Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Ηλίας Ε. Κόλλιας

Στα 1988, λίγους μήνες πριν πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΟΚ στο παλάτι του μεγάλου μαγίστρου στη Ρόδο, μου ζητήθηκε από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να γράψω ένα μικρό κείμενο για το παλάτι, που θα έπαιρνε τη μορφή φυλλαδίου και θα διενέμετο στα μέλη των αντιπροσωπειών των μελών κρατών της ΕΟΚ και στους δημοσιογράφους. Τελικά το φυλλάδιο πήρε τη μορφή βιβλίου και ξεπέρασε σε περιεχόμενο και όγκο εκείνο που αρχικά επιθυμούσαν οι εντολοδότες.
Έκρινα ότι δεν ήταν δυνατόν να παρουσιάσω το παλάτι του μεγάλου μαγίστρου ξεκομμένο από την υπόλοιπη μεσαιωνική πόλη, της οποίας ήταν πάντα η καρδιά. Επίσης πρέπει να ομολογήσω ότι εδώ και πολλά χρόνια γυρόφερνα μέσα μου την ιδέα της συγγραφής και της έκδοσης ενός συνθετικού συγγράμματος, που συνοπτικά θα παρουσίαζε τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου με όλη την ιστορική της φόρτιση. Έτσι λοιπόν, τη μορφή του βιβλίου «The City of Rhodes and the Palace of the Grand Master» την υπαγόρευσαν από τη μια οι προθέσεις των υπεύθυνων του ΥΠΠΟ και από την άλλη οι πολύχρονες επιθυμίες μου. Το εγχείρημα που ανελάμβανα, στο οποίο ενέπλεξα και τους συναδέλφους της Διεύθυνσης Δημοσιευμάτων του ΤΑΠ, ήταν πολύ τολμηρό και γεμάτο κινδύνους. Ο χρόνος ήταν ελάχιστος για να γραφεί ένα σύγγραμμα έγκυρο επιστημονικά και άρτιο εκδοτικά, με δεδομένη μάλιστα την απασχόληση μου επί δωδεκάωρο την ημέρα στην ανακαίνιση και τον εξοπλισμό του παλατιού για τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής. Το κείμενο δεν έλεγε να τελειώσει. Στο παλάτι ενώ αφαιρούσαμε τα επιχρίσματα, με τα οποία οι Ιταλοί είχαν καλύψει τους τοίχους, ή κάναμε μικρές ανασκαφικές έρευνες στα δάπεδα του για τις ανάγκες του έργου, νέα στοιχεία έρχονταν στο φως. Η διάψευση ήταν συχνή όχι μόνο των συμπερασμάτων παλαιότερων ερευνητών, αλλά και των δικών μου, στα οποία κατέληγα έχοντας υπόψη μου τα δεδομένα της έρευνας που ουνεχώς όμως και ραγδαία άλλαζαν.
Επιτέλους παρέδωσα το κείμενο και από κει κι ύστερα άρχισε ο αγώνας της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Δημοσιευμάτων του ΤΑΠ κ. Ευαγγελίας Κυπραίου και των συνεργατών της για να μεταφραστεί το κείμενο στα αγγλικά και να τυπωθεί. Ομολογώ ότι ήταν εκ μέρους τους άθλος η πραγμάτωση αυτού του έργου.
Το βιβλίο που εκδίδεται τώρα, πρέπει να το τονίσω, δεν είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο που κυκλοφόρησε στα 1988 στα αγγλικά. Δεν διορθώνονται εδώ μόνο αβλεψίες και λάθη, που ήταν φυσικό να γίνουν τότε κάτω από την πίεση του χρόνου, αλλά έχουν περάσει από τότε πέντε χρονιά περίπου και αυτό σημαίνει πολλά. Η ανασκαφική έρευνα έχει αποκαλύψει νέα στοιχεία, ιδιαίτερα σχετικά με τις πρώιμες οχυρώσεις της μεσαιωνικής πόλης, επίσης έχουν δημοσιευθεί αρκετές νέες μελέτες στους τομείς της αρχαιολογίας και της ιστορίας. Η σημερινή λοιπόν ιστορική εικόνα της μεσαιωνικής πόλης δεν είναι ίδια με εκείνη του 1988. Αυτή λοιπόν τη νέα εικόνα προσάθησα να αποδώσω εδώ.
[...]

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Νίκος Κασέρης (Φωτογράφος)

Γεννήθηκε στην Αιμυλιά της Ρόδου το 1951. Σπούδασε οικονομικά αλλά ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη φωτογραφία από το 1980. Το 1985 ίδρυσε το Φωτογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Ρόδου και δίδαξε σ΄ αυτό επί σειρά ετών. Το 1992 ίδρυσε την εταιρεία Rodos Image μέσω της οποίας έχει εκδώσει τρία αξιόλογα φωτογραφικά λευκώματα με πανελλήνια κυκλοφορία με θέματα τη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη. Είναι μέλος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου. Στο πρώτο λεύκωμα το νησί της Ρόδου προβάλλεται μέσα από τη δουλειά του Νίκου Κασέρη με ένα πρωτότυπο αισθητικό τρόπο αναδεικνύοντας την ιστορία, την πολιτιστική παράδοση και τη φυσική ομορφιά του νησιού. Στο 2ο φωτογραφικό λεύκωμα παρουσιάζεται με εξαιρετικό τρόπο η μοναδικότητα και η ιδιαιτερότητα των νησιών της Δωδεκανήσου. Παράλληλα με το λεύκωμα αυτό λειτούργησε πολυθέαμα και μεγάλη φωτογραφική του έκθεση για τη Δωδεκάνησο. Στο 3ο λεύκωμα σε συνεργασία με άλλους δύο γνωστούς φωτογράφους το Νίκο Οικονομόπουλο και τον Τάσο Βρεττό, αποκαλύπτεται ο άγνωστος χώρος της Θράκης, μέσα από τρεις διαφορετικές φωτογραφικές οπτικές.

Μάκης Σκιαδαρέσης

Μάκης Σκιαδαρέσης (Φωτογράφος)


Γιώργος Φαφαλής (Φωτογράφος)


Ηλίας Ε. Κόλλιας (Συγγραφέας)

Ο Ηλίας Κόλλιας (1936-2007), σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στην Ecole Pratique des Hautes Etudes και αναγορεύτηκε διδάκτορας της Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Για την προσφορά του, βραβεύθηκε το 1999 από την Ακαδημία Αθηνών. Από την Κοκκινιά όπου γεννήθηκε, βρέθηκε στη Ρόδο το 1965 για να εργασθεί ως αρχαιολόγος, και έκτοτε, γοητευμένος από τα μνημεία της, αρνήθηκε να την εγκαταλείψει. Ως απλός επιμελητής αρχικά και ως Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αργότερα, ασχολήθηκε με όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και την ύπαιθρο της Ρόδου, κυρίως όμως με τη μεσαιωνική πόλη της, τη "μεγάλη αγαπημένη" του. Σε αυτήν επικεντρώθηκε και ως "μάχιμος αρχαιολόγος" αλλά και ως ερευνητής που τα κρυμμένα στο έδαφος και στα παλιά αρχεία μυστικά της τον απασχολούσαν νυχθημερόν. Για αυτήν οραματίστηκε μια νέα κατάσταση και έθεσε στόχους, τους οποίους και πραγματοποίησε με τους συνεργάτες του, όπως την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων της, την ανάδειξη της αρχαιολογικής και ιστορικής της αξίας, καθώς και την απόδοση του πολιτιστικού της αποθέματος σε ένα ευρύ ελληνικό και διεθνές κοινό, μεταξύ άλλων και με την ανακήρυξή της μεσαιωνικής πόλης ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Με τη μεσαιωνική πόλη δεν έπαψε στιγμή να ασχολείται, και μετά τη συνταξιοδότησή του, και ως μελετητής αλλά και από θέση ευθύνης ως πρόεδρος του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία του πνοή. Καρπός της ενασχόλησης αυτής, εκτός από τη διάσωση και παράδοση πλήθους μνημείων σε ένα ευρύ κοινό, είναι τα βιβλία του "Οι Ιππότες της Ρόδου - Το παλάτι και η πόλη" (Αθήνα 1992), "Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου" (Αθήνα 1994, 2004), καθώς και "Τα χειρόγραφα των Μαϊστόρων" (Αθήνα-Ρόδος 2018).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
192
Διαστάσεις:
27x19
Βάρος:
0.87 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση