Η κυρά Τρισεύγενη κι άλλα διηγήματα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η κυρά Τρισεύγενη κι άλλα διηγήματα

Δημήτριος Γ. Καμπούρογλου

Δημήτρης Καμπούρογλου (ς) (1852-1942)

Πολυγραφότατος λόγιος, συγγραφέας, ιστορικός και κατ` εξοχήν αθηναιογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Γόνος Κωνσταντινουπολίτικης οικογένειας με καταγωγή ηπειρωτική, της οποίας το όνομα ήταν Στρούμπος. Οι επιγαμίες διασταύρωσαν την οικογένεια με επιφανέστατες πολίτικες και αθηναϊκές οικογένειες. Συνέπεια τούτου ήταν το ανώτατο πνευματικό επίπεδο των γονιών του.

Σπούδασε νομικά και εξάσκησε τη δικηγορία επί δεκαπενταετία. Στη συνέχεια εργάστηκε στο δημόσιο τομέα: Πρωτοδικείο Αθηνών, Αρχαιολογική Εταιρεία, διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη του λόγου: δράμα, κωμωδία, διήγημα, μυθιστόρημα, παροιμίες, ιστορία. Αξεπέραστα μένουν τα έργα του που αφορούν στην ιστορία, τοπογραφία και λαογραφία των Αθηνών. Μερικά απ` αυτά είναι "Η ιστορία των Αθηνών επί Τουρκοκρατίας" (τόμοι 2). "Τα Μνημεία της ιστορίας των Αθηνών" (τόμοι 3), "Το ιστορικόν Αρχείον Διονυσίου Ρώμα", "Ο Αναδρομάρης" κ.α.

Το 1927 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας και το ίδιο έτος βραβεύτηκε το έργο του "Αι Χαλκοκονδύλαι". Το ανά χείρας βιβλίο αποτελεί αφηγηματικό έργο, εμπνεόμενο από τις ιστορικές μελέτες του συγγραφέα.

Δημήτριος Γ. Καμπούρογλου

Δημήτριος Γ. Καμπούρογλου (Συγγραφέας)

Δημήτριος Καμπούρογλου (1852-1942). Ο Δημήτριος Καμπούρογλου γεννήθηκε στην Αθήνα, γιος του κωνσταντινουπολίτη Γρηγορίου Καμπούρογλου, λόγιου και ιδρυτή της πρώτης εθνικής θεατρικής σκηνής στη χώρα μας, και της Μαριάννας το γένος Σωτηριανού - Γέροντος από την Αθήνα. Μεγάλωσε σε υψηλό πνευματικό περιβάλλον, καθώς και η μητέρα του ήταν εξαιρετικά μορφωμένη για την εποχή. Σπούδασε στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και άσκησε στη δικηγορία για δεκαπέντε χρόνια. Στη συνέχεια εργάστηκε στο δημόσιο τομέα [Πρωτοδικείο Αθηνών (1872-1873), Αρχαιολογική Εταιρεία, Εθνική Βιβλιοθήκη, της οποίας διετέλεσε και διευθυντής (1904-1917)]. Ασχολήθηκε παράλληλα με τη δημοσιογραφία. Στα πλαίσια της δραστηριότητάς του συγκέντρωσε ιστορικό και χρονογραφικό υλικό για την Αθήνα, επανέκδωσε το ιδρυμένο από τον πατέρα του περιοδικό Εβδομάς, του οποίου ανέλαβε και τη διεύθυνση (1884-1886) και κυκλοφόρησε το λαογραφικό περιοδικό Δίπυλον (1910-1912). Τιμήθηκε με το κρατικό Αριστείο των Γραμμάτων (1923) και υπήρξε μέλος (από το 1927) και πρόεδρος (1934) της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1932 γιόρτασε τα πενήντα χρόνια της φιλολογικής του δραστηριότητας στο σύλλογο Παρνασσός. Πέθανε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1872, φοιτητής ακόμη, με την υποβολή της κωμωδίας του Ευσυνειδησία και Ασυνειδησία στο Βουτσιναίο ποιητικό διαγωνισμό, στον οποίο βραβεύτηκε τον επόμενο χρόνο για την ποιητική συλλογή Η φωνή της καρδιάς μου. Ακολούθησαν πολλές δημοσιεύσεις και εκδόσεις έργων του, με τα οποία κάλυψε πολλούς τομείς του γραπτού λόγου. Ο Δημήτριος Καμπούρογλου ανήκει στους έλληνες πεζογράφους της λεγόμενης γενιάς του 1880. Στο σύνολο του έργου του κυριαρχεί η πρόθεσή του να καταγράψει την ιστορία της Αθήνας, για την οποία έτρεφε βαθιά αγάπη, και να αναδείξει μέσω του λόγου του την αδιάσπαστη συνέχεια του ελληνισμού στο πέρασμα των αιώνων. Για το λόγο αυτό στράφηκε τόσο στην ιστορική και λαογραφική μελέτη του παρελθόντος, κυρίως της περιόδου της τουρκοκρατίας, όσο και στην παρατήρηση της σύγχρονής του πραγματικότητας με έμφαση στα λαϊκά κοινωνικά στρώματα. Στον τομέα της γλώσσας κινήθηκε στα πλαίσια μιας συγκρατημένης δημοτικιστικής έκφρασης. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Δημήτριου Καμπούρογλου βλ. Γιάκος Δημ., «Καμπούρογλους Δημήτριος», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 8. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ., Μερακλής Μ.Γ., «Δημήτριος Καμπούρογλου», Η ελληνική ποίηση· Ρομαντικοί - Εποχή του Παλαμά - Μεταπαλαμικοί· Ανθολογία - Γραμματολογία, σ.194-197. Αθήνα, Σοκόλης, 1977, Παπαγεωργίου Κώστας Γ., «Δημήτριος Γρ. Καμπούρογλους», Η παλαιότερη πεζογραφία μας· Από τις αρχές της ως τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμοΖʼ (1880-1900), σ.52-69. Αθήνα, Σοκόλης, 1997, Σολωμού Αλίκη, «Καμπούρογλου Δημήτριος», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 4. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1985 και Σπεράντσας Σ.Γ., «Καμπούρογλου Δημήτριος Γρ.», Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια 13. Αθήνα, Πυρσός, 1933. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
126
Διαστάσεις:
17x12
Βάρος:
0.084 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση