Η λίμνη των στεναγμών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η λίμνη των στεναγμών

Η ιστορία της κυρα-Φροσύνης και του Αλή Πασά

Δημήτρης Γιαννουκάκης

Ξακουστή για την ομορφιά της, την ευφυΐα της και πάνω απ΄ όλα το αδάμαστο πνεύμα της, η κυρα-Φροσύνη, η γυναίκα του ευπατρίδη των Ιωαννίνων Δημητρίου Βασιλείου, υπήρξε μία από τις πιο τραγικές και πολυσυζητημένες φιγούρες της νεοελληνικής Ιστορίας. Η ζωή της αλλά και η βίαιη δολοφονία της από τον Αλή πασά, έναν από τους ισχυρότερους τοπικούς ηγεμόνες του οθωμανικού κράτους, τροφοδότησαν τη λαϊκή φαντασία και περιέβαλαν το όνομά της με θρύλο.
Με λυρισμό και μια νευρώδη ζωντάνια που παραπέμπει στα μονοπάτια της θεατρικής φόρμας ο συγγραφέας ξετυλίγει την ερωτική ιστορία της όμορφης Γιαννιώτισσας με το γιο του Αλή πασά, Μουχτάρ, τον κρυφό πόθο του Αλή για τη Φροσύνη, τα ένοχα μυστικά του γιατρού Καραγιάννη αλλά και τις αγωνιώδεις προσπάθειες μιας κοινωνίας που αντιπαλεύει την ωμότητα μιας ανελέητης ηθικής και συνάμα τη βαρβαρότητα του κατακτητή, με φόντο τα τουρκοκρατούμενα Γιάννενα του 1800.

Δημήτρης Γιαννουκάκης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Γιαννουκάκης, θεατρικός συγγραφέας, ευθυμογράφος και σατιρικός ποιητής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1899. Σπούδασε Νομικά και από το 1930 εργάστηκε ως δημοσιογράφος, γράφοντας για τις περισσότερες εφημερίδες και τα περιοδικά που κυκλοφορούσαν τον καιρό εκείνο. Έργα του έχουν μεταφερθεί στο θέατρο -συνολικά 235 έργα, κυρίως κωμωδίες και μονόπρακτα. Πέθανε στην Αθήνα το 1974 και θα μείνει γνωστός όχι μόνο για τις κωμωδίες του, αλλά και για τα θεμέλια που έθεσε στη διαμόρφωση μιας θεατρικής τεχνικής και γλώσσας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέκος Κοντόπουλος (Εικονογράφος)

Ο Αλέκος Κοντόπουλος (1904-1975) φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών μεταξύ των ετών 1923-1929, με δασκάλους τον Ιακωβίδη, τον Λύτρα και άλλους ακαδημαϊκούς καλλιτέχνες της περιόδου εκείνης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, σχεδόν για δέκα χρόνια. Ωστόσο, σε όλο αυτό το διάστημα το αναπαραστατικό του έργο δεν πρόδιδε τον αφαιρετικό ζωγράφο στον οποίο θα εξελισσόταν στη συνέχεια (ιδιαίτερα μετά το 1949). Στη δεκαετία του ΄50 ο Αλέκος Κοντόπουλος -μια ιδιότυπη, σχεδόν αρχαϊκή μορφή του ελληνικού μοντερνισμού- στρέφεται στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και πρωτοστατεί στη διάδοση της αφηρημένης τέχνης στην Ελλάδα.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρό εξώφυλλο
Βάρος:
0.937 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση