Η μεταφορά και η συμβολή της στη γλώσσα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η μεταφορά και η συμβολή της στη γλώσσα

Δήμητρα Σγουρούδη

18.91€ -25% 14.18€

Ρητορική ή αλήθεια; Παραπλάνηση ή δημιουργική επινόηση; Σχετικισμός ή αντικειμενικότητα; Μ` αυτά και άλλα ερωτήματα ανοίγει μια συζήτηση με επίκεντρο την έννοια της μεταφοράς. Από τις φιλοσοφικές «ιδέες», τα λογοτεχνικά κείμενα, τα επιστημονικά μοντέλα, που περιγράφουν το διαστελλόμενο σύμπαν ως «σταφιδόψωμο» ή «μαύρες τρύπες», μέχρι κάποιον που στην καθημερινή ζωή αποκαλείται «γάτα», «τούβλο», «μαϊντανός», και αμέτρητες άλλες «νεκρές» μεταφορικές εκφράσεις, το πρόβλημα αποκτά πολλές διαστάσεις και παρουσιάζει ενδιαφέρουσες πλευρές διερεύνησης. Ένα σοβαρό φιλοσοφικό πρόβλημα της γλώσσας, της επικοινωνίας, και τελικά της ιστορίας της συγκρότησης των κατηγοριών με τις οποίες προσεγγίζουμε τον κόσμο.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Γιώργος Ξηροπαΐδης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Γιώργος Ξηροπαΐδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε φιλοσοφία, γερμανική και κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τη φιλοσοφία της γλώσσας του ύστερου Χάιντεγκερ. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο γνωστικό αντικείμενο της φιλοσοφίας της γλώσσας και της θεωρίας της λογοτεχνίας. Οι δημοσιεύσεις του περιστρέφονται γύρω από την τρίτη "Κριτική" του Καντ, τη φαινομενολογία (Χούσερλ), τη φιλοσοφική ερμηνευτική (Χάιντεγκερ και Γκάνταμερ), την κριτική θεωρία (Αντόρνο και Χάμπερμας) και την ιστορία των αισθητικών ιδεών (Καντ, Γερμανικός Ιδεαλισμός, Ρομαντισμός).

Δημήτρης Κοτρόγιαννος (Υπεύθυνος Σειράς)


Δήμητρα Σγουρούδη (Συγγραφέας)

Η Δήμητρα Σγουρούδη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1969. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής της Κρήτης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Φιλοσοφία και Ιστορία των Επιστημών και της Τεχνολογίας και διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνειου στη Φιλοσοφία της Γλώσσας. Δίδαξε φιλοσοφία στο Τμήμα Φιλοσοφίας και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πάτρας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
380
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.468 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση