Η λίμνη των στεναγμών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η λίμνη των στεναγμών

Το ασίγαστο πάθος του Αλή πασά για την αδούλωτη ψυχή της κυρά-Φροσύνης

Δημήτρης Γιαννουκάκης

Αιχμάλωτος μιας φύσης αδίστακτα ματαιόδοξης, που προσπαθεί να χορτάσει χωρίς καταναγκασμούς και ηθικές αναστολές, κι αποφασισμένος να ακολουθήσει με όποιο κόστος το ένστικτό του και τις βαθύτερες επιθυμίες του ανεξάρτητα από τις κοινωνικές επιταγές, ο γιατρός Καραγιάννης αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστικό πρόσωπο της κοινωνίας των Ιωαννίνων. Την ίδια στιγμή, ο γιος του Αλή πασά, Μουχτάρ, δέσμιος στον έρωτα της όμορφης Φροσύνης, καταστρώνει τα δικά του σχέδια, αντιστεκόμενος στο συγκαλυμμένο παραλογισμό του πατέρα του.
Όλα τα πρόσωπα της φημισμένης ιστορίας, που έχει στοιχειώσει τη λίμνη των Ιωαννίνων εδώ και δύο αιώνες, ανασυνθέτουν ένα εξαιρετικό πεζογράφημα που με τη δυναμική του αποπνέει ατόφια την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, υπηρετώντας παράλληλα την αισθητική μιας αφηγηματικής γραφής που σπάνια απαντάται σήμερα. Ο μοχθηρός μα ευφάνταστος αρχιαστυνόμος του Αλή, ο Ταχήρ, η ανιδιοτελής αγαπητικιά του Καραγιάννη, η Αναστασία, η φιλήδονη χανούμισσα, η Ζουλφικάρ, ο μυστηριώδης Μαυρομάντηλος, ο πατριώτης Λεονάρδος κι ένα πλήθος άλλων προσώπων αποκαλύπτονται και συνάμα συμπορεύονται με τη θαυμαστή πένα του Δημήτρη Γιαννουκάκη και την αναμφισβήτητη σχολαστική "σκηνοθετική" του δεινότητα.

Δημήτρης Γιαννουκάκης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Γιαννουκάκης, θεατρικός συγγραφέας, ευθυμογράφος και σατιρικός ποιητής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1899. Σπούδασε Νομικά και από το 1930 εργάστηκε ως δημοσιογράφος, γράφοντας για τις περισσότερες εφημερίδες και τα περιοδικά που κυκλοφορούσαν τον καιρό εκείνο. Έργα του έχουν μεταφερθεί στο θέατρο -συνολικά 235 έργα, κυρίως κωμωδίες και μονόπρακτα. Πέθανε στην Αθήνα το 1974 και θα μείνει γνωστός όχι μόνο για τις κωμωδίες του, αλλά και για τα θεμέλια που έθεσε στη διαμόρφωση μιας θεατρικής τεχνικής και γλώσσας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέκος Κοντόπουλος (Εικονογράφος)

Ο Αλέκος Κοντόπουλος (1904-1975) φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών μεταξύ των ετών 1923-1929, με δασκάλους τον Ιακωβίδη, τον Λύτρα και άλλους ακαδημαϊκούς καλλιτέχνες της περιόδου εκείνης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, σχεδόν για δέκα χρόνια. Ωστόσο, σε όλο αυτό το διάστημα το αναπαραστατικό του έργο δεν πρόδιδε τον αφαιρετικό ζωγράφο στον οποίο θα εξελισσόταν στη συνέχεια (ιδιαίτερα μετά το 1949). Στη δεκαετία του ΄50 ο Αλέκος Κοντόπουλος -μια ιδιότυπη, σχεδόν αρχαϊκή μορφή του ελληνικού μοντερνισμού- στρέφεται στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και πρωτοστατεί στη διάδοση της αφηρημένης τέχνης στην Ελλάδα.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
172
Διαστάσεις:
30x22
Βάρος:
0.925 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση