Η μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους και η πλήρης απασχόληση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους και η πλήρης απασχόληση

Bruno Trentin

Ο παλιός συνδικαλιστής Μπρούνο Τρεντίν είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους πιο σημαντικούς αγωνιστές, αναλυτές και διαμορφωτές της πολιτικής και της φυσιογνωμίας του ιταλικού και του ευρωπαϊκού εργατικού κινήματος. Στα κείμενα που περιέχονται στην έκδοση αυτή ο Τρεντίν συνεισφέρει στο σύγχρονο προβληματισμό περί της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης σε μια εποχή όπου η κρίση του οικονομικού συστήματος «γεννάει» ανεργία και μεγάλες κοινωνικές ανακατατάξεις. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Αντιγόνη Λυμπεράκη

Αντιγόνη Λυμπεράκη (Επιμέλεια)

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε οικονομικά και ανάπτυξη στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Σάσεξ. Είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Κρήτης, Αθηνών και City University of New York (Queen΄ s College). Έχει εκδώσει άρθρα και βιβλία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό γύρω από θέματα βιομηχανικής αναδιάρθρωσης και πολιτικής, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και απασχόλησης. Έχει συντονίσει τα Εθνικά Σχέδια για την Απασχόληση 2001, 2002 και 2003 και είναι μέλος του ΔΣ του ΙΣΤΑΜΕ.


Μαρία Γαβαλά

Μαρία Γαβαλά (Μεταφραστής)

Γεννήθηκε στο Κορωπί Αττικής το 1947. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Σύγχρονος Κινηματογράφος" (1980-84) δημοσίευσε πολλά κείμενα για τον κινηματογράφο. Κινηματογραφικά κείμενά της υπάρχουν επίσης δημοσιευμένα σε διάφορα περιοδικά κι εφημερίδες. Έγραψε σενάρια, γύρισε ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και σκηνοθέτησε τις μεγάλου μήκους ταινίες: "Περί Έρωτος" (1981). - Τιμήθηκε με βραβείο στο "Φεστιβάλ Γυναικείου Κινηματογράφου" της Φλωρεντίας, το 1983, "Άρωμα βιολέτας" (1985) και "Το μαγικό γυαλί" (1989) - Τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Κινηματογράφου, την ίδια χρονιά. Δόκιμη πεζογράφος, μετά το 1994, έχει στο ενεργητικό της έξι μυθιστορήματα ("Η υπηρέτρια των αγγέλων", 1994, "Η κυρία του σπιτιού", 1996, "Παραθαλάσσιο θέρετρο το χειμώνα", 1999, "Στη δροσιά των κήπων μου", 2001, "Ακραία καιρικά φαινόμενα", 2003, "Τα κορίτσια της πλατείας", 2006). Έχει δημοσιεύσει διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες. Επίσης, έχει μεταφράσει θεωρητικά κείμενα για τον κινηματογράφο και σύγχρονα μυθιστορήματα, πάντα από τη γαλλική γλώσσα. (Φωτό: Κώστας Μητρόπουλος)

Στάθης Λουκάς (Μεταφραστής)


Bruno Trentin (Συγγραφέας)

Ο μελετητής, συνδικαλιστής και κοινωνικός αγωνιστής Μπρούνο Τρεντίν (1926-2007) γεννήθηκε στη Γαλλία από ιταλούς γονείς (ο πατέρας του ήταν δικηγόρος με αντιφασιστική δράση και αποφάσισε να αποδράσει στη Γαλλία με την οικογένειά του). Σπούδασε και ο ίδιος νομικά και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, πριν επιστρέψει στη Γαλλία, το 1941, και εναντιωθεί στην κατοχική κυβέρνηση του Βισύ. Έλαβε μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών, μεταξύ 1943-1945, αρχικά στη Γαλλία και μετά στην Ιταλία, με την οργάνωση "Δικαιοσύνη και Ελευθερία", την οποία ίδρυσε μαζί με άλλους. Το 1949 γράφτηκε στην Ιταλική Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGIL), αναλαμβάνοντας το Γραφείο Οικονομικών Μελετών της. Την ίδια χρονιά έγινε μέλος του ΚΚΙ, του οποίου διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής (1960-1973), εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Ρώμης (1960-1973) και βουλευτής (1962-1972). Διετέλεσε, επίσης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργατών Μεταλλουργίας (Federazione Impiegati Operai Metallurgici, FIOM), το 1962, γενικός γραμματέας της Ενιαίας Ομοσπονδίας Μετάλλου (Federazione Unitaria della Metallurgia, FLM), το 1977, εθνικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών (Confederazione Generale Italiana del Lavoro, CGIL), το 1988, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τα Οικονομικά της Εργασίας (CNEL) και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για το ίδιο θέμα, το 2002. Έγραψε τα βιβλία: "Lavoro e liberta", 1994, "Il coraggio dell΄ utopia", 1994, "La citta del lavoro", 1997, κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
103
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.178 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση