράσει από αγγλικά, γαλλλικά, ισπανικά, πορτοογαλικά και ιταλικά πάνω από διακόσια βιβλία, ενώ έχει μεταγράψει στην νεοελληνική έργα του Πλουτάρχου, του Παρμενίδη και του Πλάτωνα. Έχει βραβευθεί για την μετάφρασή της στο ποιητικό έργο του νομπελίστα Ντερεκ Γουόλκοτ "Όμηρος". Είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Χαραλαμπάκο εδώ και εικοσιοκτώ (και πλέον) χρόνια και είναι μητέρα τριών παιδιών, του Παναγιώτη, της Νεφέλης και της Λήδας. Πρόσφατα ολοκλήρωσε το μυθιστόρημά της "Αγγέλικα η Μαντενούτα" που είναι η δραματική ζωή της Αγγέλικας Νίκλη, της μητέρας του Σολωμού. Τα τελευταία χρόνια, υπηρετεί τις Εκδόσεις Ενάλιος των οποίων είναι ιδρυτικό μέλος.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
396
Διαστάσεις:
24x16
Βάρος:
0.661 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση

Πλησιάζουν εκατό χρόνια από τη συγγραφή (στα…

★ ★ ★ ★

Πλησιάζουν εκατό χρόνια από τη συγγραφή (στα γαλλικά) της μελέτης του Κ. Ράδου για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Κι όμως, εξακολουθεί να αποτελεί έργο αναφοράς στο ακαδημαϊκό επίπεδο. Ως αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού και μέγας ελληνιστής, ο Κ. Ράδος φαντάζει ο απόλυτος ειδικός επί του θέματος. Λεπτολόγος, λεπτομερής, εξονυχιστικός με τις πηγές, ευφυής, σε επαφή με την απτή πραγματικότητα, μίλια μακριά από το σχολαστικισμό, παρέδωσε σε επιστήμονες και ερασιτέχνες ένα έργο άρτιο και αειθαλές.

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 13/08/2012)