Η λίμνη των στεναγμών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η λίμνη των στεναγμών

Συνωμοσία στο χαρέμι του Αλή πασά

Δημήτρης Γιαννουκάκης

Μαύροι στοχασμοί αυλακώνουν το μέτωπο του Αλή πασά. "Όλα από τη Φροσύνη γίνονται... τη διαβολογυναίκα, του Σεϊτάν τη γέννα..." Ο ανεκπλήρωτος έρωτας του στυγερού άρχοντα για την όμορφη Γιαννιώτισσα πυροδοτεί τα ανεξάντλητα αποθέματα μίσους που κρύβει στην ψυχή του και μετατρέπει το πάθος του σε μένος, που δε θα αργήσει να βρει διέξοδο. Όταν λοιπόν στ΄ αφτιά του φτάνει το σχέδιο μιας συνωμοσίας που εξυφαίνουν εις βάρος του οι "άτιμοι οι Γραικοί", ο άσπλαχνος Βεζίρης ξέρει πια τι πρέπει να κάνει. Κυριευμένος από το φόβο, καθώς ο κλοιός του κινδύνου στενεύει ασφυκτικά γύρω του, απειλεί να βρει το φαρμακωμένο μαχαιράκι που κρύβουν τρεις "προδότριες" χανούμισσες στο χαρέμι του και αποφασίζει να ξεμπερδεύει με τις γυναίκες που "βρομίζουν" τα Γιάννενα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα· από αυτές δε λείπει, ασφαλώς, και η κυρα-Φροσύνη...
Η γιαννιώτικη κοινωνία του 1800 ζωντανεύει μέσα από την παραστατική πένα του Δημήτρη Γιαννουκάκη, μεταφέροντας τον αναγνώστη δίπλα σε μορφές που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία του τόπου μας.

Δημήτρης Γιαννουκάκης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Γιαννουκάκης, θεατρικός συγγραφέας, ευθυμογράφος και σατιρικός ποιητής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1899. Σπούδασε Νομικά και από το 1930 εργάστηκε ως δημοσιογράφος, γράφοντας για τις περισσότερες εφημερίδες και τα περιοδικά που κυκλοφορούσαν τον καιρό εκείνο. Έργα του έχουν μεταφερθεί στο θέατρο -συνολικά 235 έργα, κυρίως κωμωδίες και μονόπρακτα. Πέθανε στην Αθήνα το 1974 και θα μείνει γνωστός όχι μόνο για τις κωμωδίες του, αλλά και για τα θεμέλια που έθεσε στη διαμόρφωση μιας θεατρικής τεχνικής και γλώσσας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέκος Κοντόπουλος (Εικονογράφος)

Ο Αλέκος Κοντόπουλος (1904-1975) φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών μεταξύ των ετών 1923-1929, με δασκάλους τον Ιακωβίδη, τον Λύτρα και άλλους ακαδημαϊκούς καλλιτέχνες της περιόδου εκείνης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, σχεδόν για δέκα χρόνια. Ωστόσο, σε όλο αυτό το διάστημα το αναπαραστατικό του έργο δεν πρόδιδε τον αφαιρετικό ζωγράφο στον οποίο θα εξελισσόταν στη συνέχεια (ιδιαίτερα μετά το 1949). Στη δεκαετία του ΄50 ο Αλέκος Κοντόπουλος -μια ιδιότυπη, σχεδόν αρχαϊκή μορφή του ελληνικού μοντερνισμού- στρέφεται στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και πρωτοστατεί στη διάδοση της αφηρημένης τέχνης στην Ελλάδα.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρό εξώφυλλο
Βάρος:
0.951 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση