Η μαγεία στην αρχαία Ελλάδα
zoom in

Οι αρχές της μαγείας μέσα στον χρόνο είναι άγνωστες. Οι πρακτικές της όμως από ειδικούς -άνδρες και γυναίκες- γνωστές και διαδεδομένες στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Η ορολογία της μαγείας στα αρχαιοελληνικά κείμενα και η σημασία της κινείται ανάμεσα στην απόρριψη, την περιθωριοποίηση, την περιφρόνηση ή έστω τη, μετά βίας, αποδοχή της από τους συγγραφείς τους. Ο συγκρητισμός της μαγείας με τα μυστήρια και η στενή σχέση των μαγικών τελετουργιών με τις μυστηριακές λατρείες, κυρίως κατά την ύστερη αρχαιότητα, στον ελλαδικό χώρο, καθιερώνουν τις πρακτικές της ως "τεχνική του πείθειν" τις ανώτερες δυνάμεις, είτε για καλό (παθητική μαγεία) είτε για κακό (βλαπτική μαγεία). Ο αντικοινωνικός χαρακτήρας της μαγείας στον αρχαιοελληνικό κόσμο δεν την εμπόδιζε παρά ταύτα να διεκδικήσει αποφασιστικά ένα μέρος της λαϊκής θρησκευτικότητάς του, αφού η επίσημη θρησκεία ήταν αρνητική απέναντί της.
Στον παρόντα τόμο περιλαμβάνονται πέντε κείμενα από τους πλέον ειδικούς επιστήμονες στο πεδίο της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, και μάλιστα στο θέμα της μαγείας, οι οποίοι συμμετείχαν στον ομώνυμο κύκλο ομιλιών "Η μαγεία στην αρχαία Ελλάδα", που πραγματοποιήθηκε στο ΕΙΕ τον Μάρτιο-Απρίλιο 2008.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστασία Δ. Βακαλούδη

Αναστασία Δ. Βακαλούδη (Συγγραφέας)

Η Αναστασία Βακαλούδη γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει master και διδακτορικό δίπλωμα (Ph. D) στη Βυζαντινή Ιστορία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχει παρακολουθήσει κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών Βυζαντινής Ιστορίας στο Ludwig Maximilians Universitat του Μονάχου και έχει αποκτήσει μεταπτυχιακή εξειδίκευση επιμορφωτών στη Διδακτική και Παιδαγωγική Αξιοποίηση των Υπολογιστικών και Δικτυακών Τεχνολογιών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (πτυχές σχεδιασμού, ανάπτυξης, διδακτικής χρήσης εργαλείων ηλεκτρονικών υπολογιστών και δικτύων) από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι φιλόλογος, ασχολείται με τη Διδακτική και Παιδαγωγική Αξιοποίηση των Υπολογιστικών και Δικτυακών Τεχνολογιών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, γνωρίζει τρεις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά), έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια σχετικά με τις εξελίξεις στον επιστημονικό χώρο της Ιστορίας, αλλά και σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, συνέδρια και δρώμενα, σχετικά με τη Γλώσσα, το Θέατρο, την Προστασία του Περιβάλλοντος και τις Νέες Τεχνολογίες, σε συνδυασμό με την εκπαιδευτική κοινότητα και τις δραστηριότητές της. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, έχει διδακτικό και ερευνητικό έργο στο Πανεπιστήμιο σε προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και ερευνητικά προγράμματα Ιστορίας, και έχει διδάξει σε Επιμορφωτικά Κέντρα της Θεσσαλονίκης το μάθημα της Ιστορίας σε καθηγητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άγγελος Χανιώτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αφροδίτη Α. Αβαγιανού (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Fritz Graf (Συγγραφέας)

O Fritz Graf είναι καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον των ΗΠΑ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Πετρόπουλος

Ιωάννης Πετρόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Ιωάννης Πετρόπουλος (John C.B. Petropoulos) είναι καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (CHS GR), στο Ναύπλιο. Σπούδασε κλασική φιλολογία στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ (πτυχίο) και Οξφόρδης (μεταπτυχιακά και διδακτορικό). Έχει δώσει διαλέξεις και έχει διαδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια στην Ευρώπη, στην Κίνα, στη Βραζιλία και στις ΗΠΑ (Oξφόρδη, Σορβόννη, Harvard, Stanford, University of California-Santa Cruz, Vanderbilt, Universidade de Sao Paulo, Universidade Federal de Minas Gerais, Universidade Federal do Ceara, Universidade Federal de Rio de Janeiro, κ.ά.). Το 2011 εκδόθηκε το βιβλίο του, "Kleos in a Μinor Κey: The Homeric Εducation of a Little Prince" (Center for Hellenic Studies/Hellenic Studies Series, Harvard University). Τα αρευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, μετά το 2013, τα τέρατα και τα παράδοξα στην αρχαιοελληνική φαντασία και την πρόσληψη των ελληνικών γραμμάτων στη Βραζιλία από το 1500 έως το 1800. Συνεργάζεται ως αρθρογράφος με την ιστοσελίδα www.huffingtonpost.gr.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αφροδίτη Α. Αβαγιανού (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
169
Διαστάσεις:
24x16
Βάρος:
0.44 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση