Η λίμνη των στεναγμών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η λίμνη των στεναγμών

Ένας παράτολμος έρωτας απειλεί τη ζωή της όμορφης Γιαννιώτισσας

Δημήτρης Γιαννουκάκης

Ένα σχέδιο ανείπωτης αγριότητας στριφογύριζε στο μυαλό του Αλή πασά καιρό τώρα· ή θα έβαζε τέλος στο σεβντά της κυρα-Φροσύνης για το γιο του, τον Μουχτάρ, ή θα έπνιγε την πανέμορφη αρχοντοκυρά μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες, που μόλυναν τα Γιάννενα και ατίμαζαν τα σπίτια τους, στα παγωμένα νερά της λίμνης. Άλλο τρόπο δεν έβρισκε ο αδίστακτος βεζίρης για να δώσει τέλος στο πάθος του γιου του για την πανέμορφη ραγιαδοπούλα που και τον ίδιο είχε μαγέψει.
Κι ενώ η πένα του μοχθηρού καταδότη και υποτακτικού του Αλή πασά γράφει ξεκάθαρα το όνομα της αδούλωτης κυράς στο μιαρό κατάλογο των "έκπτωτων" γυναικών, εκείνη, χωρίς να φαντάζεται ακόμα πόσο λίγες μέρες ζωής της απομένουν, υπομένει καρτερικά τις ανόσιες απειλές του πανίσχυρου άρχοντα υπογράφοντας ασυναίσθητα την καταδίκη της...
Ο Δημήτρης Γιαννουκάκης υφαίνει με το γλαφυρό ύφος του το γεμάτο συνωμοσίες μικρόκοσμο της γιαννιώτικης κοινωνίας του 1800 και σκιαγραφεί το θρυλικό πορτρέτο μιας μορφής ιστορικά ασυμβίβαστης.

Δημήτρης Γιαννουκάκης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Γιαννουκάκης, θεατρικός συγγραφέας, ευθυμογράφος και σατιρικός ποιητής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1899. Σπούδασε Νομικά και από το 1930 εργάστηκε ως δημοσιογράφος, γράφοντας για τις περισσότερες εφημερίδες και τα περιοδικά που κυκλοφορούσαν τον καιρό εκείνο. Έργα του έχουν μεταφερθεί στο θέατρο -συνολικά 235 έργα, κυρίως κωμωδίες και μονόπρακτα. Πέθανε στην Αθήνα το 1974 και θα μείνει γνωστός όχι μόνο για τις κωμωδίες του, αλλά και για τα θεμέλια που έθεσε στη διαμόρφωση μιας θεατρικής τεχνικής και γλώσσας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέκος Κοντόπουλος (Εικονογράφος)

Ο Αλέκος Κοντόπουλος (1904-1975) φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών μεταξύ των ετών 1923-1929, με δασκάλους τον Ιακωβίδη, τον Λύτρα και άλλους ακαδημαϊκούς καλλιτέχνες της περιόδου εκείνης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, σχεδόν για δέκα χρόνια. Ωστόσο, σε όλο αυτό το διάστημα το αναπαραστατικό του έργο δεν πρόδιδε τον αφαιρετικό ζωγράφο στον οποίο θα εξελισσόταν στη συνέχεια (ιδιαίτερα μετά το 1949). Στη δεκαετία του ΄50 ο Αλέκος Κοντόπουλος -μια ιδιότυπη, σχεδόν αρχαϊκή μορφή του ελληνικού μοντερνισμού- στρέφεται στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και πρωτοστατεί στη διάδοση της αφηρημένης τέχνης στην Ελλάδα.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρό εξώφυλλο
Βάρος:
0.977 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση